Dört Tekerlek
Zoox: İlk tam otonom taksi tanıtıldı!


Dünya devi Amazon’un bu yılın başlarında satın aldığı elektrikli otomobil girişimi Zoox, ilk tam otonom aracını tanıttı. Klasiğin dışına çıkarak bilinen otomobillerden çok farklı bir tasarım ve teknolojiye sahip olan Zoox robot taksi, devasa bir batarya ile 16 saat kesintisiz çalışabilecek.


Dışarıdan bakıldığında dört tekerlekli küp: Zoox
ABD’de tasarlanan ve üretilen Zoox, 2014 yılında kuruldu ve birçok yatırımın ardından bu yılın başında Amazon tarafından satın alındı. Amazon’un da desteği ile hızlı bir şekilde geliştirilen ilk Zoox robot taksi, ön arka gibi yönlere sahip değil. Her iki yönde de 120 km/s hıza ulaşabilen tam otonom taksi, herhangi bir sürücüye ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle herhangi bir kontrol veya direksiyon düzeneğine sahip değil.
4 kişilik kabininde yolcuların karşılıklı oturmasına olanak sağlayan Zoox, her yolcu için kablosuz şarj, bardak tutucu ve tabii ki emniyet kemerine sahip. Koltukların yan panellerinde bulunan dokunmatik ekranlar hava durumu, medya kontrolü ve yolculuk ile ilgili bilgileri yolculara sunuyor. Ayrıca özel olarak tasarlanan hava yastıkları herhangi bir çarpışma durumunda yolcuları önden ve yandan korumayı vaat ediyor.


Elbette bu şekilde dışarıdan oldukça basit görünen bir otomobili tasarlamak oldukça kolaydır. Ancak bu tam otonom taksinin kontrolü oldukça karmaşık bir sisteme sahip. Seviye 5 otonom olarak isimlendirilen sistem kamera, radar ve LIDAR kombinasyonu ile hareket ederken çevredeki yaya ve araçları bilgilendirmek için özel hoparlörler ile donatılmış.
Amazon, Zoox robot taksilerini bireylere satmak fikrine pek sıcak yaklaşmıyor. Bunun yerine robot taksi hizmetini kendisi yürütmek istiyor. Şimdilik ABD’de Las Vegas, San Francisco ve Foster City’de test edilen robot taksilerin ne zaman halka açılacağı da henüz belli değil. Ülkemizde bu şekilde bir girişimin olması halinde siz kullanmak ister miydiniz?
İstanbul’da otonom araç testleri yapılıyor!
Dört Tekerlek
Yeni Mercedes-Benz EQE Türkiye’de!


Mercedes-EQ markasının E-Segmenti’ndeki ilk elektrikli sportif sedanı Yeni Mercedes-Benz EQE, 2021’deki dünya lansmanının ardından Türkiye’de yollara çıkıyor. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.
Mercedes-EQ markasının lüks sedanı EQS’in ardından, elektrikli araçlara özel EVA2 adındaki elektrik mimarisine dayanan bir sonraki modeli Yeni EQE; IAA MOBILITY 2021’deki dünya lansmanının ardından, Türkiye yollarındaki yerini almaya hazır. Sportif üst sınıf sedan, EQS’in tüm temel işlevlerini daha kompakt bir oluşumla sunuyor.
Yeni Mercedes-Benz EQE teknik özellikleri


Yeni EQE, ilk etapta 292 HP (215 kW) gücündeki EQE 350+ (WLTP’ye göre enerji tüketimi: 18,7-15,9 kWsa/100 km; CO2 emisyonu: 0 gr/km) ve 625 HP (460 kW) gücündeki Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+ versiyonlarıyla satışa sunuluyor. EQE 350+, 292 HP gücündeki elektromotoruyla WLTP’ye göre 613 kilometreye kadar menzil sunabiliyor. Otomobilin üretimi, dünya pazarı için Bremen’de, Çin pazarı içinse Pekin’de yapılıyor.
EQE, 292 HP (215 kW) gücündeki EQE 350+ ve 625 HP (460 kW)’lik Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+ olmak üzere ilk etapta iki farklı versiyonla piyasaya sürülüyor. Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+, Mercedes-AMG’nin elektrikli sürüş performansı için en üst seviyeyi oluşturuyor. EQE 350+’nın bataryası yaklaşık 90 kWsa kullanılabilir enerji kapasitesine sahip olup WLTP’ye göre 613 km’ye kadar menzil sunuyor.
EQE, opsiyon olarak ADS+ adaptif süspansiyon sistemine sahip AIRMATIC havalı süspansiyon ile tercih doğrultusunda donatılabiliyor. Standart olarak sunulan arka aks yönlendirme ile EQE, şehir içinde kompakt bir otomobil kadar yüksek manevra kabiliyeti sunuyor. 10 dereceye kadar açıya sahip arka aks yönlendirme ile dönüş çapı 12,5 metreden 10,7 metreye düşürülüyor.
Yeni Mercedes-Benz EQE tasarımı


