Şu yazımızda başlattığımız serinin ikinci bölümü ile karşınızdayız. İlk bölümde 42 adet göstergenin ne anlama geldiğinde bahsetmiştik. Bu yazıda ise geriye kalan 38 adet göstergenin anlamlarından bahsedeceğiz. Önümüz bayram araba kazalarının önüne geçmekte sürüşten önce gelen şey ise sağlam bir araba ile yola çıkmak. Serimizin 1. Ve bu 2. yazısında arabanızın size ne demek istediği yazımızda.
43- Süspansiyon sistemi arızalı.
44 –Otomatik viteste sorun/arıza var.
45 – Şanzıman, uygun olmayan sıcaklıkta çalışıyor(Şanzıman yağı miktarını ve motor soğutma sıvısı miktarını kontrol edin. Araç vites boş yani N konumundayken motor çalışır halde aracı hareketsiz durumda 5 dakika soğuyana kadar bekletin.).
46- Dışarıdaki hava durumu göstergesi.
47- Aydınlık ve yağmur sensörüdür. (Yağış esnasında ışığın kırılma ve yansımasını hesaplayıp kontrol ünitesine bildirir.)
48- Ön cam buz çözme özelliği aktif durumda.
49- Arka cam buz çözücüsü aktif. (Arka camlarda, kışın camın buzlanma ve buğulanmasına karşı rezistans camı ısıtır.)
50-Yağmur sensörü.
51- Otomatik cam sileceği aktif.
52- Motor kızdırma bujilerinin ısındığını ve motorun bu ışık sönene kadar çalıştırılmaması gerektiğini gösterir.(Dizel Araçlarda. Isıtma bujisi arızalanır ise arabayı çalıştırdığınızda motor uygun sıcaklığa gelene kadar egsozdan beyaz duman çıkabilir. Bu durumda ısıtma bujilerinin değiştirilmesi gerekmektedir.)
53- Kış modu butonu. (Buzlu ve kaygan yollarda kullanım için)
54- Takip mesafesi uyarı işareti.
55- Hız sınırı aşıldı.(Hız sınırı bulunan araçlar için)
56- Seyir kontrolü (Sürüş kontrolünün sürüş esnasında ayarlandığını gösterir.)
57- Sinyal vermeden şerit değiştirildi.
58- Kapılardan herhangi biri açık.
59- Kaput ve bagaj dahil bir kapının kapalı değil. (Kaput ve bagaj dahil tüm kapıları açıp kapatın. Aksi halde uyarının açık kalması sorunlu akü bitmesi başınıza gelebilir)
60- Emniyet kemeri takılı durumda değil.
61- Araçtaki lastik basıncı düşük ya da sistemde arıza var.
62- Anahtar araçta değil. Başka olarak, anahtarın çipi tanımlanamadı anlamına da gelir.
63- Otomatik vitesli araçlarda park sonrası, aracı durdurduktan sonra vitesi “Park” durumuna getirdiğinizde bu ışık yanar. (Şanzımana yük bindirmemek için vitesi boşa yani N konumuna alıp, el frenini çekip, sonra P konumuna almanız önerilir.)
64- Park etme yardım sistemi.
65- Direksiyon kilidi uyarısı. (Eğer sarı renkli ise acil bir şekilde aracı servise götürmelisiniz, eğer kırmızı renkli ise kesinlikle kullanmamalısınız.)
66- Hava yastığı ve emniyet kemeri sistemi arızalı.
67- ECO göstergesi.( Ekonomik sürüş yaptığınızı gösterir)
68.Araç gösterge panelindeki bu ikaz, normalde el frenini çektiğinizde yanar. Fakat sürekli görünüyor ise, el frenini tamamen boşa aldığınıza emin olun. (Fren sisteminde arıza olabilir, fren hidrolik sıvısını kontrol ediniz, eklenmesi gerekiyor ise ekleyiniz. Fakat bu sizi sadece servise kadar götürebilir. Sıvı azalmış ise fren balatalarınız miladını tamamlamış ya da sistemde bir kaçak var demektir.)
69- Airbag sistemi kapalı.
70- ABS ikaz lambası. (Kontak anahtarı “ON” konumundayken yanmaz ise, yandıktan sonra sönmez ise ve sürüş esnasında yanarsa arızalı demektir.)
71- Hız sabitleyici açık.
72- Motor kaputu açık.
73- Bagaj kapağı açık.
74- Aracın start sisteminde arıza var.
75 – Araç cam yıkama suyunun bitti ve doldurulmalı.
76 –Tipik olarak güvenlik sisteminde bir arıza var. (Araba açık durumda iken göstege görünür ise)
Kontak anahtarının kilitlidir ve yeniden başlatmak için uygun transponder donanımlı bir tuşa ihtiyaç duyar. (Gösterge anlık olarak yanar ise)
77 –ESP: Aracın (çekiş kontrolü / kaymayı önleme veya elektronik denge sistemi) kullanımda.(Çoğunlukla şartların kaygan olduğunu bildiren bir gösterge ikaz ışığıdır.)
78 – ESP arızasını (Aracın çekiş kontrolü / kaymayı engelleme veya elektronik denge sistemi ile ilgili bir arıza olduğunu) gösterir.
79- Yokuş aşağı yardımcısı açık.
80- Biraz ara vermeniz gerekiyor.