FIA, yeni elektrikli araba yarışının kategorisini resmi olarak açıklamakta. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.
FIA tarafından yapılan açıklama ile birlikte; yeni elektrikli GT yarış serisinin GT3 kategorisini temel alacağı doğrulanmakta. Bununla birlikte yeni yarış serisinin içten yanmalı motorlu muadillerine göre daha hızlı olması beklenmekte. FIA daha önce rekabet etmeyen otomotiv üreticilerinin ve elektrikli araç uzmanlarının rekabete katılmasını istemekte.
Yarışacak olan modellin minimum ağırlık değeri normal bir GT3 yarış arabasından biraz daha fazla. Bununla birlikte modellerin 1490-1530 kilogram ağırlığa sahip olması istenmekte. FIA’ya göre; “Ağırlık eşiğini GT3 sınıfı için olduğundan daha yüksek ayarlamak pahalı malzemelerin kullanımını sınırlayacaktır.”
İzin verilen maksimum güç çıkışı ise 577 beygir düzeyinde. Bununla birlikte izin verilen en iyi 0-100 km/s hızlanma süresi 2.4 saniye. Pil paketi ise en fazla 87 kWh değerine sahip olma iznine sahip.
Yarış arabalarının iki veya dört adet elektrikli motora sahip olmasına izin verilmekte. Bununla birlikte modellerin çekiş sistemleri de iki veya dört tekerlekten çekişli olabilmekte.
FIA tarafından gelen açıklamalar ne yönde ?
FIA tarafından yapılan açıklamalara baktığımız vakit bizleri şu cümleler beklemekte; “Ayrıca hıza, hızlanmaya, çekişe ve direksiyon açısına bağlı olarak her bir tekerleğin torkunu otomatik olarak ayarlayacak ve böylece otomobillerin üstün yol tutuş özelliklerine sahip olmasını sağlayacak dinamik araç kontrolüne sahip olacak.”
“Hücreler, yarış ortasında bir pit stop sırasında birkaç dakika içinde kapasitelerinin% 60’ına kadar yenilenmelerini sağlayacak. 700kW pik rejim ve 700kW hızlı şarj sağlayacak şekilde tasarlanmakta.”
“Şarj ağı, hızlı şarj gereksinimlerini karşılayacak şekilde geliştirilecek ve mekana bağlı olarak kalıcı ve geçici altyapı unsurlarını içerecek.”
“Bu yeni konseptin tanıtımı, FIA’nın motor sporları disiplinleri portföyünde sürdürülebilir enerji kaynaklarının uygulanmasına yönelik uzun vadeli vizyonuyla uyumludur ve bu nedenle aynı zamanda CO₂ emisyonunun azaltılmasına yönelik yaklaşımda bir örnek teşkil etmektedir. otomotiv endüstrisindeki en son trendleri yansıtıyor ve pazarın taleplerine cevap veriyor. “
Son olarak yarışan takımların Total petrol şirketinin yan kuruluşu olan Saft tarafından sağlanması planlanan pil düzenlerini kullanmalarına ve inşa etmelerine izin verilmesi planlanmakta.. Bu pil paketlerinin lityum iyon poşet hücrelere dayalı olması beklenmekte.
“2021 Toyota Proace Elektrik modeli karşımızda”