Site icon Dijital Tekerlek

Biyoyakıt tarafında, Boeing’in hedefleri

Biyoyakıt tarafında, Boeing'in hedefleri 4

Boeing dün yaptığı açıklama ile birlikte 2030 yılına kadar %100 biyoyakıt ve sürdürülebilir havacılık yakıtı kullanarak uçabilecek olan ticari uçaklarının teslimatlarına başlayacağını duyurdu. Detaylara haberimizde gelin birlikte göz atalım.

Uçaklarda biyoyakıt ve sürdürülebilir olarak kullanılabilecek yakıtlarla güç sağlamak için Boeng’ in motor üreticileriyle çalışması ve uçak sistemlerini değiştirmesi ve küresel olarak belirlenen güvenlik sertifikasını alması gerekecek.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin hedeflediği karbon emisyon oranlarına baktığımız zaamn 2050 yılına kadar emisyon oranının 2005 yılı seviyelerinin yarısına indirme gibi bir hedefi var. Boeing’in biyoyakıt hedefi ise 2030 yılı. Çünkü jet tipi uçaklar için destek yaklaşık 20 sene daha hizmette kalacaktır.

Air Transport Action Group tarafından açıklanan verilere göre ticari uçuşlar tüm karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %2′ sini oluşturuyor. Tüm nakliye emisyonlarının ise %12’ sini oluşturmakta. Bu emisyonların yaklaşık %80 gibi yüksek oranı 1500 kilometre üzerinde ki uçuşlarda gerçekleşiyor.

Boeing markası daha önce %100 biyoyakıt kullanarak uçmayı başardı. Bu başarı Mayıs 2018’de, FedEx Corp 777 kargo uçağında %100 biyoyakıt kullanılarak uçağın Seattle’ dan Memphis’e dünyanın ilk ticari uçuşu olarak kayıtlara geçti.

Günümüzde geleneksel jet yakıtı ve biyoyakıtların karışım oranlarına verilen izin seviyesi 50/50 düzeyinde. Mevcut olan yakıt spesifikasyonları kapsamında verilen bu değerlerin mutlaka biyoyakıt avantajı tarafında ayarlanması gerekiyor.

Biyoyakıt nedir?

FlightGlobal raporlarına göre:

Biyoyakıtlar, tarım ve ormancılık artıkları, tavuk donyağı ve yemekil yağlar gibi biyobazlı hammaddelerden üretilir.

Son zamanlarda düşünülen ve ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne göre de, biyoyakıt üretimi amacıyla yetiştirilecek olan mahsuller için var olan bitki örtüsünün tahribatı belki de emisyonlardan çok daha büyük zararlara yol açabilir. Bu da yanlış kullanılması halinde sürdürülebilir olmayacağı kapısına çıkıyor diyebiliriz.

Boeing’in sürdürülebilirlik stratejisi direktörü Sean Newsum şirketin zaman çizelgesi hakkında şunları belirtti:

2030’larda ve 2040’larda, sürdürülebilir yakıt kullanımını hızlandırdığımızda ve hacimler büyüdüğünde, küresel filodaki uçakların küresel sürdürülebilir yakıt kullanımını engellemediğinden emin olmak istiyoruz.

İlerledikçe ilerlemeyi paylaşacağız. Şu anda belirtmeye hazır olduğumuz belirli adımların veya zaman çizelgelerinin hiçbirine sahip değiliz.”

Exit mobile version