Yeni havasız Michelin Uptis lastikleri bir çok avantajı ile birlikte oldukça kullanışlı görünüyor. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.
İlk kez kamuoyuna gösterilen Uptis yeni teknolojisi ile dikkatleri çekmeyi başarıyor. Bununla birlikte potansiyel olarak oyunun kurallarını yeniden belirleyen lastikler oldukça ilginç görünüyor. Geleneksel lastikler ile farkın anlaşılamayacağını iddia eden Michelin; yeni lastikleri ile bir çok açıdan daha iyi bir deneyim sunmayı hedefliyor.
İlk olarak 2024 yılında Asya pazarında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Yeni havasız lastikler kauçuk ve fiberglastan yapılırken; daha uzun ömürlü, yakıt tasarrufu açısından daha başarılı ve geri dönüştürülebilir olma özelliğine sahip. Patlama, yanak hasarı ve basınç gibi etkenlerden etkilenmeyen lastikler ile; bu etkenler nedeniyle boşa giden 200 milyon lastiğin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Michelin Uptis ile ilgili marka tarafından gelen açıklamalar
Michelin Teknik ve Bilimsel İletişim Direktörü Cyrille Roget, Uptis lastikleri ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulunuyor;
“Uptis, 1940’larda radyal lastiğin olduğu kadar devrim niteliğinde.”
“Lastikler 130 yıldır piyasada ve biz de delinmelere, düzensiz basınçlara ve yanak hasarlarına; hiçbir zaman tam bir çözüm bulamadık.”
“En iyi şeylerden biri, Uptis ile birkaç dakika sürüşten sonra insanların farklı olduğunu anlamamalarıydı,”
“Basınçları kontrol etmenize gerek yok, yol kenarında bir lastik patlamasıyla mahsur kalmayacaksınız ve otomobil üreticileri için bir stepne veya kriko dahil etmek zorunda değiller, ve tümü araçta çok fazla ağırlık tasarrufu sağlayan lastik basıncı izleme sistemlerine gerek yok.”
“İş modeline bakıyoruz ve kitlesel pazarı hedeflerken, yollarının kalitesiz olması ve geleneksel lastiklerin hasar ve bunun sonucunda ortaya çıkan atık nedeniyle başlangıçta Doğu Asya ülkelerine bakıyoruz.”
“Hidrojenli Peugeot e-Expert ve Citroen e-Dispacth modelleri hazırlanıyor”