Site icon Dijital Tekerlek

Nissan Marka Hikayesi

Nissan Marka Hikayesi 8

Çok uluslu Japonya merkezli otomotiv şirketi Nissan tarafının geçmişi ve kuruluş hikayesi bizlerle. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Kaishinsha Motorcar Works şirketi üç ortak; Kenjiro Den, Rokuro Aoyama ve Meitaro Takeuchi tarafından 1910 yılında kuruldu. Kurulan şirketin DAT isimli ilk otomobili ise 1914 yılında üretildi. Bununla birlikte DAT ismi üç ortağın soy isimlerinin baş harflerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.

1925 yılına geldiğimizde şirketin ismi DAT Motorcar Co. olarak güncellenir. Bu güncellemenin hemen ardından 1926 yılında ise Jitsuyo Jidosha Company ile birleşime gidilerek; Osaka merkezli DAT Manufacturing Co. Ltd. şirketi kurulur. 1930 yılında Birleşik Krallık menşeili Austin ile yapılan işbirliği ile otomobil ve motor dizaynlarının geliştirilmesi noktasında birlikte çalışmalar gerçekleştirilir.

1931 yılında DAT’ın oğlu anlamına gelen ilk DATSON modeli üretilir. İsim global olarak oldukça güzel görünse de, SON kelimesi Japonca’da kayıp anlamına geldiği için SUN takısı ile değiştirilir. Bununla birlikte 1933 yılında Yokohama’ya taşınan şirket, aynı süreç içerisinde Jidosha-Seizo co. adını alır.

Nissan doğuyor

1934 yılında Jidosha-Seizo co. ve Nihon Sangyo Co.ltd. birleşimi ile Ni-san ismine karar verilir. Bununla birlikte 1 Haziran 1934 tarihinde şirketin ismi Nissan Motor Co. Ltd. olarak güncellenir. Nis san lügat içerisinde Dürüst samuray anlamına gelirken; sözcüğün alt metni “görevi, verilen emaneti ve görevi canının son noktasına kadar korumak ve güvenliği sağlamadan can vermemek.” şeklindedir. Bu nedenle Nissan tarafından üretilen modeller daha uzun ömürlü motora ve şasi yapısına sahiptir.

Prince Motor Company ile 1966 yılında yapılan birleşim ile Skyline ve Gloria isimleri Nissan markası altına alınır. Bununla birlikte Nissan 1989 yılında Amerikan pazarı için Infiniti adı altında yeni bir lüks marka tanıtımını gerçekleştirir. Amerikan pazarında 1992 yılında 2 milyonuncu otomobilin satan Nissan, Ford tarafı ile birlikte çalışarak ilk MPV sınıfındaki modeli olan Nissan Quest’i üretir.

Elbette yıllar boyunca yaşanan ortaklıklar ve işbirlikleri ile yollar Avrupa’ya da dönecektir. 1990’lı yıllarda yaşanan düştüğü finansal krizden kurtulmak adına marka; 26 Mart 1999 yılında Fransız otomobil üreticisi Renault ile bir güç birliği anlaşması imzalanır. Bu anlaşma ile Nissan Japon, Renault ise Fransız marka olarak kalmıştır, ancak Renault-Nissan adında fabrikalar kurulup ortak gelişim sağlanmıştır.. Bu sayede Renault-Nissan adlı şirketler topluluğu satışlarını iki marka adına yapılmıştır. Bu işbirliğinin en büyük meyvesi olarak görülen DCI motorlar Renault-Nissan’ın ortak ürünü olmuştur. Bununla birlikte her iki markada da DCI motorlar farklı modellerde kullanılmıştır. 1999 yılında başlayan bu işbirliği günümüzde Renault-Nissan-Mitsubishi olarak devam etmektedir.

1999 yılında yapılan işbirliği ile birlikte uzun dönemde büyümeyi, operasyon maliyetlerini ve şirket borcunu azaltarak sağlamayı planlayan marka; 1999-2002 yılları arasında 3 yıllık bir plan geliştirmiştir.

Giderleri ve borcun azaltılmasına yönelik oluşturulan planın ardından 2002-2005 yılları arasında sürekli ve karlı büyümeyi hedefleyen “180 Planı” duyurulmuştur. Bu planın açılımı; %40 satış hacmini büyütme amaçlı 1 milyon ek satış, %8 operasyonel karlılık ve sıfır otomotiv borcu olarak tanımlanmıştır.

Amblemin anlamı

Nissan tarafının amblemi geçtiğimiz aylarda güncellenmişti. Ancak bu güncelleme ile eski amblemlerin anlamına sadık kalındığını belirtmek gerekiyor. Japon otomobil üreticisinin amblemi dürüstlüğü ve samimiyeti sembolize ediyor. Daire içine yazılan “Nissan”, güneşin doğuşu ile Japon bayrağındaki beyaz zemin içindeki kırmızı noktadan esinleniyor.

“Porsche Marka Hikayesi”

Exit mobile version