Tekerlekli sohbetler serimize otoruyasi.com kurucusu Hakkı Günerkan ile devam ediyoruz. Yıllarca otomotiv gazeteciliği yapan Hakkı Günerkan’ın hikayesini keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz.
Hakkı Günerkan kimdir? Bize hikayenizden bahseder misiniz?
1966 yılında Adana ili Ceyhan’a bağlı Sağkaya köyünde doğdum. O zaman köyümüz nahiye idi sonra belediyelik oldu şimdi ise mahalle. Köyümüz bayağı evrim geçirmiş yazarken ben de şimdi farkına vardım. İlk ve ortaokulu Sağkaya’da bitirdim daha sonra liseyi Ceyhan ilçesinde okudum. 1985 yılında İstanbul’a geldim. İstanbul’da tekstil alanında biraz çalıştıktan sonra Türkiye Gazetesi’nde çalıştım. Askerlik nedeniyle ayrıldıktan sonra tekrar İstanbul’a yine gazetenin Çocuk dergisi bölümünde çalıştım. 13 yıllık Çocuk dergisi yayıncılığı sonrasında Gazetenin dergi bölümüne geçiş yapıldı. 1999 yılından dergi bölümünde Otomotiv Export dergisi ve diğer dergilerde görev aldım. Dergi bölümünde diğer dergilerde satış pazarlama, editörlük, halkla ilişkiler ve aynı zamanda Yemek Zevki Dergisi’nde Fotoğraf editörü olarak çalıştım. Tabii ki bu arada otomotiv sektörüne olan ilgim de çalışmalarım da devam etti. 2011 yılı Aralık ayında internet yayıncılığına geçerek Otoruyasi.com portalını kurduk.
2- 20 Yılı aşkın otomotiv geçmişinizde 2011 yılında Otomobil Rüyası’nı kurdunuz. Dünden bugüne Otomobil Rüyası’nı anlatabilir misiniz?
Otomotiv Export ile başlayan macera 2000 yılından beri devam ediyordu. Otomobil sektörünün içinde Otoruyasi.com’u kurana kadar yaklaşık 11 yıl olmuştu. Dergi çıkartmak falan biraz daha masraflı idi, ayrıca artık dijital ve sosyal medya gelişmişti biz de buna paralel olarak iki arkadaş Otoruyasi.com’u kurmaya karar verdik. Daha sonra arkadaşım başka siteyle devam etti ben de Otoruyasi.com’la. Devam eden süreçte güzel geri dönüşler aldık. Dünden bugüne değişen şey ve bizi en çok mutlu eden tabii ki okuyucularımızın takibinin artması ve internet sitemizin daha üst sıralara çıkması. Ayrıca okuyucularımız ile paylaşmak istediğim ticari tarafta genç ve dinamik kadroyla yeni sitemiz Ticariport.com da 10. ayını doldurdu, onu da buradan tüm okuyucularınızla paylaşmak istedim.
3- Yıllardır bu sektörün içerisinde tutkuyla yer aldınız. Bu tutkunuz ilk günkü gibi devam ediyor mu?
Bu sektördeki tutkumuz her zaman aynı şekilde devam ediyor. Yeni çıkan modellerle ilk test anı ayrı bir coşku gerçekten. Bu yüzden içimizdeki otomobil sevgisi sanırım hiç bitmeyecek.
4) Üretilmesi planlanan yerli otomobilimiz TOGG hakkındaki görüşleriniz neler?
TOGG konusunda olumlu düşünüyorum. 2035 yılında Avrupa ülkeleri fosil yakıtlı arabalardan elektrikli araçlara geçecek. TOGG’un da zamanlama açısından doğru bir zamanda yapılmasına karar verildi diye düşünüyorum. Daha önceki yıllarda yapılıp sonrasında fiyaskoyla biten yerli üretim otomobil macerasını hepimiz biliyoruz. Fakat şimdi devletin ve kurucu ortakların daha kararlı bir şekilde bu işin üzerinde durduklarını görüyorum. Fabrikanın temeli atıldı, devam ediyor. Hali hazırda yapılmış TOGG elektrikli otomobiller de çok beğenildi. TOGG’un zamanlamasını eleştirenler çok, herkesin fikrine saygı duyuyorum, ama konuşunca ülkemize katma değer katacak buluşlar ve katma değeri yüksek işler yapmak lazım diyoruz. TOGG da bence katma değeri yüksek projelerden bir tanesi, şimdi olmasa ne zaman yapılacak? Bütün dünya elektrikli otomobile geçerken biz fosil yakıtlı otomobille mi başlasaydık? Bence bu sefer yarışta TOGG’da ben de varım diyebilecek konuma gelecektir.
5) Otomobillerin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Önümüzdeki 10 yılda bizi neler bekliyor!
Otomotiv sektörü devamlı kendini yenileyen bir sektör. Otomobil üretim rakamları her yıl artarak devam ediyor. Otomobil artık ihtiyaç haline geldi. Bu yönde otomobil üreticileri otomobillerde ihtiyaçlara cevap vermek ve kullanıcıların isteği doğrultusunda tasarım, konfor ve dijitalleşmede büyük yarış içindeler. Otomobillerde günümüze kadar fosil yakıt kullanılırken bu otomobiller yerini hibrit ve elektrikli araçlara bırakmaktadır. Otomobillerin ileriki dönemde yerini tamamen elektrikli ve sürücüsüz hatta uçabilme özelliğini taşıyan otomobillere bırakacağını düşünüyorum. Tabii ki uçan otomobil sahibi olmak hem pahalı hem de kullanım açısından zor olacaktır. Bu yönde elektrikli ve sürücüsüz otomobiller ön planda olacaktır.
6) Kullanmaktan en çok keyif aldığınız otomobil hangisi?
Bu güne kadar sayısını hatırlamadığım kadar otomobil kullandım. Yeni tasarım ve teknolojileriyle her otomobilin sürüş farkı otomobil sevdalısı olarak sizi kendisine hayran bırakıyor. Yirmi yıldır otomotiv sektörü içinde devam eden yolculuğumuzda her yeni otomobili ilk heyecanla kullanıyorum. İlk olarak Ford Taunus, ikinci Tofaş Şahin bunlar ilk kullandığım ve keyif aldığım otomobillerdi. Daha sonrasında MX-5 diyebilirim. Ayrıca geçmiş yıllarda Adapazarı’nda Castrol Ford Team’in düzenlediği sevgili Serdar Bostancı’nın ekibinden oğlu Murat Bostancı’nın co-pilotu olarak Ford Fiesta S2000 ile gerçekleştirdiğimiz sürüşten çok keyif almıştım.
7) Son olarak da sizin gözünüzden dijitaltekerlek.com’u görmek isteriz. Birkaç cümle ile bizi bize anlatabilir misiniz?
Dijitaltekerlek com’u takip ediyorum. Her yerde görüyorum sizi ve yayınınızı. (sosyal medya, haber portalı) Üç yıldan beri başarılı bir şekilde devam eden yayıncılığınızın yayın çizgisini bozmadan kendini devamlı yenileyerek devam etmesini temenni ediyorum.
Bizim için gündemi değerlendiren ve hikayesini paylaşan Hakkı Günerkan’a tüm okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.
Hakkı Günerkan | LinkedIn
Hakkı Günerkan | Twitter
Otoruyasi.com