Otonom araçları, Türkiye de bulunan otomobil severleri hakkında araştırma yapan Deloitte Türkiye ve Otomotiv Distribütörleri Derneği toplantıda açıklamalar yaptı. İleri Araç Teknolojileri başlığı altında gerçekleştirilen toplantı sonucu araştırmalar dört başlıkta belirtilmiştir. Belirlenen dört başlık arasında otonom araçları en çok seven ülkelerin hangi koşullarda belli olduğu analiz edilmiştir. Otomobil tutkunlarına yöneltilen sorularda 3 bin kişilik katılım gerçekleşmiştir. Cevaplar ise şaşırtmaya devam ediyor.
Belirlenmiş dört başlık ise “mobilite ekosistemi, otonom araçlar, tüketicinin seçeceği yeni araç ve bağlantılı araçlar“ konuları ele alınarak hazırlanan soruların cevapları ortalamasına bakarsak aynıydı. Kullanıcı modeline göre değişiklik gösteren cevaplar ise dernek tarafından paylaşılmıştır. Mobilite ekosistem asıl amacı yüzde 40 oranla seyahat amaçlı olduğu belirtiliyor. Güvenlik ve konfor açısından belirtilen özellikleri maliyet konusunu da bir hayli açığa çıkarttığı söyleniyor. Peki diğer verilere bakacak olursak Türkiye de araç sahibi kullanıcılar önümüzde ki 3-4 yıl içerisinde araçları hakkında değişiklik yapmayı düşünmediklerini belirtti. Otonom araçlara karşı duyulan ilgi hakkında soruya ise sürücüsüz araçlar hakkında ilgi duyulduğu belirtilmiştir. Otonom araçların en çok ilgiyi Türkiye’den aldığı öğrenilmiştir.
Otonom araçlar ne kadar güvenli? 🧐
Dr. Hayri Erce, ODD Genel Koordinatörü otonom araçların güvenliği ile alakalı konuşma yaptı. Açıklamalarında araçların güvenlik faktöründe artı ve eksilerini ele aldığından ötürü verdiği bilgi şöyledir; “Türkiye de otonom araçlar olarak belirlenmiş ve merak edilen konular arasında otomotiv sektöründeki eğilimler, tüketicinin ulaşım araçlar ve mobilite ekosisteme yaklaşımları gözlemlenmiştir. Bağlantılı araçlar, araç çağırma teknolojisi ve verilerinin paylaşılması hakkında görüşlerini araç tercihine göre dizayn etmiştir. Ulaşım konusunda kişisel araçlarına güvenen milletimiz, otonom araçlar hakkında hala şüpheli yaklaşım sergilemektedir.
Tüketiciler otonom araçlar için daha fazla bilgi edinmeli, fuarları, tanıtımları ve araç testlerini kaçırmamalılar. Bu sayede otonom araçları güvenilirliği kendileri ispatlamış olacaktır. Özellikle sürücüsüz araçlar trafikte akış halinde nasıl olacakları hakkında endişeleri devam etmektedir. Gözlemlenecek bütün bilgi ve tecrübe ilerleyen süreçte otonom hakkında görüşleri değiştireceği gibi araçlarında değişikliğe götürme şansını oldukça artırıyor.