Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından tasarlanıp üretilen Da Vinci üniversite tarafından düzenlenen tören ile tanıtıldı. Mühendislik fakültesi tarafından tasarlanan araç yine aynı üniversite tarafından üretime sunuldu. Büyük bir takım işi olarak ortaya çıkarılan aracın en avantajlı yönü üst düzey ekonomik olmasıdır. Sürücülerin modern bir kullanma deneyimi yaşaması için özenle tasarlanan araç, kısa süre içerisinde sahipleri ile buluşması bekleniyor.
Elektrikli aracın ismi konulurken ve tasarlanırken ünlü ressam Leonardo Da Vinci’den alındığı açıklandı. Döneminde yaptığı büyük işler ile çağ atlayan Leonardo Da Vinci, bugünün projesinde de bu imaj verilmek için aracın adına konulmuş.
Aracın Donanımsal Özellikleri
Elektrikli batarya sistemi ile çalışan araçta lityum-iyon pil teknolojisi kullanılmış. Araçta bulunan bataryaya konulan iki farklı şarj özelliğiyle aracın tam dolum süresi kısaltılıp, uzatılabiliyor. En hızlı otuz dakika da dolan araç en yavaş ise üç saat gibi kısa sürede doldurulabiliyor. Araç içerisinde bulunan ekstra batarya ünitesi ile de kendi elektronik aletlerinizi şarj edebilirsiniz. Araçta bulunan iki adet hava yastığı ile de olası kazalara karşı önlem alınmış. Aracın küçük boyutlarda olması sebebiyle belli noktalarda bulunan kör noktalar, takılan kamera sistemleri ile görünür hale getirilmiş. Kontrol paneli üstünde bulunan iki monitör ünitesi ile hız ve şarj bilgisi, park ve sürüş esnalarında kolaylık sağlayacak dört farklı bakış açısı da görüntü takip edebilmektedir.
Tek Şarj ile 100 Kilometre Yol Yapabiliyor
Araçta geliştirilen menzil sistemi ile tek şarj ile 100 kilometre yol giden Da Vinci ekonomik anlamda sürücülerin ceplerini de baya bir rahatlatacağı benzemektedir. Aracın deposunu 1 Tl ile doldurarak Kıbrıs’da bulunan Mağusa-Lefkoşa yolunu gidebilirsiniz. Doğu Karadeniz Üniversite bünyesinde bulunan Mühendislik öğrencileri yapmış oldukları projeler ile birlikte kendilerine “Team Ada” adını vermişler. Takım olarak daha önceden de farklı TÜBİTAK projelerinde yer almışlar.
Üniversite Rektör Koordinatörü Açıklamalarda Bulundu
Aracın üretimi konusunda başından sonuna kadar Team Ada ekibine destek olan DAÜ Elektirkli Araç Geliştirme Merkezi Başkanı ve DAÜ Rektör Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Davut Solyalı proje ile ilgili şu şekilde açıklamalarda bulundu; “Çok büyük ilgi aldık ve geri dönüşlerden çok mutlu olduk. En kısa zamanda kampüs içerisinde kullanıma başlayacağız. Unutulmamalıdır ki, bu proje bir grup geleceğin mühendislerinin eseridir. Bir şirket tarafından büyük bütçelerle veya ticari amaçlarla üretilmiş bir ürün değildir. Amacımız; öğrencilerimize gerek mühendislik alanları gerekse de takım çalışması bağlamında tecrübe kazandırmaktır. Aynı zamanda üniversite içinde ve dışında toplumumuzda farkındalık yaratmak ve genç nesillere ilham kaynağı olmaktır. Dolayısı ile takımım ‘Team Ada’ yine çok değerli bir projeyi tamamlayarak beni ve DAÜ’yü son derece gururlandırmıştır. Her bir genç arkadaşıma ayrı ayrı teşekkür ederim. Takımım adına; her zaman bize destek olan ve yol açan Sayın Rektörümüze, ekibine ve bağlı tüm birimlere de ayrıca teşekkür ederiz.” açıklamalarında bulundu.