Site icon Dijital Tekerlek

Yeni Renault 5, 2024 lansmanından önce fuarda yerini aldı

Yeni Renault 5 elektrikli hatchback otomobili 2024 yılında piyasaya sürülmeye hazırlanırken Münih otomobil fuarında ilk kez görücüye çıktı. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Fransız otomobil üreticisinin yeniden elektrikli olarak canlandırdığı efsane “5” modeli; “Renaulution” planları içerisinde Megane E-Tech modelinin ardından kendisine yer buluyor. Bununla birlikte model Renault Grubu’nun küçük elektrikli otomobiller için kullandığı CMF-BEV platformu üzerine inşa ediliyor.

Renault Patronu Luca de Meo; yeni CMF-BEV platformu ve yenilenen pil teknolojisinin kullanılması halinde; 5 modelini mevcut bir Zoe modeline göre yaklaşık olarak %33 oranında daha ucuza satabileceğini belirtti. Yani 27.505 Sterlin başlangıç fiyatına sahip olan Zoe modeline göre; 5 modelinin 18.500 Sterlinlik bir başlangıç fiyat etiketine sahip olması hedefleniyor.

Renault, yeni 5’in güç aktarma teknolojisi ile birlikte NCM pil paketlerini kullandığını özellikle belirtti. Bu pil paketleri sayesinde modelin 400 kilometrelik bir menzile sahip olması planlanıyor. Bununla birlikte 2030 yılına kadar kWh başına düşen maliyetin 58 Sterlin seviyesine düşürmeyi hedeflediklerini doğruladı.

Yeni Renault 5 detayları

Yeni elektrikli 5 modeli, markanın 2025 yılına kadar piyasaya süreceği; yedi tam elektrikli araç da dahil olmak üzere 14 yeni modelden birisi olacak. Ayrıca Renault 4 Supermini’nin 4ever isimli bir versiyonu da bu 14 model içerisinde yer alacak.

Elektrikli 5 konsepti ilk olarak; Luca de Meo tarafından bu yılın başlarında açıklanan “Renaulution” stratejik planları ile birlikte tanıtıldı. Bununla birlikte Renault, 2025 yılına kadar satışlarının %30’unu elektrikli araçların oluşturmasını hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda 5 ve Megane E-Tech modellerinde beklentiler oldukça yüksek.

Renault 5 modelinin tasarımına göz attığımız vakit eskiden olduğu gibi küçük ve şirin bir otomobil olarak tasarlanmış görünüyor. Bu tasarımı güncel olan keskin köşeler ile birleştiren Renault markası gerçekten eski modeli adeta geleceğe taşımış gibi görünüyor. Özellikle belirtilen yan ızgaradaki “5” rakamı, kaput hava girişi gibi detaylar otomobilin kimliğinin daha kolay anlaşılmasını sağlıyor.

Şehir otomobili olarak tanımlanan model, şirketin halihazırda satmaya devam ettiği; kompakt elektrikli hatchback Zoe modelinin yerini alması bekleniyor.

Renault 5’in tarihi

Orijinal model 1972 yılında ilk kez piyasaya sürüldü. Bununla birlikte model Renault 4 ile Citroen 2CV modeli arasındaki büyük boşluğu doldurmak amacıyla tasarlandı. Mühendislere satın alma yelpazesinde ihtiyaçları direk olarak karşılayabilen, küçük bir otomobil geliştirmek adına bir çok brifing verildi.

Modelin nihai tasarımı ise Michel Boue’nun orijinal eskiz çizimlerine oldukça yakın bir şekilde karar verildi. Bununla birlikte model iki farklı motor seçeneğiyle önden çekişli olarak kullanıcılara sunuldu.

Model, 1980 yılından itibaren dünyanın en çok satan otomobillerinden birisi olmayı başardı. Bununla birlikte marka 1976 yılında dünyanın ilk gerçek performanslı hatchback modeli olarak görülen Renault 5 Alpine modelini üretti.

Alpine varyantını ise 1980 yılında sürücünün arkasındaki yolcu bölmesinin ortasına monte edilen turbo şarjlı bir motor yerleştirilen klasik bir ralli homologasyonunun özel ürünü olan efsanevi R5 Turbo varyantı takip etti.

Supercinq olarak bilinen ikinci nesil 5 ise; 1984 yılında revize edilen tasarımı ile birlikte piyasaya sürüldü. Ayrıca bu model yepyeni bir platformun üzerine inşa edildi. Supercinq varyantı ise 1996 yılına kadar satılmaya devam etse de; 1990 yılında piyasaya sürülen Clio modelinin gölgesinde kalarak üretimine ara verildi.

“Otonom Volkswagen ID.Buzz prototipi Münih’te tanıtıldı!” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version