Araç üretiminde önceliğin konfor değil güvenlik olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bu bağlamda günümüzde gelişen teknolojilerimizi ve bakış açılarımızı konfora ve güvenliğe daha iyi şekilde odaklanabilmekteyiz. Bize bunları sağlayacak önemli hususlardan bir tanesi de rot ve balans ayarlarıdır. Araç kullananların çoğu bu konuya vakıftır. O yüzden duyduğumuz ilk anda tekerlek aksamıyla ilişkili olduğunu anlayabiliriz. Aracın yerle temasını sağlayarak aslında bütün mekanizmanın yerine getirmesi gereken görevler için en önemli aksamın tekerlekler olduğunu düşünebiliriz.
Rot mekanizması aracımızın ön kısmında bulunmakta olup tek bir çizgi doğrultusunda nizami bir şekilde durmaktadır. Diğer bir şekilde direksiyon ve tekerlekler arasında yer alan demir bir çubuktur.
Direksiyon ile kontrol edebildiğimiz rot mekanizması tekerleklerimizdeki en ufak bir açı kaymasından olumsuz şekilde etkilenebilmektedir. Sürüş esnasında bu oluşan olumsuzluğu çok rahat bir şekilde far edebilirsiniz. Bu mekanizma aracın tekerlekleri arasındaki mesafeyi stabil bir şekilde tutmak için kullanılmaktadır. Bu stabillik hiçbir zaman bozulmaması gerekir.
Balans ayarını ele alacak olursak bu ayarda en az rot ayarı kadar önem teşkil etmektedir. Aracımızın sağlıklı bir şekilde işleyişini saplaması için üretici firmalar bütün bir aracı denge üzerine kurmuşlarıdır. Balansın anlamına baktığımız zaman “denge” anlamına geldiğini görebiliriz. Olumsuz koşullar ve beklenmedik durumlar karşısında bu ayarın bozulabildiğini bir kerede olsa hepimiz yaşamışızdır.
Bunu yaşamamış dahi olsak araç tekerleklerimizin değişim vakitlerinde illaki karşımıza gelmiştir. Rotun işlevleri sadece öndeki iki tekerleği ilgilendirse de balans ayarı aracımızın bütün tekerleklerini ilgilendiren bir ayardır.