Site icon Dijital Tekerlek

KIA Marka Hikayesi

KIA Marka Hikayesi 2

Bir bisikletiniz ya da motosikletiniz varsa daha iyisini mi alırsınız yoksa bir araba mı? Gelin bunun cevabını yıllar önce vermiş bir markayı sizinle inceleyelim.

Kıa,1944 yılında Güney Kore’nin başkenti Seul’da kuruldu. Başlangıçta ismi Kyungsung Precision Industry olan Kıa, ilk olarak bisiklet ve motosiklet üretmekle başlamış. Samchully ismiyle ilk bisikletlerini 1952 yılında piyasaya süren firma, bu bisikletle çok tutulmuştur. Yine bu yıl firma ismini Kyungsung Precision Industry’ den KIA Industries ‘e değiştirmiştir.

1961 yılına gelindiğinde KIA ilk C-100 modelini üretmiştir. 3 tekerlekli araç üretimini hızlandıran KIA,1962 yılında K-360 modelini tanıtmıştır. O dönemlerde beklenenden fazla ilgi gören 3 tekerlekli modeller Kıa’nın daha fazla üretmesini sağlamıştır.1967 yılında T-2000 ve ardından T-600 modelini piyasaya sürmüştür.

KIA için talep artıyor!

KIA, üretmeye devam ediyordu ve talepte oldukça artış göstermişti. Yıl 1973’e geldiğinde Güney Kore’nin Gyeonggi bölgesinde üretim fabrikası olan Sohari kuruldu. Ve yine 1973’te ‘halkın arabası’ olarak bilinen Brisa isimli pikap kamyonet üretildi ve satılmaya başladı. Aynı zamanda Brisa, Kore’nin ilk yolcu arabası unvanını almış oldu. Halkın arabası olan Brisa’nın çok tutulmasıyla KIA Brisa’yı 1974 yılında binek araç olarak da piyasaya sürdü.

Binek araçlara geçiş

1986 yılında Brisa’dan farklı olarak KIA Pride’ın üretimine başladı. Pride’ın üretiminde tam 1 yıl sonra Amerika’da satılan Pride, Kore’ 1 milyon üretim sayısına ulaşan ilk otomobil olmuştur. Pride’ dan 1 sene sonra ise yine bir sedan model olan Concord Sedan üretilmiştir.

Kia Pride

İlklerin markası

Tarih 1992 yılını gösterirken KIA, bir ilki gerçekleştirdi ve her şeyiyle başka firmalarda tam bağımsız binek otomobili olan Sephia’yı piyasaya sürdü.

1993 yılında ise KIA kendi adına bir ilk yaparak Sportage ile dönemim en önemli Paris-Dakar rallisini tamamlamıştır.

1996 yılında yine bir ilki gerçekleştirmiş ve ilk spor modeli olan Elan’ı tanıtmıştır.

1998 yılında ise KIA, Hyundai ile birleşmiş ve dünyanın 5. en büyük araba üreticisi olmuştur. 2000 yılında zamanına göre çok değerli olan Optima’yı tanıtan KIA’ nın toplam ihracatı 5 milyonu çoktan aşmıştı.

2009 yılında KIA, Soul modelini piyasaya sürdü ve Red Dot tasarım ödülüne layık görüldü.

2013 yılında ihracatını iyice arttıran KIA, yıllık 50 milyon ihracata ulaşmıştır. Rio, Ceed, Stinger, Niro, Sportage, , Bongo, Picanto, Stonic ve Sorento  gibi modelleri de olan KIA, üretime dünyanın büyük ve sayılı otomobil üreticileri arasında devam etmektedir.

2022 Kia K8 modeli yeni Kia logosuyla karşımızda

Exit mobile version