Mercedes-EQ’nun tüm karakteristik unsurlarını taşıyan EQE, kavisli hatlar ve önde konumlandırılan kabin tasarımı (Cab-Forward) ile sportif, ‘amaca yönelik bir tasarım’ sunuyor. Duyusal saflık; cömertçe şekillendirilen yüzeyler, azaltılan ek yerleri ve kesintisiz geçişlerle yansıtılıyor. Ön ve arka tampon-tekerlek mesafesi kısa tutulurken, arka kısımda keskin bir spoyler ile dinamizm destekleniyor. Gövdeyle aynı hizada olan 19 ila 21 inçlik jantlar, kaslı omuz çizgisiyle birlikte EQE’ye atletik bir görünüm kazandırıyor.
Yenilikçi farlar ve siyah radyatör ızgarası Mercedes-EQ neslinin yeni üyesi EQE’ye atletik bir yüz kazandırıyor. Sadece benzersiz bir görünüm sunmakla kalmayan siyah radyatör ızgarası aynı zamanda ultrason, kamera ve radar gibi sürüş destek sistemlerinin çeşitli sensörlerine ev sahipliği yaparak önemli bir sorumluluk da üstleniyor. Aracın karakteristik tasarımını yansıtan gündüz LED’lerine ek olarak gece sürüşünüze destek olan DIGITAL LIGHT farlar standart olarak sunuluyor.
Dış tasarım
Çerçevesiz, coupé benzeri kapılara sahip aerodinamik siluet ve yüksek, güçlü omuz çizgisi, özgün tasarım öğesi olarak öne çıkıyor. Aerodinamik ve aeroakustik olarak optimize edilen yan aynalar omuz çizgisine sabitleniyor. Krom vurgular, camların yay çizgisiyle tasarım ve silueti tamamlıyor.
Yeni Mercedes-Benz EQE iç yaşam alanı


