Site icon Dijital Tekerlek

Peugeot 9X8 HYBRID HYPERCAR: Yarış otomobilinden daha fazlası

Peugeot 9X8 HYBRID HYPERCAR, 2022’de dayanıklılık yarışlarında pistlerde boy göstermeden önce bizlerle. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Özel bir yarış otomobili tasarlamak her otomobil tasarımcısının hayali olsa da bu rüyanın gerçekleşme olasılığı sıfıra yakındır diyebiliriz. Yarış otomobillerini birbirinden ayırt etmek neredeyse imkânsız çünkü aerodinamik detaylar ve performans, tasarım kimliğinin her zaman önünde yer almaktadır. Bununla birlikte tasarımcıların yaratıcılığı küçük ayrıntılar ve gövde rengi ile sınırlandırılmıştı ancak bu yıl Peugeot tasarımcıları hem performansın hem de şık tasarımın bir arada olabileceğini yeni 9X8’de gözler önüne sermeyi başardı.

Peugeot 9X8 HYBRID HYPERCAR tasarımı

2022 yılında efsanevi Le Mans 24 Saat yarışının da aralarında bulunduğu dayanıklılık mücadelelerinde boy gösterecek olan yeni 9X8 Hybrid Hypercar’ı yaratırken en ince detaylara kadar çalışan Peugeot tasarım ekibi; onu markaya özgü tüm modern estetik kodlarla donattı. Bununla birlikte modelin kedi gibi estetik duruş, sportif detaylarla güçlendirilmiş akıcı hatları, şık ve güçlendirilmiş yan cephesine ek olarak elbette ‘Aslan’ın karakteristik üç pençeli parlak ışık imzası güçlü tasarımının tamamlayıcısı oldu. Ayrıca hızı temsil eden Peugeot 9X8 bu çekici tasarımı ile duyguları da harekete geçiriyor.

Markanın motorsporlarındaki varlığı her şeyden önce yenilikleri denemek için harika bir fikir laboratuvarı olarak göze çarpıyor. Motorsporları sürece dahil olanları daha özgün ve yaratıcı olmaya iten yeni alanlar sunmaya devam ediyor. Peugeot tasarımının elçisi ve gelecekteki ürünler için ilham kaynağı olan Hybrid Hypercar 9X8, yeni 308 de dahil olmak üzere ürün gamındaki otomobillerin trendine yön veriyor. 308’de kullanılmadan önce 2021’in başlarında tanıtılan yeni Aslan Başı logosu da ilk kez Peugeot 9X8’de kullanılıyor.

Peugeot 9X8 HYBRID HYPERCAR teknik özellikleri

Fransız otomobil üreticisi; 1992 ve 1993’te V10 benzinli motora sahip 905 ve 2009’da V12 HDi-FAP motorlu 908 ile bugüne kadar Le Mans’ta iki farklı jenerasyondan iki otomobille zafere ulaştı. Peugeot 9X8 teknolojisiyle ise yeni bir çağın başlangıcını işaret ediyor. Bununla birlikte Dört tekerlekten çekişli hibrit güç-aktarma sistemiyle Peugeot 9X8, SUV 3008 veya 508 gibi markanın ürün gamındaki modellerle benzerlik gösteriyor. Ayrıca modelde bulunan hibrit sistem; arkada 2.6 V6 çift turbo beslemeli 680 beygir gücündeki motor önde bulunan 270 beygirlik elektromotor/jeneratörü ile birlikte çalışmakta.

Açıklamalar

Peugeot Tasarım Direktörü Matthias Hossann:

“Peugeot Sport ekibiyle temas halindeydik ve onlarla el ele çalıştık. Geleceğin yarış otomobilinin temasını belirlemek için önce tasarımcılar arasında bir yarışma başlattık. Bir gün dünyanın en prestijli markalarına karşı en efsanevi pistlerde rekabet edeceğini görme umuduyla, projeye ilgi çok büyük oldu ve çok sayıda başvuru aldık. Peugeot Sport mühendislerinin yardımıyla tema belirlendikten sonra birlikte çalışmaya başladık. Mühendisler, performanstan ödün vermeden ve yeni düzenlemeler doğrultusunda tasarımcılara yaratıcılık özgürlüğü için mümkün olduğunca fazla alan bıraktı. Peugeot 9X8, 24 Saat Le Mans’ın organizatörü l’Ouestve Otomobil Kulübü ve Uluslararası Otomobil Federasyonu tarafından belirlenen yeni Hypercar düzenlemelerinin (LMH) DNA’sına uygun olarak ilerledi. Bu otomobil, dayanıklılık yarışlarında bir dönüm noktası olacak”

“Tasarımcılar, sanal gerçeklik görselleştirme aşamalarında 3-Boyut hacimleri oluşturmak için 3-Boyut araçlar ve CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) kullandılar. Bu teknoloji sayesinde mühendislik ekipleriyle çok daha kolay dosya paylaşımı sağlanabiliyor. Bir sanal gerçeklik başlığı ile mühendislik ekibine bitmiş bir Peugeot 9X8’i gösterdiğimizde en üst noktaya ulaşmış olduk. Teknik Müdür Olivier Jansonnie, başlık ile bir süre otomobilin çevresinde tur attı. Onun heyecanı çok önemliydi”

“ Peugeot 9X8’in teknolojisi baştan aşağı bir Peugeot Sport ürünü ve bunu tasarımımızda göstermemiz gerekiyordu. Performanstan herhangi bir şekilde ödün vermeden, ona benzersiz bir görünüm ve tarz katmak istedik. Ancak önceki nesil dayanıklılık yarış otomobillerinin geometrik tasarımının aksine aerodinamik gövde fikrini korumaya karar verdik. Markanın karakteristik i-Cockpit konseptine dayanan kokpit tasarımı Peugeot’nun uzmanlığının ve tasarım anlayışının bir başka ayırt edici işareti olarak 9X8’in de kabininde dikkat çekiyor. Tıpkı bir seri üretim projede olduğu gibi, iç tasarıma gösterilen özen, dış tasarımın gereksinimleriyle eşleştirildi. Sürücü ve ekran başındaki izleyiciler, kendilerini tereddütsüz bir şekilde bir Peugeot’nun içindeymiş gibi hissetmeliler. Peugeot 9X8 kokpitinin tamamı, sürücü için en yüksek düzeyde ergonomi ve sezgisel kullanım sağlamak üzere tasarlandı.”

“TOYOTA GAZOO Racing Tokyo Auto Salon’da!”

Exit mobile version