Site icon Dijital Tekerlek

Aston Martin Racing Formula 1’in yeni ama bir o kadarda eski bir takımı

Aston Martin Racing Formula 1'in yeni ama bir o kadarda eski bir takımı 3

Formula 1 tarihinde Aston Martin takımının konumuna bakacak olursak; ilk olarak 1959 ve 1960 yıllarında gerçekleşen sezonlara katılmalarıyla Formula 1 hikayeleri başlangıç gösterdi. Fakat o sezon hiç puan alamadılar. Bu sezon Racing Point F1 takımının almış olduğu yeniden markalaşma yolundaki kararlar sonucu 2021 yılında Racing Point F1 Takımı’nın yerini alıp Formula 1 2020-2021 sezonunda yer alacaklar. Takımın ismi Aston Martin F1 Takımı olacak fakat takım Racing Point UK tarafından işletilecek.

Aston Martin takımı açısından Formula 1 1959 sezonu

Aston Martin 1957 yılında ürettiği ve testlerini gerçekleştirdiği DBR4 modeli ile 1959 Formula 1 sezonuna giriş yaptı. Formula 1 dışında DBR4 modeli Aston Martin’in ilk ürettiği açık tekerlekli yarış arabası olma özelliğine de sahipti. Arada gerçekleşen 2 senelik gecikmenin en büyük sebebi DBR1 modelinin  geliştirilmesini ön plana almalarıydı. DBR4  modelinin sürücüleri Carroll Shelby ve Roy Salvadori isimli sürücülerdi. İlk yarışlarını Hollanda Grand Prix’inde gerçekleştirme şansına sahip olan takımın ilk yarış için gerçekleşen sıralama performansı 15 sürücü arasında onuncu ve on üçüncü olarak gerçekleşti. Yarış günü ise iki sürücünün aracında aynı şekilde meydana gelen motor arızası sebebiyle yarıştan çekilmek zorunda kaldılar.

Hollanda’nın ardından kendilerini Britanya Grand Prix’inde bulan Aston Martin takımı Carrol Shelby ve Roy Salvadori’nin sıralamalarda göstermiş olduğu güzel performans ile sıralamalarda ikinci ve  altıncı oldular. Britanya Grand Prix’inde yarış günü ise Carrol Shelby’nin yarışın henüz başlarında iken yaşadığı ateşleme manyetolarından kaynaklanan sorun sebebiyle aracının hızı oldukça yüksek şekilde olumsuz yönde etkilendi. Yarışın devamında bir kez daha bu kez ikinci manyeto kaynaklı problem sonucu yarıştan çekilmek zorunda kaldı.  Roy Salvadori ise yarışı altıncı sırada bitirerek puan almaya ne kadar yaklaştıysa da puan alamadı. Portekiz Grand Prix’inde ise iki sürücü altıncı ve sekizinci olarak yarışı tamamladılar. Sonrasında ise İtalya Grand Prix’inde  Carrol Shelby onuncu sırada yarışı tamamlarken  güzel tempo yakalayıp yedinciliğe koşan Roy Salvadori motordan kaynaklı yaşadığı sorun sonucu yarıştan çekilmek zorunda kaldı.

Aston Martin takımı açısından Formula 1 1960 sezonu

1960 sezonunda daha güçlü rekabet etmek için takım, DBR5 modelini geliştirdi. DBR5 modeli daha hafif ve havalı süspansiyona sahipti. Ayrıca DBR5 modelinin motoru daha ağır ve aracın ön tarafına konumlandırılmıştı. Takımın sezona ilk girişi yine Hollanda Grand Prix’inde gerçekleşti. Fakat DBR5 modeli bu yarış için henüz tam olarak hazır değildi. Bu yüzden kenarda yedek araç olarak bulunan DBR4 modelini Roy Salvadori kullanarak yarışa tek pilot ile girme kararı alındı. Sıralamalarda on sekizinci sıra elde edildi fakat yarış organizatörleri Aston Martin takımının yarışa çıkabileceklerini ancak herhangi bir ödeme alamayacaklarını bildirdiler. Bu karar üzerine takım yarışa katılmayı reddetti. DBR5 model araçlar İngiltere’de yarışa hazırdı fakat yine talihsizlikler takımın peşini bırakmadı ve Roy Salvadori direksiyondan kaynaklı problemler yüzünden yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Takım arkadaşı Maurice Trintignant on birinci sırada yarışı tamamladı.

Sonuç olarak Aston Martin takımı için Formula 1 hikayesi bu şekilde talihsizlikler ile sona erdi ve takım Spor Otomobil Yarışlarına odaklanmak için Formula 1’ den ayrılma kararını aldı.

Exit mobile version