Site icon Dijital Tekerlek

Dördüncü nesil Skoda Fabia teknik özellikleri doğrulandı!

Dördüncü nesil Skoda Fabia teknik özellikleri doğrulandı! 24

Skoda, motor aralığı ve kabin özellikleri dahil olmak üzere yeni nesil Fabia süper mini için ilk teknik özellikleri doğruladı. Satışlar yaz aylarında tanıtım ise bu baharda başlayacak.

Bir sonraki Skoda Fabia, Volkswagen Grubu’nun MQB A0 mimarisini temel alacak. Bu mimari, markanın Scala ailesi hatchback’in yanı sıra kardeş markalar SEAT ve VW’nin Ibiza ve Polo süpermininin temelini oluşturan platformla aynı. Sonuç olarak, yeni araba, 4,107 mm uzunluğunda, 1,780 mm genişliğinde ve 1,460 mm yüksekliğiyle selefinden biraz daha büyük olacak. Aks mesafesi de 94 mm artarak 2,564 mm’ye çıkacak. Bu süreçte pratiklik ön planda tutulmuş.

Polo’dan biraz daha büyük

Skoda, Fabia’nın maksimum kapasitesini 380 litreye çıkararak fazladan 50 litrelik bir bagaj alanı açtığını söylüyor. Volkswagen Golf’ten biraz daha büyük olan Scala gibi, Fabia da Polo’dan daha büyük olacak ve Skoda, yukarıdaki sınıftaki bir arabanın pratikliğiyle karıştırılmış bir süper mini’nin kompakt boyutlarını isteyen alıcıları hedef alacak.

Alıcılara 1.0 litrelik üç silindirli benzinli motorlar sunulacağı için, yeni temeller Volkswagen’in en son güç aktarma organlarını da beraberinde getirecek. Giriş seviyesi MPI varyantları, turboşarj olmadan çalışır ve 64bhp veya 79bhp sunuyor. Skoda ayrıca eski motorun eski Fabia temel modelinden 5bhp daha fazla ürettiğini söylüyor. Veriler düşük gelebilir ancak aracın ve motorun da küçük olduğunu unutmayalım.

6 ileri ve 7 ileri gibi bir çok şanzıman seçeneği ile geliyor

Skoda ayrıca aynı 1.0 litrelik motorun 94 bg ve 108 bg çıkışlı iki turboşarjlı versiyonunu da sunacak. Birincisi standart olarak beş vitesli bir şanzımanla geliyor, ikincisi ise altı ileri. Ancak yedi ileri çift kavramalı otomatik şanzıman isteğe bağlı bir ekstra olarak sunulacak.

Volkswagen’in 148 beygirlik 1.5 litrelik dört silindirli turbo benzinli motoru da sadece yedi ileri otomatik şanzımanla birlikte görünecek. Üst düzey Fabia’nın en son Golf ve Octavia’da bulunan aynı yarı hibrit teknolojiyi kullanabileceği de düşünülüyor.

Farklı Volkswagen markalarındaki mühendisler, 48V konfigürasyonlarının yanında sunulabilecek daha ucuz 12V sistemler üzerinde çalışıyorlar. Bir bataryayı Fabia gibi küçük bir arabaya paketlemenin karmaşıklığı ve maliyeti engelleyici nitelikte olmaya devam ettiğinden, arabanın bir plug-in versiyonu için herhangi bir plan yok.

Güvenlik açısından en az golf kadar nitelikli olacak gibi

Skoda, hem aktif hem de pasif güvenlik sistemlerinde iyileştirmeler olduğunu iddia ederek yeni platformun güvenlik faydalarını vurgulamaya da istekli. Platform çarpışma testlerinde Fabia’nın eski PQ26 ( eski fabia ) temellerinden daha iyi performans gösteriyor ve dokuz hava yastığı, ISOFIX noktalı üç koltuk ve park yardımı gibi iyileştirilmeler yapılmış.

Skoda, Volkswagen’in yarı otonom Seyahat Asistanı sistemi, adaptif hız sabitleyici, şerit tutma asistanı ve isteğe bağlı bir kör nokta algılama sistemilerini ilk kez Fabia’da sunuyor. Trafik işareti tanıma ve Skoda’nın yeni manevra destek teknolojisi de yer alacak. İkinci sistem, otomobilin etrafındaki engelleri algılamak için sensörleri kullanıyor ve gerekirse otomatik olarak fren yapıyor.

