Site icon Dijital Tekerlek

Volkswagen Başarı Hikayesi: Das Auto🥇

Volkswagen Başarı Hikayesi: Das Auto🥇 8

Her geçen gün kızışan otomobil dünyasında elektrikli araç yarışına katılmaya çalışan, başı skandallarla dertte olan üstüne üstlük bir de kötü dönemden geçiyor derken büyümeyi başaran marka desek aklınıza ilk kim geliiiirdi?🤓 Tabii ki VolkswagenBir dönem kendi reklamlarında “Bir Volkswagen sadece bir Volkswagen ile değiştirilir.” iddiasıyla otomobil dünyasında rakibinin olmadığını belirten, “Think Small” sloganıyla otomobillere yeni bir boyut kazandırmasıyla nâm salan bu markanın başarı hikayesini sizlerle paylaşacağız😉…

Dijital Tekerlek | Twitter

“Das Auto” HİKAYESİ NASIL BAŞLADI?

Otomobil dünyasındaki yarışa rakiplerine göre biraz geç başlayan Volkswagen 1937 yılında Almanya’nın Wolfsburg şehrinde kuruldu. Önceleri kasaba olan bu yerleşim yeri, Volkswagen’ın burada fabrika açmasıyla dev bir şehire dönüştü. Şehrin nüfusunun büyük bir kısmı Volkswagen ya da Volkswagen’ın bir şirketinde çalışıyor . Hatta Wolfsburg’a ülkemizden birçok insan iş umuduyla gidip oraya yerleşip yeni bir düzen bile kurdu. Kimin kurduğuna gelirsek eğer Nasyonal Sosyalist Alman Partisi tarafından kuruldu. Kelime anlamı olarak halkın arabası anlamına gelen Volkswagen Adolf Hitler’in Alman halkını otomobil sahibi yapmak için yaptığı en geniş kapsamlı proje olarak kabul ediliyor.

Adolf Hitler Beetle

TEKNOLOJİSİYLE HEP ÖNDE💯

Kurulduğu dönemin savaş zamanına denk gelmesiyle üretim hayatına füze ve kara araçları ile başladı. O zamanlar gelişmiş teknolojisiyle öne çıkan “Teknolojiyi biz üretiriz onlar uygular.” sloganıyla rakip tanımayan Volkswagen’ın bu görüşünün altınında boş olmadığını size söyleyelim. İlk hava soğutmalı motoru üretmesiyle içi dolu slogan yaptığını bir kez daha görmekteyiz🤭😉… Bu motorun neden üretildiğini sorarsanız eğer Rusya cephesinde başarısızlık getiren su soğutmalı motor diyebiliriz.

FARKLI PAZARLAMA STRATEJİLERİ🚛➡🚗

Reklamlarıyla açık ara fark yaratan bir marka olan Volkswagen, Beetle isimli küçük otomobiliyle insanları büyüledi🌀. Amerika’da “Amerikan Rüyası” olarak tasvir edilen refah döneminin sona ermesiyle insanlar büyük ev, büyük araba, mutlu aileler gibi hayallerin yerine daha minimalist bir yaklaşımı benimsemeye başladı. O dönemlerde kocaman arabalar için evlerini ipotek eden ailelere karşı gençler için bir şeyler yapmak isteyen Volkswagen “Beetle” ya da bizim değimimizce Kaplumabağa olan aracı piyasaya sürdü😍. “Think Small” adlı reklamıyla Kuzey Amerikayı kendine hayran bıraktı. Bu kampanyayla birlikte gençliğin bir sembolü olarak gösterildi💪🏻. Bu dönemde kendini hayran bıraktığı bir kısımda Hippiler oldu. Volkswagen’ın T1-T2 panelvanlarını çıkarmasıyla Hippiler Amerika’yı dolaşmaya başlıyor. Uzun bir süre bu araçlarla dolaşan Hippiler’i tanıyan Amerikan halkı bu panelvanlar için Hippie Bus kavramını kullanıyor🤙🏻.

Hippie Bus

BİR DİĞER BAŞARI: OTOMOBİLLERİN DUYGULARINA GÖRE İSİM BULMAK🤔

Etrafımızdaki otomobillere baktığımızda çoğunun isminin bir anlam ifade etmediğini görüyoruz. Volkswagen’ın arabalarıyla kurduğu duygusal bağ markanın isimlerine de yansımış. Duygularının olduğu iddia edilen bu otomobillerin farklı farklı isim kökenleri bulunmakta. Örnek vermek gerekirse Jetta isimli otomobil jet rüzgarları adlı doğa olayından etkilenerek konulmuş. Ayrıca otomobilin sert hatlara sahip olması, insanların gözünde sert bir duruşa neden olacak ki bu isim otomobile çok yakışmış. Bir başka örnek ise Passat. Bu otomobilin ismi Almancada Alize rüzgarları olarak çevriliyor. Otomobilin yumuşak hatları insanda sıcak bir yaz gününün hayalini kurduruyor olması nedeniyle sahip olmak arzusu yaratıyor💫✨.

