Son zamanlarda piyasada oldukça yaygın bir şekilde karşılaştığımı yarı otomatik vites nedir? Araba kullanmayı bilmeyen sürücü adayları için ilk öğretilen şey şüphesiz vites olacaktır. Bir araca bindiğinizde, aracın hangi vitese sahip olduğunu bilmezseniz eğer o aracı kullanamayacaksınız. Peki bu Vites Çeşitleri Nelerdir? Sizlere bugün vites çeşitleri konusunda bilgi vermek istiyoruz. Okumaya devam edin.
Arabaların vitesleri, düz vites (manuel vites), otomatik vites olarak ikiye ayrılıyor. Ama bu vitesler de kendi alt başlıklarına ayrılmaktadır. Biz bugün sizlere arabaların demirbaşı olan vites çeşitleri konusunda bilgi verecek ve sizin araç kullanmanıza yardımcı olacağız.
Vites Çeşitleri
Vites çeşitleri otomatik vites ve manuel vites yani halk arasında bilinen adıyla düz vites olarak ikiye ayrılmaktadır. Biz sizlere ilk olarak kolay kullanıma sahip olan otomatik vites konusunda bilgi verecek daha sonra da manuel vites konusunda bilgi vererek, otomatik ve manuel vites arasındaki farklardan da bahsedeceğiz.
Otomatik Vites Nedir?
Öncelikle büyük şehirler olmak üzere hemen her şehirde özellikle sabah işe gidiş saatleri ve akşam işten ve okuldan dönüş saatlerinde şehir içi trafiğinde araç kullanmak oldukça zor bir durumdur. Düz vites kullanmak otomatik vites kullanmaya göre biraz daha zor olduğundan ötürü pek çok kişi tarafından otomatik vitesli araçlar tercih edilmektedir. Özellikle de yeni araba kullanmaya başlayan kişiler için otomatik vitesli araç kullanımı oldukça rahattır.
Otomatik viteste debriyaj olmadığından ötürü stop ettirme gibi bir problem olmadığından araç kullanan kişi kendini stres altında hissetmeden araç kullanıyor. Yani otomatik vites, düz vitese göre daha kolay. Peki, vites üzerinde yer alan harfler ne anlama geliyor? Bu harflerin anlamını öğrendikten sonra otomatik vitesli aracı kolaylıkla kullanabilirsiniz. Özellikle yoğun trafikte araç kullanmak zorunda olan kişiler için otomatik vites araçlar hakkında sizlere bilgi vereceğiz.
Yarı Otomatik Vites
Otomatik viteste yer alan bir sistem olan Yarı Otomatik Vites de denilen şanzıman türünün aslında tam adı otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Yarı Otomatik Vites , motor ile şanzıman arasında bağlantıyı, bilgisayar kontrollü debriyaj tarafından gerçekleştirmektedir. Bu şanzıman türü genellikle yeni nesil küçük araçlarda kullanılmaktadır.
Yarı otomatik vites nedir? Neden tercih etmeliyim diye soruyorsanız eğer; yarı otomatik vitesin maliyeti diğer şanzımanlara göre daha ucuz olmasından ötürü az yakıt yakacaktır. İki olumsuz yönü vardır. Birincisi aracın vites geçişleri yavaş ve oldukça sarsıntılıdır. İkincisi ise yokuşta araç dururken aracı geri kaydırabilir. Bu dezavantajlardan ötürü yarı otomatik vitesli araç alacak kişiler biraz daha düşünmelidir.
Tam Otomatik Şanzıman
Vites geçişleri oldukça hassas olan tam otomatik şanzımanın kesinlikle yokuşta geri kayma gibi bir sorunu bulunmamaktadır. Aynı zamanda debriyajı bulunmayan tam otomatik şanzıman, otomatik vites araçlarda en çok tercih edilen araçlardandır. Eğer yarı otomatik ve tam otomatik farkı ne diye soruyorsanız en önemli farkı yakıt tüketimidir. Özellikle tam otomatik arabalar, düz vitesli araçlara göre daha fazla yakıt tüketmektedir. Diğer bir farkı ise yarı otomatikte vites geçişleri hissedilirken, tam otomatikte bu vites geçişi hissedilmemektedir. Eğer tam otomatik vites bir araç alıyorsanız dizel araç tercih etmeniz, yakıttan tasarruf etmenize olanak sağlayacaktır.
Tiptronik Şanzıman
Aslında otomatik olan Triptronik Şanzımanın otomatik vitesten farkı, aynı zamanda manuel olarak da aracın kullanılabilmesidir. Bu vites hem manuel vites hem de otomatik vites araç kullanmak isteyen kişiler için oldukça idealdir.
