Site icon Dijital Tekerlek

İlginç El Freni Tasarımları

İlginç El Freni Tasarımları 6

Bugün sizlerle tasarımcıların araçlar için vazgeçilmez olan el freni ile ilgili değişik biraz da çılgınca fikirlerini inceleyeceğiz.

Yasalar , otomobillerin park freni veya acil durum freni olarak adlandırılan bir tür el frenine sahip olmasını ve genellikle bir aracın orta konsolunda bulunan basit, manuel olarak çalıştırılan bir tutamağın olmasını gerektirir. Kolu yukarı çekmek, arka frenleri etkinleştiren ve böylece arka tekerlekleri yerinde tutan bir kablo kullanır.

Son günlerde teknolojinin de gelişmesiyle daha fazla elektronik el freni görüyoruz, ancak yenilikçi ya da zeki ya da sadece çılgınca olsun diye, basit bir el freni konseptini farklı bir şey için birleştiren çok sayıda tasarımcı var.

Bu yazımızda, olağandışı el frenlerine sahip bazı belirli araçlara bir göz atıyor ve aklımıza şu soruyu getiriyoruz “Bu tasarımcılar ne yaşıyor?“😅. Bazısı çok şimdi kullanılana göre daha kolay bazısı daha zor olan el frenlerine bi göz atalım👀.

1-Ayak Freni

Bu tasarım daha çok Amerikalıları ilgilendiren bir tasarım, çünkü ABD’li araçlarda ayakla çalışan park frenleri onlarca yıldır yaygın. Burada bir Toyota Sienna’da görüldüğü gibi, ayak frenlerinin çoğu basitçe yerine bastırılır, daha sonra ayrı bir kolla veya fren koluna ikinci kez basılarak serbest bırakılır.

2-Kolay Kavranabilir Fren(İsim Bulamadık 😅)

Otomobil üreticisinin temel kolu daha çok küreğe benzer veya hayvan pençesi gibi bir şeyle değiştirdiğini görüyoruz. Citroen C4 Aircross’tan bu avuç içi dostu fren, orta konsoldaki geleneksel konuma monte edilmiştir, ancak freni serbest bırakmak için büyük kolun altında bir düğme bulunur.

3-Direksiyon Kolu El Freni

Karşınızda Tesla’nın elektronik el freni. Konsol veya ön paneldeki bir düğme veya küçük bir kol yerine, direksiyonun arkasına monte edilen vites seçici anahtarının bir parçası. Türkiye’de araçlarda böyle bir el freni olsa nasıl olur diye düşünmeden edemiyoruz 🙄.

4-Koltuk Kenarı El Freni

Orta konsol yerine kapıya yakın el freni yerleştirmek nadirdir. Belki de en iyi Porsche 944 veya Jaguar XJS’de (resimdeki araç), daha temiz bir orta konsol sunar, ancak kol takılıyken araçtan çıkmak isteyen sürücüler için sorunlu olabilir 😁.

5-Kendini Uçakta Hissettiren Fren 😂

Uçak tasarım temalarını arabalarla karıştırmak kesinlikle yeni değil ve kim direksiyonun arkasında bir savaş pilotu gibi hissetmek istemezki? Birkaç araç, bir jet uçağının gaz kelebeği kadranını taklit eden ilginç el frenleri sundu; 1980’lerde Pontiac Sunbird bununla meşhurdu. İlk nesil Ford S-Max minivan, bu temayı yıllar sonra devam ettiriyor.

6- Çek-Bırak El Freni

Elektronik ve teknolojiden uzak araçlarda kullanılan çek-bırak el freni aslında bir zevk meselesi denebilir 😅. Şahsen keşke şu an kullandığım arabamda olsun demeden edemiyorum. Burada görmüş olduğumuz araç Toyota Hillux.

İlginizi Çekebilir: Mercedes-Maybach S650 Night Edition sınırlı sayıda üretilecek!

Exit mobile version