Motor, aracımızın yakıt ihtiyacını sağlayabilmek için aldığımız benzin, LPG, vb. yakıtları yakarak enerjiye çevirir. Enjeksiyon ise, motora bu işlemi yaptırmak için enerji sağlar. Bunun yanında enjeksiyon, depoda bulunan yakıtın motora pompalanması görevini de üstlenir. Genel anlamıyla enjeksiyonun görevi, yakıt ve havanın senkronize bir şekilde buluşturulmasını sağlayıp yakıtı enerjiye çeviren bir mekanizmadır.
Motor Enjeksiyon arızası nedir? Nasıl oluşur?
Motor enjeksiyonunun arızalanması halinde neler olacağını ele alacak olursak, araçta bulunan enjektörler koni biçimine sahip olurken, yakıtı motora iletmek için kullanılan kanallar dar bir kalıptadır. Bunlara bağlı olarak enjeksiyon arızaların büyük bir çoğunluğu sıkışma ve tıkanmalardan kaynaklanmaktadır. Bu tıkanma sonrasında belli bir zaman sonra yakıt püskürtmesinin yapıldığı parçada arızalar meydana gelir.
Motor enjeksiyon arızası nasıl önlenebilir?
Aracımızdan iyi bir performans ve uzun ömürlü olmasını bekliyorsak aracımızda bulunan enjeksiyon mekanizmasının bakımını rutin hale getirerek bakımlarını eksik etmemeliyiz. Bu mekanizmadaki herhangi bir sıkıntı motorunuzun yeteri kadar performans gösterememesine hatta ve hatta aracınızın çalışmamasına sebep olacaktır.
Enjeksiyon arızasını önlemek için yapılması gerekenler
- Aracımızın rutin bakımlarını yaptırmak
- Yakıt filtresini daima temiz tutmak
- Her yerden değil, kaliteli yakıtın bulunduğu yerlerden yakıt temin etmek gerekmektedir.
Aracımızda enjeksiyondan kaynaklanan bir sıkıntıyı fark edebilmemiz için aracınızda meydana gelen şu üç sıkıntıyı düzenli olarak takip etmeniz sizin ve aracınız için fayda sağlayacaktır.
- Aracınızın hareketsiz konumdayken aniden stop etmesi
- Seyir halindeyken teklemesi
- Her çalıştırmada geç çalışması
gibi tepkileri iyi gözlemlememiz gerekiyor.