Site icon Dijital Tekerlek

Tekerlekli Sohbetler: Adnan Değirmenci

Tekerlekli Sohbetler: Adnan Değirmenci 17

Tekerlekli sohbetlere ZUPPIN CEO’su Adnan Değirmenci ile devam ediyoruz. Yıllardır içerisinde yer aldığı turizm sektöründe Zuppin ile yeni bir dönem başlatan Adnan Değirmenci’nin hikayesi oldukça ilham verici. Keyifli okumalar.

1- Adnan değirmenci kimdir ? Bize hikayenizden bahsedebilir misiniz?

50 yıldır otobüs işletmeciliği işiyle iştigal eden bir ailenin 2.kuşak yöneticisiyim. Aynı zamanda üniversiteyi bitirdikten sonra ailemden ayrı kendi kurduğum şirket ile yaklaşık 30 senedir turizm taşımacılık sektöründe faaliyet gösteriyorum.

Tabi bu uzun yıllar içerisinde içinde bulunduğum taşımacılık sektöründe benim ve diğer sektör meslektaşlarımızın karşılaştığı sorunların devlet nezdinde anlatılıp bir çözüme kavuşturulması gerekliliğini görüp kurduğumuz ,kurucu üyesi olduğum STK’lar oldu. Örneğin 2005 senesinde TOFED Türkiye Otobüsçüler Federasyonu, 2015 senesinde TURODER Turizm Otobüsçüler Derneği, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacıları Sektör Meclisi ve İPRU Uluslararası yolcu Taşımacılar Birliği gibi.

Bugün hala bu STK’lar da hem başkan hem de yönetim kurulu üyeliği pozisyonlarında aktif görevler yapmaktayım. Evli ve 1 kız 1 erkek iki çocuk babasıyım.

2- Otobüs bankası ismini geride bırakarak Zuppin ismi ile devam ettiniz. Zuppin ne demek? Bize  hikayesini detaylıca anlatabilir misiniz?

OTOBÜS BANKASI domainini 2005 senesinde satın almıştım. O yıllarda, ileride teknolojik gelişmelere bağlı karayolu yolcu taşımacılığını OTOBÜS BANKASI adı altında bir araya getirme hayalim vardı. 2016 senesinde İTÜ ÇEKİRDEK Kuluçka merkezinde  PIT’S STOP adı altında düzenlenen bir panele konuşmacı olarak davet edildim. İTÜ ÇEKİRDEK’teki o pırıl pırıl genç girişimcilerle olmaktan çok keyif almıştım. Ben de bir girişimciydim fakat Büyük İstanbul Otogarında mütevazi bir şekilde kendi kendime girişimciymişim. Panelden sonra benim de bir fikrim bir projem var nasıl bu ekosistemden faydalanabilirim diye sorduğumda, İTÜ Çekirdek’ten kulakları çınlasın sevgili Kenan ÇOLPAN, Deniz TUNÇALP ve Ekrem ÖZCAN hocalarım, projenin bir sunumunu gönder bakalım dediler ve sonuçta OTOBÜS BANKASI projem kabul oldu. 2017 senesinde tam bir yıl akşam saat 17’den sonra İTÜ Çekirdek Kuluçka merkezindeki derslere giderek hem ikinci bir üniversite bitirmiş oldum hem de Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini öğrenerek  bu sistemdeki aktörlerle tanışma fırsatını buldum. Yıl sonunda yapılan geleneksel BİG BANG yarışmasında OTOBÜS BANKASI yarı finale kadar çıktı. Aslında taşımacılık sektörünü temsilen sadece bizim girişim olduğundan biz kendimizi birinci ilan etmiştik.

İTÜ ÇEKİRDEK kuluçka merkezi bir aile sıcaklığında her şeyinizle ilgileniyorlar. Bu arada Kuluçkadaki tüm girişimcilerin birinci hayali bir yatırımcı tarafından keşfedilmeyi beklemektir. Bir gün Mehmet Ercek hocam projenle ilgilenen birileri var dedi ve şu an halen ortağım olan sevgili Mustafa Bilge ve ortağı Mehmet Erkanar ile tanıştık. O günden sonra ODTÜ Yazılım Mühendisliği’nden mezun 2 tane canavar gibi ortağım oldu.

