Site icon Dijital Tekerlek

OTONOM ARAÇ İSTANBUL TRAFİĞİNDE!

OTONOM ARAÇ İSTANBUL TRAFİĞİNDE! 4

 Küresel değişimin yanı sıra otomotiv sektörü bu dönüşümün en büyük ve en önemli parçalarından biri. Örneğin bu haberimize konu olan otonom araçlar dünyada yaklaşık 3 trilyon dolarlık bir pazar potansiyeline sahip.

 Sürücüsüz otomobil çalışmaları kapsamında, otonom bir araç İstanbul trafiğine çıkarıldı. TOSB (Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi) İnovasyon Merkezi ve İTÜ OTAM (Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi) koordinasyonunda hayata geçirilen Türkiye Bağlantılı ve Otonom Araç Kümelenmesi’nin üyelerinden ADASTEC firması sürücüsüz otomobil test parkurundaki çalışmalarını başarıyla sürdürdü. 

Firma, TOSB yerleşkesinde oluşturulan sürücüsüz araç parkurunda üç aşamada testlerini yürütüyor. Dördüncü aşama ise aracın İstanbul trafiğine çıkmasıydı. İstanbul’da ‘Living Lab’ denilen trafik aşamasına gelen ADASTEC’in otonom aracı, biri Fatih Unkapanı diğeri ise Galata olmak üzere iki bölgede test çalışmalarını gerçekleştirdi.

 Parkurlarda test çalışmalarının yanında, araç üzerinde yer alan lidar cihazları sayesinde lazer teknolojisi kullanılarak haritalama çalışmasıyla parkurda yer alan yayalar, kaldırımlar, şeritler, ağaçlar ve binalar tek tek tespit edilebiliyor. Böylelikle bu yollar, test yazılımına açılabilir hale getirilerek otomotiv sektörünün geleceğine hizmet edilmesi hedefleniyor.

Testte kullanılan araç, hazır olarak satın alınması ve Türk mühendisler tarafından donatıldı. 

2019 Temmuz ayında bu araç test parkuru kurulduğundan beri sekiz firma Türkiye’de otonom araç test çalışmaları yaptı. Bu sürece İTÜ OTAM ve TOSB İnovasyon Merkezi gerekli altyapı için destek veriyor.

👉🏻 Dünyada Yılın Otomobili Ödülleri Açıklandı 👈🏻

Exit mobile version