Çevremizde sıkça duymuş olduğumuz içten ve dıştan yanmalı motoru ele alacağız. Bildiğimiz gibi içten yanmalı motor dıştan yanmalı motordan daha önce meydana getirilmiştir. İçten yanmalı motorlarda yakıt belli bir alan çerçevesinde enerjiye çevrilmektedir. Motora istediğimiz hareket tepkisi kadar yakıt pompalanmaktadır. Bu motor tipinde orantılı şekilde yanma işlevi vardır.
Bu sistem, benzin deposundan aktarılan yakıt ünitenin içerisine ulaştırılarak emme manifoldu aracılığıyla eşit miktarda motor içerisindeki pistonlara havayla karıştırılmış bir şekilde püskürtülür.
Dıştan yanmalı motor ise yakıtın yakılıp enerjiye dönüştürülmesiyle birlikte yine aynı motorun içinde bulunan farklı bir akışkan sıvıyı ısıtarak açığa çıkan enerjiyi başka bir enerjiye dönüştürmektedir. Dıştan yanmalı motora dışarıdan baktığımız vakit içten yanmalı motordan daha büyük olduğunu görmekteyiz. Bu motor tipi çevrecilik anlamında egzoz bölümünden daha az duman ve kirli gaz çıkardığı için günümüzde genellikle sanayi alanında kullanılmaktadır.
Bu motor tipindeki güç üretimi içten yanmalı motora göre daha kısıtlıdır. Çalışma prensibinin temelinde ise mekanik ve ısı enerjisi bulunmaktadır. Dıştan yanmalı motorların iç kısımlarında gaz ve buhar türbinleri yer almaktadır. Bu türbinler yakıtın yakıldıktan sonra ortaya çıkardığı sıcaklığı suya ulaştırarak kaynamasını sağlar ve suyu buhara çevirir. Mil vasıtasıyla da bu buhar türbinlere aktarılmaktadır. Bu açıdan baktığımızda görürüz ki gemi, tren ve sanayi makineleri bu sistem ile çalıştırılmaktadır.