EQS’e göre daha kompakt olarak tasarlanan EQE, 3.120 milimetre ile EQS’ten 90 milimetre daha kısa dingil mesafesine sahip. Yeni EQE, CLS ile benzer dış boyutlar ortaya koyuyor. CLS’ye benzer olarak sabit bir arka cam ve bagaj kapağı bulunuyor. İç boyutlar, örneğin öndeki omuz boşluğu (+27 mm) veya iç uzunluk (+80 mm) açısından güncel E-Serisi’nin (213 model serisi) boyutlarından fazlası sunuluyor. E-Serisi’ne oranla 65 santim daha yüksek oturma pozisyonuna sahip olan EQE’nin bagaj hacmi ise 430 litre.
ENERGIZING AIR CONTROL
Mercedes-Benz, ENERGIZING AIR CONTROL Plus paketi ve HEPA filtresi ile EQE’de kapsamlı bir hava kalitesi çözümü sunuyor. Sistem, filtre, sensörler, kontrol ekranı ve klimadan oluşuyor. HEPA filtre, yüksek filtreleme seviyesiyle dışarıdan gelen partikülleri, polenleri ve diğer maddeleri hapsediyor. Aktif karbon kaplama, kükürt dioksit ve nitrojen oksitlerin yanı sıra iç mekândaki kokuları da azaltıyor. 2021 yılında Avusturya Araştırma ve Test Enstitüsü (OFI), isteğe bağlı olan bu özelliği sağlayan kabin hava filtresi virüs ve bakterileri uygun şekilde filtrelediği için Mercedes-Benz’i “OFI CERT” ZG 250-1 sertifikasıyla ödüllendirdi.
Ön iklimlendirme özelliği ile sürüş öncesinde içerideki havayı temizlemek de mümkün. Aracın içindeki ve dışındaki partikül değerleri klima ekranında gösteriliyor. Dış hava kalitesi düşük olduğunda, sistem otomatik olarak iç sirkülasyon moduna geçerken yan camları veya açılır tavanı kapatmayı da önerebiliyor.
Elektrikli Akıllı Navigasyon, şarj durakları da dahil olmak üzere çok sayıda faktöre bağlı olarak en hızlı ve en uygun rotayı planlıyor, sürüş tarzındaki değişikliğe dinamik olarak tepki veriyor. Buna MBUX (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) bilgi-eğlence sisteminde mevcut batarya kapasitesinin, şarj olmadan başlangıç noktasına dönmek için yeterli olup olmadığı bilgisinin görselleştirmesi de dahil. Rota hesaplamasında, rotaya manuel olarak eklenen şarj istasyonları tercih ediliyor.
MBUX Hyperscreen kokpit
Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+’ta standart olarak sunulan MBUX Hyperscreen ile aracın iç mekânında üç ekran, bir cam panel altında birleşerek tek ekran gibi görünüyor. Bağımsız ara yüze sahip olan 12,3 inçlik OLED ekran, öndeki yolcular için yolculuğu daha eğlenceli hale getiriyor. Sürücünün, yolcunun önündeki ekranına bakıp bakmadığını algılayan kamera tabanlı engelleme sistemi mevcut. Bu durumda sistem, sürücü sürüş esnasında yandaki ekrana baktığında dinamik içeriği sürücü için otomatik olarak karartıyor.
Sürüş destek sistemleri


EQE, pek çok işlev ile donatılmış olan yeni sürüş destek sistemine sahip. ATTENTION ASSIST’in hafif uyuklama uyarısı (MBUX Hyperscreen ile) bunlardan biri. Sistem, kamera ile sürücünün göz kapağı hareketlerini analiz ediyor. Sürücü, önünde yer alan ekrandan sürüş destek bilgilerine kolayca ulaşabiliyor.
Özellikle kaza güvenliği olmak üzere “Bütünsel Güvenlik İlkeleri” her zaman geçerli. Diğer tüm Mercedes-Benz modelleri gibi, EQE de sağlam bir yolcu kabinine, özel deformasyon bölgelerine ve PRE-SAFE® dahil, modern güvenlik sistemlerine sahip.
EQE’nin tamamen elektrikli bir platform üzerinde yükseliyor olması, güvenlik konsepti için yeni tasarım olanakları da sağlıyor. Örneğin, alt gövdede çarpmaya karşı korumalı alanda batarya montajı için uygun bir alan bulunuyor. Ayrıca büyük bir motor bloğu olmadığından, önden çarpışma davranışları daha da iyi modellenebiliyor. Standart çarpışma testlerine ek olarak, aracın çeşitli ek yük durumlarındaki performansı doğrulandı ve Araç Güvenliği Teknoloji Merkezi’nde (TFS) kapsamlı bileşen testleri yapıldı.
Yeni para birimi: Verimlilik
Yeni nesil bataryada, hücre kimyasının sürdürülebilirliği açısından önemli bir adım atıldı. Optimize edilen aktif malzeme, 8:1:1 oranında nikel, kobalt ve manganezden oluşuyor. Bu, kobalt içeriğini yüzde 10’un altına düşürüyor. Geri dönüşümün optimizasyonu, Mercedes-Benz batarya stratejisinin önemli bir ayağını oluşturuyor.
ECO Assist duruma göre optimize edilmiş iyileşme sunuyor. Yavaşlama en verimli sürüşü sağlamak üzere yoğunlaşıyor veya azalıyor. Ayrıca önde tespit edilen araçlar için reküperatif yavaşlama da uygulanıyor. Reküperatif yavaşlama, örneğin trafik ışıklarında aracı durdurarak sürücüyü destekliyor. Frene basmak zorunda kalmayan sürücü, kelimenin tam anlamıyla tek pedallı sürüşün keyfini sürüyor.
Son olarak EQC ve EQS’in ardından Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanan EQE’nin başlangıç fiyatı 2.379.500 TL olarak belirlendi.