Aklınızda oluşan sorunun ne olduğunu biliyorum. Otomatik viteste debriyaj pedalı yokken, manuelde nasıl vites geçişi sağlayacağım diyorsanız eğer, sakın endişelenmeyin. Eğer, Triptronik araç kullanıyorsanız vites kolunu çekerseniz manuel vites aktif olmuş olur. Yani arabada kontrolü siz kendi elinize almış olabilirsiniz. Vites kolunda yer alan + ve – kısmına dokunarak vitesi isterseniz artırabilir. İsterseniz azaltabilirsiniz.
Otomatik Vitesde Yer Alan Harfler Ne Anlama Geliyor?
Otomatik vitesli olan bir aracı kullanabilmek için vitesin üzerinde yer alan harfler ne anlama geliyor? diye merak ediyorsanız sizlere cevaplamak istiyoruz. Aşağıda sizler için otomatik vitesin üzerinde yer alan harflerin ne anlama geldiğini yazdık. Okumaya devam edin.
P: park etmeniz ve aracı durdurmanız halinde,
R: geri gitmek istiyorsanız,
N: aracı boşa almanız için,
D: ileri gitmek için kullanılmaktadır.
Eğer trafik içerisinde kontak kapatmadan uzun süre beklemeniz gerekiyorsa vitesi N konumuna alarak bekleme esnasında aracınızın daha az benzin harcamasını sağlayabilirsiniz.
Otomatik vitesden sonra sıra geldi düz vitesi (manuel vites) tanımlamaya.
Düz Vites Nedir?
Araba tarihinin en geniş kullanım alanına sahip düz vites ya da manuel şanzıman seçeneği hemen hemen her markada kullanılan bir şanzımandır. Bu vites tipi, sürücünün aracına daha fazla hakim olmasına olanak sağlar. Her ne kadar yorucu olsa da bazı araç kullanıcıları manuel vites seçeneğini sadece zevkleri için tercih ederler. Sizde, düz vites nedir diyorsanız, okumaya devam edin.
Düz vites kısaca, debriyaj, fren ve gaz pedalının yer aldığı, vites geçişlerinde de debriyajın etkili olduğu bir vites çeşididir. Araç kullanan biri aracın vitesini değiştirebilmek için önce debriyaja basar daha sonra vites değişikliği yapar. Vites değişikliği yapıldıktan sonra da debriyajdan ayak yavaşça çekilir ve gaza yavaş yavaş dokunulur. Manuel vites aracı kullanan kişiler için en hassas kısım, debriyajın kavrama noktasına alışmaktır. Sürekli araç kullanıldığı takdirde de bu kavrama noktasına kolaylıkla alışılacaktır.
4 ileri, 5 ileri, 6 ileri ve 7 ileri vitese sahip olan şanzımanlar günümüzde her markanın aracında görülebilmektedir.
Düz Vitesli Araç Kullanımı
Aslında düz vitesli araca alışınca, otomatik vitesli aracı kullanmak istemeyeceksiniz. Düz vitesli araçlarda devrine göre işleyen sistem vardır. Yani devir arttıkça, vites de değişmeniz gerekiyor. Eğer devrine göre vites artırmazsanız aracınız daha fazla yakıt yakar ve aracınız garip garip sesler çıkararak bağırmaya başlar. Sürücünün devrine göre vites artırmayı öğrenmesi önemli bir ayrıntıdır.
Şimdi sıra ise, Düz vites ile Otomatik Vites farkına geldi.
Düz Vites İle Otomatik Vites Farkı
Aslında bu iki araba tipi arasında çok fark yok. Bazı temel farklar bu araçları birbirinden ayırmaktadır. Düz vites ve otomatik vites arasındaki asıl fark vites şanzımanının çalışma şekli olmuştur. Düz viteste, sürücü biraz daha aktif olup, onun hareketlerine göre vites değiştirilirken, otomatik viteste araç hangi vitese geçmesi gerektiğine kendi karar vermektedir. Bu ufacık fark da yakıt tüketimini ve sürüş konforunu artırmaktadır.
Halk arasında bu iki vitesin farkı ise birinde debriyaj olup diğerinde debriyaj olmaması olarak nitelendirilmektedir. Aslında bu iki vites türünün avantajları ve dezavantajlarını tespit ederek karşılaştırma yapılması daha doğru olacaktır.
Ucuz Araç İstiyorsanız Düz Vites Tercih Edin!
Araba çalışması esnasında, devir değişimi yaparken daha fazla motor gücüne ihtiyaç duyan otomatik vitesli araçlara göre düz vitesli arabalar daha az benzin yakmaktadırlar. Yani eğer siz de ucuz araç istiyorsanız düz vitesli araç tercih edebilirsiniz.
Elbette gelişen ve değişen teknolojiyle beraber otomatik vitesli araçlarda bu durum değişiklik gösterse de hala düz vites araçlar daha avantajlı.