Site icon Dijital Tekerlek

Otomobil markalarının amblemlerinin hikayesi

Otomobil markalarının amblemlerinin hikayesi 13

Hepimizin günlük hayat içerisinde dikkatimizi çekse de çekmese de gördüğümüz otomobillerin amblemleri ne anlama geliyor? Güzel hikayeleri olan ve markaları tanımamıza yardımcı olan logolara gelin birlikte bakalım.

1) Volvo (1926)

Volvo amblemindeki arabalarının gücünü ve sağlamlığını ifade etmek için demirin kimyasal sembolünü kullanıyor. Ayrıca Volvo isminin Latince anlamı “dönüyorum, yuvarlanıyorum” olarak geçiyor.

2) Toyota (1989)

Toyota’nın amblemi kuruluşunun sekseninci yılında yıldönümünü kutlamak amacıyla 1989 senesinde tanıtıldı. Firma anlamını “hem önden hem de dikiz aynasından görüldüğünde” tanınabilir şekilde tasarlanmış, birbirine kenetlenen üç oval olarak olarak tanımlıyor. Ayrıca her oval, Japonya’nın kaligrafi kültürüne atıfta bulunan farklı kalınlıklarda tasarlandı. Orta kısımdaki üst üste binen şekiller güveni, dış taraftaki oval ise Toyota’yı kucaklayan dünyayı gösterir. Aradaki boşluk ise şirketin sonsuz değerini simgeliyor.

Toyota 2020’yi rekorla kapattı. Detaylar haberimizde

3) Audi (1932)

Audi, 4 farklı üreticinin 1932 yılında Auto Union’u oluşturmak için birleşti. Logodaki 4 çember de bu 4 üreticiyi simgeliyor. Ayrıca Audi’nin Latince anlamı “nefes al” olarak geçiyor.

4) Skoda (1926)

Anlatılan bir hikayeye göre Skoda’nın o zamanki işletme müdürü Tom Maglic, Amerika’dan dönerken ailesine Kızılderili bir çalışan getirmişti. Belki de bu şekilde Kızılderililerden etkilenerek “kanatlı ok” şeklinde olan logoyu tercih etmiş olabilir. Kanatlı ok, etrafına eklenen bazı renkler ve Skoda yazısı ile bugün Skoda araçlarını temsil ediyor.

5) BMW (1917)

BMW amblemindeki beyaz ve mavi renklerin anlamı, BMW’nin anavatanı olan Bavyera Eyaletinin renkleri olarak biliniyor. Ayrıca BMW logosunun dönen bir pervane olduğu efsanesi de oldukça yaygın.

6) Alfa Romeo (1910)

Alfa’nın kısaltmasının, “The Anonima Lombarda Fabbrica Automobili“ olduğunu biliyor muydunuz? Markanın logosu 14. yüzyılda Milan’ı yöneten Visconti ailesinin armasıdır.

7) Ford (1927)

Ford’un logosu  1907’de firmanın baş mühendisi Childe Harold Wills tarafından büyükbabasına ait bir şablon seti kullanılarak  tasarlandı.

8) Ferrari (1929)

Dünya çapında  Cavallino Rampante veya Sıçrayan At figürü Ferrari’yi simgeliyor. Ancak  her zaman Ferrari’ye ait değildi. 1692’deki Royal Piedmont Alayı’na kadar dayanan bir tasarım, 1918’de ölen 1. Dünya Savaşı as pilotu Francesco Baracca’nın uçağına boyandı.  İtalyan yarış pilotu Enzo Ferrari, ölümünden sonra Baracca’nın annesiyle tanıştığı zaman, Baracca’nın ailesi Ferrari’den oğullarının “şahlanan at” logosunu Scuderia (takımı) için kabul etmesini önermiştir. Ona şans getireceğini söylemişlerdir. Sarı kalkan ise memleketini simgelemektedir.

9) Mercedes-Benz (1925)

Mercedes-Benz’in logosu kara, deniz ve hava üzerindeki hakimiyeti sembolize ediyor. Çünkü Daimler o zamanlar da tekne ve uçaklar için de motor üretimi gerçekleştiriyordu.

10) Lamborghini (1963)

Daha öncesinde traktör üreticisi olup üçgen bir logoya sahip olan Lamborghini 1963 senesinde otomobil için daha havalı bir şey istiyordu. Bu yüzden markanın aklına öfkeli boğa fikri geldi. Ayrıca başlık temelli hayvanlar söz konusu olduğunda, öfkeli bir boğa zıplayan bir atı kesinlikle yener.

11) Mitsubishi (1873)

Şirketin kurucusu Yataro Iwasaki logoyu kendi ailesinin üç yığılmış elmasını ve ilk işvereni olan Tosa’nın üç yaprağı ile birleştirerek oluşturdu. Ayrıca “Hishi” kelimesi Japonya’da elmas şeklini belirtmek adına sıklıkla kullanılır.

12) Subaru (1953)

Subaru logosundaki yıldızlar aslında gerçek bir takımyıldız olan Pleiades kümesindendir. Seçilme nedeni ise 5 küçük yıldız, Subaru’nun ana şirketi olan Fuji Heavy Industries’i oluşturmak için bir araya gelen 5 şirketi simgeliyor. Ayrıca Subaru Japonca “bir araya gelmek” anlamına sahip.

Exit mobile version