Yeni hibrit SKYWELL HT-i resmi olarak tanıtıldı. Modelin detaylarına gelin birlikte göz atalım.
Türkiye’ye 2021 yılında Ulu Motor distribütörlüğü altında giriş yapan SKYWELL; yeni modelleriyle pazara girmeye devam ediyor. Bununla birlikte %100 elektrikli ET 5 modeliyle Türkiye pazarına giriş yapmasının ardından şimdi yepyeni hibirit model ile müşterilerin gönlünde taht kurmaya hazırlanıyor. Kusursuz tasarımı, yenilikçi teknolojileri ve geniş iç hacmi ile dikkatleri üzerine çeken yeni SKYWELL HT-i modeli 1.267 kilometreye varan menzili ile de bu alanda rakipleri arasında öne çıkan bir yapıya sahip. Yeni hibrit model SKYWELL HT-i, Eylül ayından itibaren Ulu Motor güvencesi ile Türkiye yollarına çıkacak.
SKYWELL HT-i teknik özellikleri


SKYWELL HT-i’nin 2800 mm dingil mesafesi ile 4698 mm’ye varan boyu ve 1908 mm’lik yüksekliği iç mekânda muazzam bir ferahlığı da beraberinde getiriyor. Bununla birlikte motorun çalışma süresinin %70’inde, diğer hibrit otomobillerden %60 ve geleneksel benzinli otomobillerden %20 daha yüksek verimlilik alanında çalışmasını sağlayan BYD’nin DM-i hibrit sistemini kullanan model, 81 kW (116 hp) güç ve 135 Nm tork üretebilen 1,5 litrelik içten yanmalı motorun yanı sıra hibrit modellerde görmeye alışık olunmayan yüksek kapasiteye sahip elektrikli bir motora da sahip. 33 kW/s kapasiteye sahip 130 kW güç üretebilen elektrikli motoru ile tamamen elektrikli modda, HT-i 200 km’ye kadar yol katedebilirken bu özelliğiyle sınıfındaki rakiplerine göz dağı veriyor. Ayrıca bu kusursuz yapısıyla dikkat çeken hibrit versiyonun toplam menzili 1267 km’ye ulaşıyor.
Son olarak yeni modelin Türkiye yollarına çıkması ile çok daha fazla güç kazanacaklarını vurgulayan SKYWELL Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş, “Yüzde 100 elektrikli modelimiz ET5, Türkiye’de çok yüksek bir ilgi gördü. Üstün teknolojik özellikleri, yüksek menzili ve fiyatıyla dikkatleri üzerine çeken modelimiz şimdiden 350 adetin üzerinde satış gerçekleştirdi. Çip krizi gibi üretimi etkileyen etkenler olmasa bu rakam şu anda çok daha yukarıda olabilirdi. Gelecek yeni hibrit modelimiz SKYWELL HT-i ile de marka olarak güç kazanacağız. Yüksek menzilli elektrikli güç üniteli modellerimizle Türkiye pazarındaki büyümemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.






Dört Tekerlek
2022 Alfa Romeo Giulia Fiyat Listesi ve Teknik Özellikleri
2022 Alfa Romeo Giulia modelinin fiyat listesi ve teknik detayları bizlerle.


2022 Alfa Romeo Giulia modelinin teknik özelliklerin, donanım paketlerini ve fiyatını sizler için derledik. Detaylara gelin beraber göz atalım.
2022 Alfa Romeo Giulia teknik özellikleri


Alfa Romeo Giulia modeli ülkemizde 2.0 litrelik motora sahip iki farklı kurulum ile kullanıcılara sunuluyor. Her iki versiyonda da 8 ileri otomatik şanzıman kullanılıyor. İki farklı kurulumun farkı ise çekiş sistemi noktasında.Aşağıdaki tablodan 2022 Alfa Romeo Giulia modelinin teknik özellikleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Motor | 2.0 benzinli 200 HP AT | 2.0 benzinli 200 HP AT Q4 |
---|---|---|
Silindir sayısı | 4 | 4 |
Silindir hacmi | 1,995 | 1,995 |
Maksimum güç | 200 bg | 280 bg |
Maksimum tork | 330 Nm | 400 Nm |
0-100 km/s hızlanma | 6.6 | 5.2 |
Şanzıman | 8 İleri Otomatik | 8 İleri Otomatik |
Sürüş | RWD | AWD |
Yakıt tüketimi (ort) | 6.4 (L/100km) | 6.9 |
Uzunluk / Genişlik / Yükseklik (mm) | 4643 / 2024 / 1436 | 4643 / 2024 / 1450 |
2022 Alfa Romeo Giulia donanım seçenekleri


