Site icon Dijital Tekerlek

Harley-Davidson ve elektrikli motosikletlerin geleceği

Harley-Davidson ve elektrikli motosikletlerin geleceği 4

Harley-Davidson markasının CEO’su olan Jochen Zeitz geçtiğimiz hafta iki farklı duyuruda bulundu. Detayların tamamına gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Harley Davidson şirket içerisinde elektrikli motosikletlere odaklanmak adına ayrı bir bölüm açmaktaydı. Fakat 2020 yılının 4. çeyreğinde markanın gelirlerinde yaşanan ani düşüş planları alt üst etti.

Köklü motosiklet üreticisi olan Harley-Davidson, demografik açıdan oldukça büyük bir sorunla karşı karşıya. Çünkü markayı tercih eden isimler genelde motosikletleriyle yaşlanan niteliğine sahip kullanıcılar. Elbette 30’lu yaşlarda da markayı seven tercih eden isimler mevcut. Fakat dediğimiz gibi çoğunluğu yaşça büyük kesim.

Bu problem marka için henüz çok büyük bir sorun değil fakat potansiyeli yüksek bir problem. Bu yüzden marka bu problem ile baş etmek adına önceden bazı hamleler yapmak durumunda.

Harley’in mevcut modellerine baktığımız vakit genelde modellerinin standartlaşmış modeller olduğunu görebilmekteyiz. Bu yüzden hitap ettiği pazar ister istemez küçülmekte. Marka bu sorunun farkında ve bahsettiğimiz potansiyel probleme karşı bir çözüm arama yolunda.

Son zamanlarda özellikle yeni jenerasyonun elektrikli araçlara olan ilgisi oldukça yükselişte. Bunu fark eden marka doğal olarak yıllardır tecrübesi olan motosiklet tarafını elektrikli motosiklet tarafıyla birleştirme hedefinde. Yeni nesil elektrikli motosikletlere baktığımız zaman eskisi gibi güçlü büyük motorlar ile aynı veya yakın güçlere sahip olabilmekteler. Ayrıca düşük bakım maliyeti, daha düşük işletme maliyeti gibi avantajları da mevcut.

E-motosiklerin satış rakamlarına baktığımız zaman ise halen benzinli motosikletlere yakın bile değiller. Bu yüzden pazarın gelişime açık olması ve payların yeterince dağılmamış olması yatırımları cazip hale getirmekte.

Ayrıca CO2 emisyon problemlerine sadece arabalar sahip değil. Artık dünyada bazı bölgelerde elektrikli araçların kullanılması yönünde yardımlar mevcut. Bu tarz yardımlarda modellerin daha alınabilir bir hale gelmesini sağlıyor.

Peki Harley-Davidson markasının önemli iki hamlesi ne ?

Tüm bu bilgiler ile birlikte marka geçtiğimiz hafta şirketin yeni beş yıllık stratejik planı olan The Hardwire’ın duyurusuyla birlikte iki akıllı adım atmakta. Şirket temel kruvazör motosiklet tasarımlarını ikiye katlarken elektrikli motosikletlere odaklanmak adına yeni bir ayrı bölüm açıyor.

Mali açıdan baktığımız vakit benzinli motosikletler elektrikli modellerin geliştirilmesi için geciktirici bir eylem. Fakat yeni elektrikli modelleri geliştirirken eski modellerin şirkete zaman kazandırabileceğini de unutmamak gerekir.

Marka LiveWire modeli ile elektrikli motosiklet piyasasına oldukça güzel bir giriş yapmıştı. Ayrıca bu model ile marka elektrikli motosiklet yapabileceğini de adeta kanıtlamıştı. Aslında LiveWire modeli markanın satış hedefi olan bir modelden ziyade bu kulvar da da model üretebileceğini göstermek adına bir hamleydi. Fakat model ABD içerisinde en çok satan elektrikli motosiklet olmayı başardı.

Şirket halihazırda zaten birçok elektrikli motosiklet tasarımına sahip. Şirketin elektrikli motosiklet bölümünün devreye girmesiyle birlikte bu tasarımlar üzerine olan çalışmalar yoğunlaşabilir.

Elbette herkes tarafından bu adımlar benimsenmemekte. Doğal olan da bu zaten. Fakat firma bu adımların başarısını hemen değil uzun vade de beklemekte.

Sonuç olarak Harley Davidson gibi köklü bir motosiklet üreticisinin bu denli kritik adımlar atıyor olması oldukça güzel. Gelişmeleri dört gözle bekliyoruz.

Exit mobile version