İsviçre’de bulunan dünyanın en iyi araştırma merkezi CERN, yeni geliştirdiği yazılım ile otonom araçlara büyük fayda sağlayacak. Otonom araçlar; aracın içinde bulunan yapay zeka sayesinde oto pilotta seyir edebilen araçlardır.
Bilim dünyasında, bünyesinde yapılan araştırmalar ile tanınan, “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” na sahip olan CERN’in geliştirdiği bu proje ile beraber, otonom araçların kullanıcılara ulaşma devrinin önemli ölçüde yakın hale geleceği söyleniyor.
CERN’in yazılımından büyük destek görecek olan Otonom araçlar hakkında, araştırmalar olağan üstü verimlilik ile sürüyor.
Bilindiği gibi CERN sürekli olarak araştırma yaparak, olağanüstü büyüklükte veriler üretmekte. Bu sebepten dolayıdır ki, bünyesinde bulunan bilim insanları gereksiz veriler ile zaman kaybetmemek adına yeni bir yazılım geliştirdir. Makine öğrenimi yazılımı olarak adlandırılan bu yazılımı, Volvo ve Veonner birlikteliğinden olan Zenuity, otonom araçlarda karar vaktini kısaltmak için kullanmayı düşünüyor.
Zenuity’nin açıklamasından da anlaşılacağı üzere, CERN’in FGPA’in(Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri) karmaşık karar alma algoritmalarını mikro boyuttaki saniyeler arasında gerçekleştirebileceği ifade ediliyor. Bundan yola çıkara Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri’nin otonom araçların çabuk yani mikrosaniyeler içinde karar vermesinde etkili olacağı belirtiliyor.
Bulmacadaki eksik parça olarak nitelendirilen CERN’in yazılımı otonom araçların çabuk karar vermesini sağlayabildiği gibi aracın kontrol sisteminin de doğru sonuçlar ile hareket edebilecek kapasiteye sahip olması gerekmektedir.