Site icon Dijital Tekerlek

Porsche, sentetik yakıt fabrikasının temelini attı

Porsche, sentetik yakıt fabrikasının temelini attı 9

Porsche, 2022 yılından itibaren yanmalı motorlu otomobilleri için sentetik yakıt üreteceği fabrikanın temellerini; Güney Amerika ülkesi Şili’de attı. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Alman otomobil üreticisi, gelecek sene kendi sentetik yakıtı denemelerine başlamayı hedefliyor. Bununla birlikte bu yakıt modifiye edilmemiş yanmalı motorlar ile uyumlu olacak. İlk olarak, gelecek sene Porsche’nin Mobil 1 Supercup yarış arabalarında yapılacak ilk gezi ile; motor sporları uygulamaları sınırlı olacak.

Porsche Spor Otomobil Ürün Patronu Frank Walliser, bu yılın başlarında şu açıklamalarda bulunmuştu;

“Güney Amerika’daki ortaklarımızla birlikte yoldayız. Elbette, 2022’de ilk denemeler için çok, çok küçük hacimli olacak.”

“Bu, büyük yatırımların olduğu uzun bir yol, ancak bunun ulaşım sektörünün CO2 etkisini azaltmaya yönelik küresel çabamızın önemli bir parçası olduğuna eminiz.”

Bu yolda Porsche tarafının ortakları kim?

Marka geçtiğimiz sene endüstriyel ölçekte sentetik yakıtların veya e-yakıtların ticari üretimi için bir tesis geliştirme hedefiyle enerji firmaları; Siemens Energy, AME ve Enel ve Şili petrol şirketi ENAP ile ortaklıklar kurduğunu duyurdu. Bununla birlikte Haru Oni ismi verilen ilk aşama; rüzgar enerjisi yardımıyla sentetik yakıt üretmek adına güney Şili’nin oldukça iyi rüzgar koşullarını kullanacak.

Tesisin 2022 yılında faaliyete girmesi planlanıyor. Bununla birlikte fabrika 2024 yılına kadar 55 milyon litre sentetik yakıt üretimi planlanıyor. Bu miktarın 2026 yılına kadar ise yaklaşık on katına çıkması hedefleniyor.

Marka tarafından gelen açıklamalar ne yönde?

Porsche CEO’su Oliver Blume proje ile ilgili olarak şu cümleleri kullanmakta;

“Avantajları yatar. uygulama kolaylığı açısından; e-yakıtlar içten yanmalı motorlarda ve plug-in hibritlerde kullanılabilir ve mevcut dolum istasyonları ağından faydalanabilir.”

Walliser ise konu ile ilgili olarak şu cümleleri kullanmakta;

“Bu sentetik yakıtların ardındaki genel fikir, E10 ve E20’de gördüklerimizin aksine motorda gerekli bir değişikliğin olmamasıdır; bu yüzden gerçekten herkes onu kullanabilir ve biz normal pompa yakıtı özellikleriyle test ediyoruz.”

“Performans üzerinde hiçbir etkisi yok – bazı atlar daha fazla, bu yüzden doğru yönde gidiyor – ancak emisyonlar çok daha iyi; daha az parçacık, daha az NOx görüyoruz – bu doğru yönde gidiyor.”

 “Sentetik yakıtlar, bugünün yakıtlarının 30 ila 40 arasında olduğu, yaklaşık 8-10 bileşene sahiptir. Yapay, sentetik bir yakıt olduğu için yan ürününüz yoktur, bu nedenle çok daha temizdir. Motor için ise her şey olumludur. 

“Tam ölçekte, CO2 etkisinde yaklaşık %85’lik bir azalma bekliyoruz. Yakıt taşımamız gereken yerden tekerleğe düşünürseniz, küresel bir tedarik zincirimiz var, bunun etrafında her şey – tüm dünyada verimliliğe sahipsiniz. Tüm süreç. İyi bir tekerleğe göre, elektrikli bir araba ile aynı seviyede.”

Porsche, Panamera ve Cayenne’in hibrit versiyonlarının yanı sıra tamamen elektrikli Taycan ailesi ile elektrifikasyona yatırıma devam ederken; mevcut filosunun emisyonlarını azaltmak için sentetik yakıtlar kullanılabilir. Yani bu tarz yatırımlar ile birlikte Porsche; markanın uzun yıllardır çektiği emisyon sorununu kökten çözmeyi hedefliyor.

“Toyota Autoshow, Çevreci Teknolojilere ve Mobilite’ye odaklanıyor” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version