Günümüz koşullarında belki de yıllarca birikim yaparak satın aldığımız otomobilleri hırsızlardan nasıl koruruz? Oto hırsızları hangi yöntemleri kullanıyor? Araç hırsızlarının sık Kullandığı 5 yöntem nedir ve bunlardan nasıl korunabiliriz? Kullandığımız immobilzier, alarmlar vs yeterli mi?
İlginizi çekebilir: İmmobilizer Nedir?
Araba Hırsızlarının Kullandığı Yöntemler
Araba hırsızlarının en sık kullandığı yöntemler neler ve nasıl önlem alabiliriz? Araç hırsızlarının sık Kullandığı 5 yöntem:
1- Çekici ile araba çalma
Hırsızların belki de en sık kullandığı yöntemlerden biri çekici ile aracınızı çekmek. Bu yöntem ile hırsızlar aynı gün içerisinde birçok otomobil çalabiliyorlar. Eğer otomobiliniz çekiciye yüklenmediyse sadece yanlış parkdan dolayı kesilecek cezayı ödeyerek otomobilinizi alabilirsiniz. Bu konuda çekinmeden müdahale edin. Çünkü aracınız çekilirken eğer aracınızın yanına gelirseniz polis memurları aracınızı bırakmak zorunda kalırlar ve sadece yanlış park cezası ödersiniz. Eğer aracınızı çekenin hırsız olduğunu fark ederseniz hemen alabildiyseniz çekici plakası ve kendi aracınızın marka model bilgileri ile polise başvurun.
2- Çarp çal
Yine ülkemizde sık karşılaşılan hırsızlık olaylarından biri de çarp çal yöntemi. Senaryo şu şekilde işliyor: Sizi hafif bir kazaya karıştırıyorlar. O anın verdiği panikle anahtar üzerindeyken hemen arabadan inebiliyorsunuz. Organize hırsız çetesinden bir kişiyle olayı konuşurken çeteden biri hemen aracınızın şoför koltuğuna geçiyor ve geçmiş olsun. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için hafif kaza benzeri olaylarda aracınızı güvene almayı unutmayın.
3- ATM market yakınlarında beklemek
Hemen hemen tüm otomobil sahiplerinin yaptığı hatalardan biri de çalışır durumdayken otomobilden inmek. Kısa bankamatik işlemleri veya market alışverişlerinde dörtlüleri yakarak otomobili kilitlemeden hatta anahtar üzerindeyken aracınızı terk etmeniz durumunda o bölgeleri izleyen hırsızların kurbanı olabilirsiniz. Yine bu talihsizliğin başınıza gelmemesi için en kısa işlerinizde bile camları kapatıp otomobilinizi kilitlemeyi unutmayın.
4- Kopya Anahtar yöntemi
Hırsızların belki de en akıl almaz yöntemlerinden biri anahtarınızı kopyalamak. Oto yıkama, oto servis ve otoparklara bıraktığınız otomobilinizin anahtarı kötü niyetli işletmeciler veya çalışanlar tarafından kopyalanabilir. Anahtarınızı kopyaladıktan sonra sizi takip etmeye başlayan hırsızlar imkan bulduklarında aracınızı çalabilirler. Bu durumdan da kurtulmak için güvendiğiniz kurumlara aracınızı bırakmayı tercih edebilirsiniz.
5- Otopark Hastane gibi yerlerde vale rolü yapmak
Özellikler kalabalık AVM, hastane gibi yerlerin otoparklarında görevli gibi dolaşan hırsızlar bir anlık dalgınlığınızdan faydalanıp aracınızı çalmaya çalışabilir. Görevli kişilerin anormal davranışlar sergilediğini fark ederseniz mutlaka dikkatli davranın. Bu gibi basit bir dalgınlıktan dolayı aracınızın çalınması çok kötü bir durum.
Otomobil hırsızlığında sigorta zararı karşılar mı?
Burada önemli olan, olayda sizin bir ihmalinizin olup olmaması. 2. veya 3. maddede belirttiğimiz gibi anahtar üzerindeyken sizin dalgınlığınız sırasında aracınız çalındıysa genelde sigortanız zararınızı karşılamaz. Peki otomobil hırsızlığında sigorta ne zaman zararı karşılar ve sigorta süreci nasıl ilerler?
Öncelikle durumu sigorta şirketinize bildirin. Sigorta şirketinizin sizi yönlendirmesi ile karakoldan aracınızın halen bulunmadığına dair belgeleri alın. Buradan Trafik Tescil Müdürlüğü’ne giderek aracınızı trafikten silinmesi için gerekli işlemleri yapın. Aracınıza ait vergi borçları varsa ödeyin ve aracınızın çalındığını kanıtlayan resmi belgeyi sigorta şirketinize iletin. Ardında sigorta şirketiniz de gerekli incelemeleri yapıp onayladıktan sonra sigorta senedinizde yer alan teminatlara uygun şekilde araç değerini tarafınıza ödeyecektir.