Tabii hem taşımacılık sektörünün profesyoneli hem de iki tane işinin profesyoneli yazılım mühendisi ortak olunca bir anda hedefler Türkiye’de büyümek ve ardından hızlıca global pazarlara açılma projesine döndü.

İlk önce global bir marka olabilmesi için isim üzerinde çalıştık ve sevgili Mustafa’nın önerdiği bizimde hoşumuza giden ZUPP (ZAP)markası ortaya çıktı. Bu esprili ZAP’lamak ifadesini İngilizcedeki “in” (içeride) ifadesiyle birleştirdik böylece evde TV‘de nasıl kumandadan kanal değiştiriyorsak(zap’lıyorsak) ZUPPIN’de de değişik araç tiplerine göre zap’laya biliyoruz.

ZUPPIN markası kullanıcılarımızı tek araç tipine ve sabit fiyata mahkum etmiyor. Özgürce kişi sayılarına göre büyük küçük veya mega araçları sürücülü kiralama imkanı sunuyor.

3- Gelecekte Zuppin’in hedefleri neler? Şehir içi kullanılan otomobilleri de Zuppin’de görebilecek miyiz?

Elbette Bir Türk markası olarak hedefimiz, global pazarlarda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek ve dünyada değer olarak bir unicorn yaratmak. Bunun için ekip olarak çok heyecanlıyız ve istekliyiz.

Yaptığımız işi çok iyi biliyoruz. Hedefler koyduk ve onlara hızlıca ulaşabilmek adına kendimizi de uygulamamızı da geliştiriyoruz. Çok yakında kullanıcılarımız yeni versiyonumuzla birlikte çok farklı bir Zuppin deneyimi yaşayacaklar.

Şu an için Zuppin mobil uygulamamız üzerinden kullanıcılarımız; Mercedes Vito veya Volkswagen Caravelle tarzında 9+1 dediğimiz VIP araçlar, 16 kişilik Minibüs, 27 kişilik Midibüs veya 46+ Otobüsleri anında kiralayabilmektedir. Türkiye’deki kanunlar çerçevesinde ileride lüks otomobil segmentindeki  (S class, E Class, limuzin tarzı ) araçlara da yer vermeyi planlıyoruz.

Bunun dışında önümüzdeki yıllarda ZUPPIN üzerinden, elektrikli araçlara, hava ve deniz taksi gibi diğer geleceği planlanan ulaşım alternatiflerine de kolayca ulaşabileceksiniz.

ZUPPIN ,Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı UETDS Ulaşım Elektronik Takip ve Denetim Sistemine entegre yasal ve %100 yerli bir AKILLI YOLCULUK UYGULAMASI’dır. Türkiye’deki ulaştırma regülasyonlarına  göre çalışır. Bugün itibarıyla Türkiye’de 20 ye yakın şehir ve ilçede hizmet verebilmektedir. İnşallah 2022 yılının ikinci yarısından sonra 81 ilde hizmet verebiliyor olacağız.

Bugün Çıktığımız bu yolda, eşsiz bir iş modeli ile 100.000+ teklifimizi kullanıcılarımıza verdik.

Tam 100.000 teklif kendi tarzına ve bütçesine en uygun araçla seyahat etmek isteyen kullanıcılarımıza saniyeler içerisinde verildi. Canla başla çalışan bir ekip için bu paha biçilemez.

İşte start-up dünyasında mutluluğu ölçmek…

4- Şu anda ülkemizde taşımacılık ve turizm sektöründe birçok dernekte ve federasyonda söz hakkına sahipsiniz ve sektörü çok iyi tanıyorsunuz. Ülkemizde taşımacılık sektörü nasıl ilerliyor? Uber bu senenin başında tekrar ülkemizde aktif olmaya başladı. Dünden bugüne ülkemizdeki taşımacılık sektörünü değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’de 2003 senesine kadar Taşımacılığın bir kanunu yoktu. Tabiri caizse herkes her işe aracıyla gidiyordu. Haksız rekabet ve kalitesiz hizmet çoğunluktaydı.19 Temmuz 2003 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde 4925 sayılı taşıma kanunu Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Amacı, Karayolu taşımalarını ülke ekonomisinin gerektirdiği şekilde düzenlemek, taşımacılıkta düzeni ve güvenliği sağlamaktı. Kısacası 2003’den sonra aracınla hangi tür taşımacılık yapacaksan onunla ilgili lisans almak zorundasın.

