Site icon Dijital Tekerlek

Yarı otomatik vites nedir? Tam otomatik vitesten farkı ne?

otomatik-vites-dijitaltekerlek

otomatik-vites-dijitaltekerlek

Otomatik vitesli araç için merak edilen konulardan birisi de Tam ve Yarı otomatik vites ne anlama geliyor ? Farkları neler? Bugün sizlere tam otomatik ve yarı otomatik vites nedir ve farkları nelerdir onları öğrenelim.

Otomatik vitesli araçlar bizim gördüğümü kadarıyla manuel araçlardan farkı debriyajın olmamasıdır. Ancak otomatik vitesli araçlar da kendi içinde farklıdır Tam Otomatik ve Yarı Otomatik olmak üzere.

Yarı Otomatik Vites nedir?

Bu grupta otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar yani F1 şanzumanların yanı sıra asıl ön plana çıkan tek kavramalı ve çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlar vardır.

Tek kavramalı ve Çift kavramalı yarı otomatik şanzıman olamak üzere ikiye ayrılır.

a.Tek Kavramalı Yarı Otomatik Şanzıman

Markalara göre Triptonic, easytronic gibi değişik isimler alan bu şanzıman da vites geçişlerindeki titreşim hissedilebilir. Ayrıca şoför isterse vites konumuna müdahale ederek vitesi manuel değiştirebilir. Bu tip şanzımana sahip araçların dik yokuşlarda kalkış sırasında aracı geriye kaydırma ihtimali vardır bu durum şanzımanın çalışma prensibi gereği normaldir.

b. Çift Kavramalı Yarı Otomatik Şanzıman

Markalara göre EDC, DSG gibi değişik isimler alan bu şanzıman da tek kavramaya kıyasla vites geçişleri daha yumuşak ve seridir. Çünkü çift kavramalı bu şanzımanlarda bir kavrama vitesi değiştirme için konum alırken diğer kavrama bir sonraki vitesi hazırlar. Böylece vites geçişleri daha seri ve neredeyse sarsıntısız olur. Fakat bu tip şanzımana sahip araçlarda dik yokuşlarda tek kavrama kadar olmasa da kısmen aracı geriye kaydırma ihtimali vardır.

Tam otomatik vites nedir?

Vites geçişlerinde yukarıda bahsi geçen kavrama ya da debriyaj yoktur. Bunun yerine Tork Konvertörü adı verilen bir sistem kullanılır. Bu araçlarda vites geçişleri hissedilmediği gibi dik yokuşlarda araç geriye kaymaz ve daha konforlu bir sürüş sağlar.

Yarı Otomatik Tam Otomatik Farkı

İlgili haber: Vites Çeşitleri Nelerdir? Yarı Otomatik Vites Nedir?

Exit mobile version