Türkiye’nin yerli otomobili TOGG, Cumhuriyet Bayramı’nın 99’uncu yıl dönümünde seri üretime başlıyor. Detayları gelin birlikte takip edelim.
Geçtiğimiz günlerde renkleri duyurulan TOGG C SUV modelinin seri üretimi bugün başlıyor. Bununla birlikte seri banttan inecek olan ilk otomobili bugün göreceğiz. Ayrıca yapılan etkinlikte Türkiye’de tasarlanan ilk otomobil olan Devrim’in de bulunması gözlerden kaçmadı.
TOGG’un hikayesi
2018 yılının Haziran ayında kurulan Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG), Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding işbirliği ile faaliyetlerine başladı. Bununla birlikte 1 Eylül 2018’de Mehmet Gürcan Karakaş, TOGG’un Üst Yöneticisi görevine atandı.
Üretimin yapılacağı fabrika için konum ise 27 Aralık 2019 tarihinde Bursa’nın Gemlik ilçesi seçimi kamuoyuna duyuruldu. Günümüze kadar geçen süre içerisinde markanın, tasarımların ve bir çok detayın fikri mülkiyet hakları alındı. Ayrıca TOGG, 996 milyon 774 bin lira ile ülkemizde ödenmiş sermayesi en yüksek otomotiv şirketi oldu.
Tüm çalışmaların ve değinmediğimiz bir çok detayın sonunda bugüne baktığımızda ise TOGG, C SUV için seri üretime hazır. Bununla birlikte B SUV, sedan ve C-MPV modelleri 2030 yılına kadar ürün gamına eklenecek. Gemlik tesisinde üretim kapasitesi yıllık 100 bin seviyesinde. Bu kapasite ile 4 bin 300 kişiye istihdam sağlanacak. Ayrıca tek bir platform ile 2030 yılına kadar 5 modelden 1 milyon araç üretme hedefi mevcut.
TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş açıklamaları
“4 seneden fazla bir süredir üzerinde çalıştığımız ve yaptıklarımızı size gösterebileceğimiz için çok heyecanlı ve mutluyuz. Cumhuriyet Bayramı’na denk gelmesi ayrı bir gurur. Nereden nereye geldik. 4.5 sene öncesi yola çıktığımızda bir otomobilden fazlası için yola çıktığımızı söylemiş ve söz vermiştik. Türkiyemize ait, bizlere ait bir cihazdan ve küresel boyutta rekabet edebilecek bir araçtan bahsetmiştik. Adım adım bunları hayata geçirdik. Gemlik kampüsümüzde, teknoloji kampüsümüzde seri imalata hazırlığımızın, ilk araçlarımızın banttan indiği güne geldik. Niye kampüs diyoruz. Burası otomobilden bir fazlasıysa bir akıllı cihaz eko sistem merkeziyse bir imalat birimi ve üretim merkezi olmaz. Dolayısıyla burada mühendisliğimizi, prototiplerimi, tasarımlarımızı her şeyi bir çatı altında yapacağımız bir kampus olarak görüyoruz. İsmini bu yüzden Togg’un Gemlik’teki teknoloji kampüsü olarak koyduk.“
“Şu ana kadarki yaklaşımlarımızda her adımı sosyal medyadan paylaştık. Renklerimizle tüm Türkiye’yi kucaklıyoruz. Sadece bir rengi değil ülkemizi temsil etmek istiyoruz. Kula’nın Oltu’nun Gemlik’in tüm dünyada tanınması için. Teknolojinin gelişmesiyle bizim akıllı cihazımız hayatımızın bir parçası oluyor. Bir seyahat planlamak isterseniz, eğlenmek isterseniz bunları yapabilirsiniz. Bir yaşam alanı olarak tasarladığımız evimizden, ofisimizden sonra her türlü iş birlikleri yapıyoruz. Biz 300’e yakın start-up inceledik, 36 tanesiyle bir modelini yaptığımız hizmetin çalışmalarını yaptık, 19 tanesiyle el sıkıştık. Dış dünyayı biz size getireceğiz, siz gitmeyeceksiniz. Biz 1 sene önce bataryayı üretmek geliştirmek için bir anlaşma yaptık onun çalışmalarına başladık. Bir taraftan onları göreceksiniz bir taraftan Togg’u göreceksiniz”
“Biz ticari sırdan çıkan her adımı biz sosyal medya üzerinden hep paylaştık. Dün de renklerimizi paylaştık. Renklerimizle de Türkiye’yi temsil ediyoruz. Dünyada hiçbir şirketin 5-6 ay öncesinden fiyat belirlemesi mümkün değil. Dolayısıyla Togg’un fiyatı ile ilgili bir karar almadık.”
“Şu an kurduğumuz kapasite yıllık 100 bin, öğrenerek ve gelişerek çıkıyorsunuz. Dünyada oyunun kuralları neyse adım adım gidiyoruz.”
En güncel detaylar Dijital Tekerlek ile sizlerle.
“YENİ PEUGEOT 408 VE E-208 PARİS’TE BOY GÖSTERECEK!”