Başka bir deyişle araçların filtresi diye adlandırabiliriz. Egzoz bölümünün çıkış noktasında konumlandırılmıştır. Çelik bir kutu görünümünde olan bu mekanizma araçların diğer aksamlarına baktığımızda onlara göre daha kolay bir işlevi vardır. Fakat gerçekleştirmiş olduğu görev o kadar küçümsenemez.
Günümüzün sorunlarından olan çevre kirliliğinin büyük bir bölümünü araçlarımız oluşturmaktadır. Esas etkiyi ise büyük ve kalabalık şehirlerde göstermektedir. Araç üreticileri bu durum üzerine çeşitli araştırmalar ve geliştirmeler sonucu katalitik konvertörü tasarlamışlardır.
Sonrasın da ise firmalar motor ve üzerine çalışmalar yaparak bu durumu daha da geliştirmişlerdir. Bu amaçlar doğrultusunda 1975’ de katalitik konvertör kullanıma başlamıştır.
Katalitik konvertörün çalışma prensibini ele alacak olursak;
Araçlarımızın tükettiği yakıtların meydana getirdiği zararlı gazlar hava ile bütünleşerek yanma odalarına ulaşırlar. Bu odalar hava ile gazın senkronize ve yeterli miktarda karışmalarını sağlar. Eğer bu işlem gerçekleşmez ise egzozdan çıkan gaz daha zararlı hale gelecektir. Odanın diğer bir görevi ise bu karışımın etrafa yayılmasını önlemek içindir.
Katalitik konvertörün işlevi esnasında aracımızın devride önemlidir. Aracımızın motorunu yüksek devirlerde kullandığımızda o devre yetecek miktarda yakıt salınımı sağlanır. Sonrasında ise bu salınan benzine senkronize olacak şekilde hava miktarı da hesaplanır. Sıradaki işlem ise aracımızın içinde bulunan bilgisayarlar vasıtasıyla gaz ve yakıt en iyi şekilde işletilir.