“Simply Clever” özellikleri!

Tüm Skoda’lar gibi, dördüncü nesil Fabia da bir dizi “Simply Clever” pratiklik çözümüne sahip olacak. Marka, önceki nesil otomobile 13 yeni özellik ekleyerek süper mini’nin toplam sayısını 43’e çıkaracak.

Yakıt doldurma kapağına takılı buz kazıyıcı ve A direğindeki bilet tutucu gibi klasikler geri dönüş yapacak, ancak ön koltuk arkalarında bir çift akıllı telefon cebi ve bagaj panosunun altında yeni bir saklama cebi eklenecek. ve dikiz aynasında yeni bir USB-C soketi, bu da bir ön kameranın kolay kurulumunu sağlıyor.

Ayrıca torpido gözü kapağı için yeni bir kart ve bozuk para tutucu, orta konsol için bir kalem tutucu, şanzıman tünelinde yeni bir saklama bölmesi ve Fabia’da görücüye çıkacak olan çıkarılabilir bir bardak tutucu da olacak. Ön yolcu arkalığı da katlanarak araç sahiplerinin uzun eşyaları daha kolay taşımasına olanak tanıyor.

Yeni Skoda Fabia: tasarım ve iç mekan

Fabia ile ilgili son görüntülerimiz, yeni nesil otomobilin eski modele çok benzeyeceğini gösteriyor. Bagaj kapağı benzer bir şekle sahipken, farları aynı DRL imzasını paylaşıyor. Fabia’nın tavan çizgisi de iki yetişkini makul bir konfor içinde barındırması gerektiğinden arkada nispeten yüksek kalıyor.

Yeni Fabia’nın tekerlek izleri ve tekerlek kemerleri de eski arabanınkinden (yeni platform sayesinde) daha geniş ve ızgarası büyümüş, bu da hatchback’e daha etkileyici bir duruş kazandırıyor.

Birincisi, aracın alt tampon girişleri için, soğutma için gerekli olmadığında otomatik olarak kapanan ve küçük bir yakıt ekonomisi iyileştirmesine katkıda bulunan bazı yeni kepenkler var. Panjurlar, aerodinamik açıdan verimli yeni bir alaşım jant seti ve sürtünmeyi azaltmak için özel olarak tasarlanmış yeni bir alt tava ile geliyor. Skoda, ince ayarların Fabia’nın sürtünme katsayısını 0,32’den 0,28’e düşürdüğünü ve yeni modeli sınıfının aerodinamik açıdan en verimli otomobili haline getirdiğini söylüyor.

Önceki casus fotoğraflar, Skoda’nın sportif Monte Carlo donanım seviyesinin yeni Fabia’ya çıkacağını ima ediyor sanki bize. Galerideki kırmızı bebek, ön tamponda kanatçıklar, daha geniş yan etekler, daha derin bir arka difüzör ve daha büyük bir bagaj kapağı spoyleri içeriyor. Üretim arabaları ayrıca daha büyük alaşım jantlar ve spor koltuklarla gelecek.

Yeni Fabia, sınıfının en geniş arabalarından biri ve Volkswagen’in MQB platformuna taşınan alıcılar, süper minileri hareket halindeyken daha rafine bir yer haline getirecek şekilde geliştirilmiş ses geçirmezlik ve ses yalıtımı elde edecekler.

Yeni MQB A0 temelleri, Skoda’nın Volkswagen’in en son MIB 3.0 bilgi-eğlence sistemini benimsemesi ile önemli bir teknolojik gelişme getirecek. Fabia’nın bazı versiyonları 6,5 inçlik bir ekranla yetinecek, ancak İngiltere modellerine muhtemelen sekiz inç veya 9,2 inç dokunmatik ekran seçeneği sunulacak. Ayrıca fiyat konusunda da şu anda pek bir bilgimiz yok.

Ülkemizde polo ve benzeri araçların çok tutulduğunu göz önünde bulundurursak Yeni Fabia da aynı şekilde popüler olabilir çünkü sonuçta o da VW grubuna ait. Dolayısıyla küçük araç bakanlar için cazibeli bir araba. Gelişmeler için takipte kalın!

Exit mobile version