Tüm dört teker severlerin özellikle de spor otomobil tutkunları için ilgi odağı olan diferansiyel sistemi nedir ve diferansiyel nasıl çalışır sorularına yanıt bulacakları bir yazı ile karşınızdayız. Fransızca kökenli bir kelime olan diferansiyel sözlüklerimizde dönemeçlerde aynı aks üzerinde bulunan tekerlerin farklı hızlarda dönmesine imkan sağlayan dişli bir mekanizmadır.
Diferansiyel telaffuzu zor bir kelime olmasına karşılık mekanizma olarak son derece akla yatkın mantığa uygun bir sistemdir. Şöyle basit bir örnekle açıklayalım. Aracınız sola doğru olan bir virajdan dönerken sol tekerlek sağ tekerleğe göre daha yavaş hareket eder. Bir başka değişle sağ tekerlek sol tekerlekten daha fazla mesafe kat edecektir. Bu durum aynı şekilde atletizm koşularında içte olanların daha geriden başlayıp dışta olanların daha önde başlamasıdır. Yarış devam ettikten sonraki dönemeçte yan yana geliyorlar. Bunun sebebi ise diferansiyel sistemin bu müsabakada kullanılmasıyla ortaya çıkar.
4×4 araçlar, spor ve yarış otomobillerindeki diferansiyel sistemler günlük otomobillerden farklıdır. Günlük otomobillerde virajlarda tekere torku eşit dağıtmaz; sola doğru viraja dönerken sol teker sağ tekerden daha az döner, sağa doğru viraja dönerken sağ teker sol tekerden daha az döner. Zihninizde canlandırdığınızda sizlerin de anlayacağı üzere diferansiyel sistem güç dağılımını ayarlar. Bu durum 4×4 ve spor araçlarda bulunmamakla birlikte daha farklı bir sistem olan kilitli diferansiyeller bulunmaktadır. Kilitli diferansiyelde iki teker de eşit hızda ve güçte döner.
Kilitli diferansiyel sistemleri olarak mekanik ve elektronik olarak kilitlenmektedir. Yeni duyduğumuz spor araçlarda sınırlı kaymalı diferansiyeller elektronik kilitli olmaktadır. Mekanik kilit tekerlerin hızındaki fark bir seviyeden sonra kilitlenmeyi sağlarken elektronik kilit bir bilgisayar ile programlanmış bir şekilde devreye girebiliyor. Arazi araçlarında ise bir düğme ya da kol ile devreye girebilen bir sistemle aktifleşebilmektedir.