Zuppin Ulaştırma Bakanlığından D2-B2-D4-A1 lisansı almış taşımacılarla çalışmaktadır. Bu lisanslar A noktasından B noktasına transfer yapabilmeyi, okul, şirket etkinlikleri, tur operatörlerinin ve seyahat acentalarının tur, transfer ve gezilerini yaparken kullanmak zorunda oldukları araçlarda bulunması gereken belgelerdir. Yabancı uygulamalar bizim kadar regülasyonlara hakim olmadığından kanuni sıkıntılara maruz kalabiliyorlar. Bahsettiğiniz yabancı uygulama sadece sarı taksilerde kullanılıyor diye biliyorum.

Dün bu lisanslı araçlara telefon, komisyoncular veya tanıdıklar üzerinden ulaşılırken, artık mobil aplikasyonlar üzerinden direk araç sahiplerine ulaşıp aracısız kiralama yapılabilmekte.

Türkiye’de artık insanlar dilerse bu anlattığım regülasyonlara göre çalışan lisanslı araçlara ZUPPIN mobil aplikasyonu üzerinden saniyeler içerisinde ulaşıp YASAL YOLCULUK yapabiliyor.

Buna Zuppin’le dijital yolculuk başladı diyebiliriz.

5- Malumunuz elektrikli araçlar giderek yaygınlaşıyor. Bu değişim ve dönüşüm taşımacılık sektörüne sizce nasıl yansıyacak?

Elektrikli ve otonom araçlar kısa dönemde hayatımızda yer etmeye başlayacak, aslında ufaktan başladı. Özellikle çevreye duyarlı ülkeler kısa zamanda motorin yakıt kullanan araçların trafiğe çıkmalarına izin vermeyecekler. Son zamanlardaki teknolojik gelişmelerde elektrikli kamyon, otobüs ve minibüslerin öncelikli geliştirme ve deneme haberlerini sıkça görmeye başladık.

Türkiye’de bu teknolojik ataklara siha’larda, iha’larda ve TOGG yerli araç üretimimizle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’nin %100 yerli ve yasal şirketi Zuppin olarak davet edildiğimizde elektrikli ve otonom araçların ülkemizde geliştirilmesine, yönetilmesine katkı vermeye, projelerin içinde olmaya hazırız.

Ayrıca Turizm’in başkenti mega şehir İstanbul’umuzun hem turizm araçlarının hem de taksilerinin bir aplikasyon üzerinden yönetilmesi konusunda altyapımızın hazır olduğunu ve destek vermeye hazır olduğumuzu da belirtmek isterim.

Teknoloji çok hızlı gelişen ve tüketilen bir şey. Ülkemizin yöneticileri, yeni girişimcileri ve girişimlerini dinleyerek hızlıca regülasyonları düzenlemeliler. Ülkemizdeki cevher girişimleri yurt dışına kaçırıp ülkemizi hizmet ithal eden değil aksine hizmet ihraç eden bir ülke haline getirmeliyiz. Kalkınma güçlü ekonomiyle olur.

6- Son olarak da sizin gözünüzden dijitaltekerlek.com’u görmek isteriz. Birkaç cümle ile bizi bize anlatabilir misiniz?

Öncelikle Dijital Tekerlek isminizi çok sevdim. Geleceğin araçlarla ilgili teknoloji dergisi siz olacaksınız gibime geliyor. Çok güzel içerikler hazırlıyorsunuz. Aslında yakın gelecekte otonom araçlara dijital tekerlekli araçlar diyebiliriz.

Zuppin olarak şuan Karayolu üzerinde hareket eden lastik tekerlekli araçları yönetiyoruz. Fakat yakın gelecekte dijital tekerlekli otonom araçlarla da  insanları buluşturmak için çalışıyoruz.

Dijital yolculuğumuzda bizleri takip etmeye devam edin.

Dijital Tekerlek okurları için hikayesini, ülkemizdeki taşımacılık sektörünü ve Zuppin girişimini anlatan Adnan Değirmenci’ye tüm okuyucularımız adına teşekkür ederiz.

Zuppin website
Zuppin App Store’dan indirin
Zuppin Play Store’dan indirin
Zuppin Instagram
Zuppin LinkedIn
Adnan Değirmenci LinkedIn

Exit mobile version