Formula 1 yöneticileri ve takımları, bir Formula 1 Komisyonu toplantısında “Formula 1’de yeni bir eleme formatı” için – sprint yarışları olarak söylenen – “geniş bir anlaşmaya” vardılar ve fikrin nasıl ve nerede uygulamaya konulabileceğini belirlemek için Formula 1 yönetimi çalışma grubu oluşturdu.
Formula 1 takımlar ve seyirci değişiklik arıyor
Formula 1 organizatörleri, hafta sonu yarışları renklendirmek ve etkinlikleri daha gizemli(!) hale getirmek için çeşitli yollar arıyorlar, ancak ters gridler getirme planları birkaç takım tarafından veto edildi.
Raporlara göre, plan bu sezon üç etkinlikte sprint yarışları düzenlemek. Tahminimizce bu yarışlar Kanada, İtalya ve Brezilya grand prix’leri olacak. Ancak net olarak belli değil çünkü daha Formula 1 yarış takviminin bile son halini göremedik, gözümüz yaşlı Türkiye’nin eklenmesini bekliyoruz…
Sıralama yarışlarının formatı değişiyor
Yarışlar Cumartesi günü yapılacak ve yaklaşık 100km sürecek ve sonuçlar Pazar gününün ana yarışı için belirleyici nitelikte. Plan üzerinde anlaşmaya varmadan önce, sprint yarışı için puan verilip verilmeyeceği, iki yarış galibinin hafta sonu için sayılıp sayılmayacağı ve finansal sonuçlar gibi detaylar da belirlenmiş olacak gibi görünüyor.
2022 motor dondurulması kabul edildi
Formula 1 yöneticileri ve ekipleri, 2025’te yeni güç aktarma organları düzenlemeleri yürürlüğe girmeden önce maliyetleri düşürmek için 2022’nin başından itibaren Güç Ünitesi gelişimlerinin serbest bırakmayı da kabul etti.
Ferrari üzgün!
Anlaşma, Honda’nın Formula 1’den ayrılmasıyla Red Bull’un, Honda’nın motor programını üreticiden devralma planlarına bağlı olduğu öğrendik. Red Bull takımı, Mercedes-AMG, Ferrari ve Renault’ya ayak uydurmak için motoru geliştirmeye devam etmek zorunda kalırsa muhtemelen projeye katılamayacak. Fakat anlaşma en çok Ferrari’yi üzecek çünkü, halihazırda motorundan ve güç ünitesinden memnun olmayan Ferrari takımı biraz daha sıkıntı yaşayacak gibi görünüyor.
Formula 1 araçlarında motor gelişimi dondurulacak olsa da, geliştirme dondurma başladığında bir üreticinin avantajı varsa, performansı dengelemek için herhangi bir plan belirtisi yoktu. Bu arada, F1 Komisyonu üyeleri, hibrit bir güç aktarma sistemi formatını koruyacak olan 2025 güç ünitesi düzenlemelerini belirlemenin ana hedeflerinden biri olduğunu belirtti.
Ana hedefler arasında tamamen sürdürülebilir bir yakıta geçiş, çevresel sürdürülebilirlik, daha fazla otomotiv ilgisi, maliyetleri düşürmek ve yeni üreticiler için çekici olmak yer alıyor.
Peugeot, yeni Le Mans aracı için üç F1 sürücüsüyle çalışmalara başladı