Volkswagen Jetta
Volkswagen Passat

BÜYÜK SKANDAL❗❗❗

Bu zamana kadar başarıdan başarıya koşan şirket 2015 yılında bir skandal haberiyle karşımıza çıktı. Dieselgate yani Volkswagen Emisyon Skandalı olarak bahsedilen skandal, Volkswagen markalı otomobillerde bir yazılım hilesi olduğunu ortaya koydu. ABD’de temiz bir çevre için ortaya çıkarılan politikalar ve insanların çevre için bilinçlenmesiyle bazı kesimler tarafından temiz ulaşım tercih edilmeye başlandı. Amerika pazarını kaybetmek istemeyen Volkswagen bu bilince ayak uydurmak amacıyla Diesel araçlarında bir yeniliğe giderek daha az kirlettiği konusunda yeni bir yöntem geliştirdiklerini duyurdu. Çoğu insan bunun çevre için faydalı olacağını düşündüğünden Diesel otomobillerinden vazgeçmedi. Fakat 2015’te markanın diesel motorlu araçlarının yazılımında bir hile olduğu ortaya çıktı. Araçlar test ortamına girdiğinde markanın dediği gibi bir uygulamanın olmadığı görüldü. ABD başkanı Richard Nixon istifa etti. Volkswagen ABD temsilcisi Michael Horn herkesten özür dileyerek 15 milyar ödemeyi kabul etti. Tüm bu kötü giden koşullara rağmen marka büyümeye devam etti😮. Hatta dünya üzerinde en çok satan otomobil markası olmayı bile başardı👏🏻. Bu nasıl oluyor derseniz marka, tasarımındaki etkileyicik ve teknolojisindeki gelişmişlik ile insanların kalplerini fethediyor🤜🏻🤛🏻.

BlueMotion

BAŞARININ SIRRI: TEKNOLOJİ 💻

İlk kez hava soğutmalı motor teknolojisiyle başarısından söz ettirdi. Sonralarında çıkardığı ve bütün dünyada gelmiş geçmiş en çok satılan otomobiller ilk 2 sırada yarışan Golf modelinde segmentindeki araçlar arasında ilk kez kilitlenmeye karşı fren sistemini yani ABS’yi kullanıcılara sundu. Kendine has motorları ve vitesleri ile Volkswagen diğer markalardan hemen ayrılıyor. TDI , turbo beslemeli dizel motor türü olarak kullanıcılarını gücü ve dayanıklılığı ile mutlu ediyor🤙🏻. TSI ile çift şarjlı destek sağlayan motor oldukça küçük motorlardan bile yüksek verim alınmasını sağlıyor. DSG çift kavramalı şanzımanı ile vitesler arasında en çok beğenilen vites türüdür. Bluemotion ile araçların ağırlığı ve yazılımında değişim yaparak daha az yakıt ve karbon salınımı yapması sağlanıyor. Tüm bunların yanı sıra başarısına ek olarak iyi niyet garantisi adı altında Volkswagen markalı araçlara teknik serviste ücretsiz değişim yapmaktadır🤩.

Volkswagen Alt Markalar

VOLKSWAGEN GRUBA DAHİL OLANLAR💯

Volkswagen bünyesine baktığımızda Porsche, Bugatti, Bentley, Audi, Lamborghini gibi hız konusunda usta olan devleri görüyoruz. Son zamanlarda SEAT ve Skoda gibi markalarında eklenmesiyle zirveye oynayan Volkswagen’ın belkide önemli sırlarından biri bu olabilir diyebilir miyiz? Son eklenen Seat ve Skoda marka araçlarda otomobil hatları aynı kalırken motor konusunda bir devrim yaşandı. Bu markalara geliştirme işlemi yapmasıyla kârına kâr katan Volkswagen liderliği devam ettirecek gibi gözüküyor🤓…

Dijital Tekerlek | Instagram

Almanların gelişmiş teknolojisi ve tasarımıyla fark yaratan Volkswagen’ı sizler için tanıttık. Diğer marka hikayesinde tekrar görüşmek dileğiyle👋🏻…

Görsel Kaynak 1 2

Exit mobile version