Toyota hibrit satışları 19 milyon 560 bine ulaşırken, elektrikliler de dahil olmak üzere global olarak toplamda 20 milyon 32 bin 588 adetlik satış gerçekleştirildi. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.
Toyota ilk kez 1997 yılında sunduğu hibrit teknolojisine sahip araçlar ile birlikte elektrikli araç satışlarında bugüne kadar toplamda 20 milyon adedi geçerek önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Bununla birlikte hibrit teknolojisinin öncü ve lider markası Toyota; bu satışla beraber bugüne kadar 160 milyon tonu aşan karbon emisyonunu önlerken, 65 milyon kilolitre yakıt tasarrufu da sağladı.
Bu satışların 8 milyonu Japonya’da, 5 milyonu Kuzey Amerika’da, 4 milyonu Avrupa’da, 1.7 milyonu Çin ve geri kalanı diğer ülkelerde gerçekleşti. Güçlü bir çevreci ürün gamına sahip olan Toyota; tüm dünyada 48 hibrit, 5 plug-in hibrit, 2 yakıt hücreli ve 8 elektrikli modelin satışını gerçekleştiriyor. Ayrıca 20 milyonu aşan çevreci otomobil satışlarında Prius 5.77 milyon adetle ilk sırayı alırken, Corolla Hybrid ürün gamı 2.23 milyon adetlik satış performansı yakaladı. RAV4 Hybrid’in satış adedi ise 1.38 milyon olarak gerçekleşti.
Avantajlar hibrit yakıtlı otomobillerde
Tüm dünyada sıkılaşan emisyon yönetmeliklerini karşılayan Toyota, sürekli olarak geliştirdiği hibrit teknolojisi ile de kullanıcısına büyük avantajlar sunmaya devam ediyor. Özellikle şehir içi kullanımlarda sürüşleri büyük oranda emisyon salımı olmadan gerçekleştiren Toyota hibritler, hafif hibritler başta olmak üzere diğer hibrit araçlardan farklı olarak kullanım süresinin yüzde 50’sini elektrikli motor ile kat ederek yakıt tasarrufu sağlıyor.
Kendi kendini şarj etme özelliğini taşıyan Toyota hibrit araçlar dizel ve benzinli araçlara göre avantajlar sağlıyor. Dizel ve benzinli otomobillerde 10 bin km’de bir bakım yapılırken, hibritlerde ise bu bakım aralığı 15 bin km’ye çıkıyor.
Toyota, “2050 Çevre Hedefi” ile çevre duyarlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Çevreyi koruma konusunda sadece egzozdan çıkan emisyonlara odaklanmamak gerektiğinin altını çizen Toyota, aracın üretiminden kullanımına ve geri dönüştürülmesine kadar olan süreçte oluşan karbon ayak izine de bakılması gerektiğini savunuyor. Marka ayrıca; üretiminde sıfır CO2, doğal kaynakların kullanımının azaltılması, ağaçlandırma faaliyetleri, geri dönüştürülmüş su kullanımı, atıkların en aza indirilmesi gibi çalışmalar için de büyük kaynak ayırıyor.
Toyota tarafından elektrikli otomobillere yatırım
Toyota, hibritlerle başladığı elektrifikasyon sürecine de ciddi kaynak ayırıyor. Elektrikli araçlarda daha fazla ihtiyaç duyulacak bataryaları geliştirmek için 2030 yılına kadar yaklaşık 13.6 milyar dolar yatırım gerçekleştirecek olan Toyota, AB’de 2035’ten itibaren yeni araçların sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor. Bu amaçla Toyota hibritler, kablo ile de şarj edilebilen hibritler, hidrojen yakıt hücreliler ve elektrikli araçlar olmak üzere hepsinin birer rolü olduğu vizyonuyla hareket etmeye devam ediyor. Böylelikle Toyota, 2030 yılına kadar binek ve ticari segmentinde 30 elektrikli araçtan oluşan bir ürün gamı oluşturacak.