ABD’deki Otomotiv Krizi: 14 Milyar Dolarlık Cezaların Ardındaki Gerçek
Biden yönetiminin, 2032 yılına kadar yakıt ekonomisi standartlarını yükseltme önerisi, otomotiv dünyasını çalkalıyor. Otomotiv İnovasyonu İttifakı, bu yeni düzenlemelerin uygulanabilir olmadığını ve otomobil üreticilerine toplamda 14 milyar dolardan fazla ceza getirebileceğini ifade etti.
General Motors, Toyota Motor, Volkswagen ve Hyundai gibi devleri bünyesinde barındıran Otomotiv İnovasyonu İttifakı, yakıt ekonomisi ile ilgili önerilen yeni kuralları “maksimum fizibiliteyi aştığını” ifade etti. Bu bağlamda, grup, üreticilere 2027 ile 2032 yılları arasında 14 milyar doların üzerinde uyumsuzluk cezası ödeneceğini öngördü. Otomotiv üreticileri, bu durumun her iki hafif kamyondan birini ve her üç binek araçtan birini etkileyebileceğini ekledi.
Detroit Üçlüsü’nün Cezai Durumu
Reuters tarafından incelenen belgelere göre, Detroit Üçlüsü olarak bilinen GM, Ford Motor ve Chrysler’in ana ortağı Stellantis, bu dönemde yaklaşık 10 milyar dolarlık cezayla karşı karşıya kalabilir. Bu durum, global otomobil üreticilerinin araç emisyonlarını azaltma ve elektrikli araçlara geçiş çabalarıyla çelişiyor.
Haziran ayında Reuters, Stellantis ve GM’nin önceki model yıllarında ABD yakıt ekonomisi gerekliliklerini karşılayamadıkları için toplam 363 milyon dolar ceza ödediğini bildirdi. Bu, otomobil grubunun “Öngörülen uyumsuz araç ve üretici sayısı mantığı aşıyor ve Amerikan tüketicisinin maliyetlerini artıracak” şeklindeki eleştirisiyle paralel ilerliyor. Çevre Koruma Ajansı’nın 2032 yılına kadar yeni araçların %67’sinin elektrikli olması yönündeki önerisi, otomobil grubu tarafından “ne makul ne de ulaşılabilir” olarak nitelendirildi.