Model Sprint ve Veloce olmak üzere iki farklı donanım seçeneğine sahip. Ek olarak ise kullanıcıların isteğine bağlı olarak; Veloce Premium Pack ve Performance Pack paketleri ile otomobiller özelleştirebiliyor. Aşağıdaki tablodan 2022 Alfa Romeo Giulia donanım seçenekleri ve opsiyon listesi hakkında hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Veloce Premium Pack | Performance Pack |
---|---|
70.000 TL | 40.000 TL |
Sprint
- 18” Alüminyum Alaşım Jantlar
- Koyu Miron Egzoz Uçları
- Koyu Miron V-siperi
- Alüminyum Detaylar
- Sportif Deri Direksiyon
- Alüminyum Spor Pedallar ve Ayaklık
- Siyah Kaliperler
- Apple CarPlay Entegrasyonu
- Android Auto Entegrasyonu
Veloce
- Sürücü Tarafı Hafızalı, 6 Yönlü Otomatik
- Ayarlanabilir Spor Deri Koltuklar
- Yolcu Tarafı 6 Yönlü Otomatik Ayarlanabilir
- Spor Deri Koltuklar
- Isıtmalı Spor Direksiyon Simidi
- 40/20/40 Katlanabilir Arka Koltuklar
- Geliştirilmiş Fren Sistemi
Opsiyon fiyat listesi
Opsiyon | Fiyat |
---|---|
Kırmızı / Sarı Renkli Fren Kaliperleri | 10.000 TL |
Kablosuz Şarj Ünitesi | 10.000 TL |
Metalik Renk | 10.000 TL |
Türkçe Navigasyonlu Alfa Uconnect 8.8″ | 15.000 TL |
Panoramik Açılabilir Cam Tavan | 50.000 TL |
19″ Hafif Alaşımlı Alüminyum Jantlar | 15.000 TL |
Deri Üst Panel | 40.000 TL |
2022 Alfa Romeo Giulia fiyat listesi


Alfa Romeo Giulia modelini konfigüratör aracılığıyla incelediğimizde, 1.749.950 TL başlangıç fiyatına sahip. Bununla birlikte model çeşitli konfigürasyonlar ile kullanıcılara sunuluyor. Aşağıdaki tablodan 2022 Alfa Romeo Giulia fiyat listesi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.Ayrıca Alfa Romeo Giulia hakkındaki fikirlerinizi yorumlar kısmına bizimle paylaşmayı unutmayın. Otomobili daha detaylı incelemek için buradan Alfa Romeo resmi web sitesine ulaşabilirsiniz.
Model | Donanım | Şanzıman Türü | Yakıt Tipi | Liste Fiyatı |
---|---|---|---|---|
2.0 200HP RWD | Sprint | Otomatik | Benzinli | 1.749.950 TL |
2.0 280hp AWD AT | Veloce | Otomatik | Benzinli | 1.904.950 TL |










- Dört Tekerlek3 gün önce
Honda ZR-V geliyor: Yeni model nasıl olacak?
- Dört Tekerlek7 gün önce
2022 Lexus LS Fiyat Listesi ve Teknik Özellikleri
- Dört Tekerlek5 gün önce
Özel versiyon Ferrari SP48 Unica gösterildi
- Dört Tekerlek3 gün önce
2023 Range Rover Sport resmi olarak tanıtıldı!
- Dört Tekerlek5 gün önce
2023 BMW 1 Serisi kamuflaj ile görüntülendi
- Dört Tekerlek3 gün önce
2022 Alfa Romeo Giulia Fiyat Listesi ve Teknik Özellikleri
- Dört Tekerlek3 gün önce
2022 Alfa Romeo Stelvio Fiyat Listesi ve Teknik Özellikleri
- Dört Tekerlek5 gün önce
Kocaeli Fabrikalarında üretilecek yeni Ford E-Transit Custom tanıtıldı