Site icon Dijital Tekerlek

Zoox: İlk tam otonom taksi tanıtıldı!

Zoox Amazon

Dünya devi Amazon’un bu yılın başlarında satın aldığı elektrikli otomobil girişimi Zoox, ilk tam otonom aracını tanıttı. Klasiğin dışına çıkarak bilinen otomobillerden çok farklı bir tasarım ve teknolojiye sahip olan Zoox robot taksi, devasa bir batarya ile 16 saat kesintisiz çalışabilecek.

Dışarıdan bakıldığında dört tekerlekli küp: Zoox

ABD’de tasarlanan ve üretilen Zoox, 2014 yılında kuruldu ve birçok yatırımın ardından bu yılın başında Amazon tarafından satın alındı. Amazon’un da desteği ile hızlı bir şekilde geliştirilen ilk Zoox robot taksi, ön arka gibi yönlere sahip değil. Her iki yönde de 120 km/s hıza ulaşabilen tam otonom taksi, herhangi bir sürücüye ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle herhangi bir kontrol veya direksiyon düzeneğine sahip değil.

4 kişilik kabininde yolcuların karşılıklı oturmasına olanak sağlayan Zoox, her yolcu için kablosuz şarj, bardak tutucu ve tabii ki emniyet kemerine sahip. Koltukların yan panellerinde bulunan dokunmatik ekranlar hava durumu, medya kontrolü ve yolculuk ile ilgili bilgileri yolculara sunuyor. Ayrıca özel olarak tasarlanan hava yastıkları herhangi bir çarpışma durumunda yolcuları önden ve yandan korumayı vaat ediyor.

Elbette bu şekilde dışarıdan oldukça basit görünen bir otomobili tasarlamak oldukça kolaydır. Ancak bu tam otonom taksinin kontrolü oldukça karmaşık bir sisteme sahip. Seviye 5 otonom olarak isimlendirilen sistem kamera, radar ve LIDAR kombinasyonu ile hareket ederken çevredeki yaya ve araçları bilgilendirmek için özel hoparlörler ile donatılmış.

Amazon, Zoox robot taksilerini bireylere satmak fikrine pek sıcak yaklaşmıyor. Bunun yerine robot taksi hizmetini kendisi yürütmek istiyor. Şimdilik ABD’de Las Vegas, San Francisco ve Foster City’de test edilen robot taksilerin ne zaman halka açılacağı da henüz belli değil. Ülkemizde bu şekilde bir girişimin olması halinde siz kullanmak ister miydiniz?

İstanbul’da otonom araç testleri yapılıyor!

Exit mobile version