Site icon Dijital Tekerlek

Yeni Mercedes Vision EQXX konsepti resmi olarak tanıtıldı!

Yeni Mercedes Vision EQXX konsepti tam şarj ile 1.000 kilometreden daha fazla yol kat etme iddiasıyla tanıtıldı. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Uzun süren beklemenin ardından konsept model Mercedes tarafının yeni para birimi olarak nitelendirdiği “verimlilik” odaklı olarak geliştiriliyor. Bununla birlikte modelin gerek tasarımı gerekse teknik verilerinin birçok otomobil severi heyecanlandırabildiğini belirtmek gerekiyor. Alman otomobil üreticisi Vision EQXX ile dört koltuklu bir aile otomobilini, hafif malzemeler ve nispeten normal seviyede olan bir pil paketi kullanıp; “temellerini sıfırdan yeniden düşünerek” menzili ve verimlilik olgusunu yepyeni bir düzeye taşıyabiliyor.

Yeni Mercedes Vision EQXX konsepti teknik özellikleri

Vision EQXX sahip olduğu etkileyici verimliliği ile tek bir şarj ile 1.000 kilometrelik bir menzili kullanıcılara sunulabiliyor. Yani tek bir şarj ile Berlin’den Paris’e veya İstanbul’dan Adana’ya yolculuk kağıt üzerinde mümkün görünüyor. Bununla birlikte model bu menzil değerine devasa bir batarya ile ulaşmıyor. Modelde 100 kWh değerinden daha düşük kapasitede bir batarya mevcut.

Motor tarafında modelde 201 beygir güç üretebilen elektrikli bir motor mevcut. Alman otomobil üreticisi güç aktarma organlarının verimliliği sayesinde, enerjinin yüzde 95’inin tekerleklere ulaşabildiğini belirtiyor. Bununla birlikte tavanda bulunan 117 hücreli güneş paneli sayesinde de modele ek bir güç sağlanabiliyor. Model bu gücü, bir çok alanda kullanabiliyor. Ayrıca lityum-demir-fosfat pil ile depolanan ek enerji ile ideal koşullarda ekstra 25 kilometrelik bir menzile sahip olabiliyor.

Güç201 beygir
Batarya kapasitesikWh < 100
Uzunluk463 santimetre
Dingil mesafesi280 santimetre
Ağırlık1750 kilogram
Sürtünme katsayısı0.18 Cd

Yeni Mercedes Vision EQXX konsepti tasarımı

Modelin aerodinamik tasarımının teknik detaylara olan katkısı şüphesiz inanılmaz bir seviyede. Bununla birlikte modelin pürüzsüz gövdesi ile çatıdan kuyruğa kadar uzanan bir gözyaşı şeklindeki duruşu oldukça bütün görünüyor. Elbette modelin sahip olduğu sürtünme katsayısı birçok teknolojiyi de otomobilin bünyesine kazandırıyor. Ön tampondaki ve tekerlek kapaklarındaki havalandırmalarının kombinasyonu sayesinde o bölgedeki aerodinamik ayrım ortadan kalkıyor. Ayrıca ön ızgarada sadece gerektiğinde açılan aktif soğutma panjurları da bulunmakta. Arka tarafa baktığımızda ise; yüksek hızlarda açılan ve kapalı konumdayken gövdeye kusursuz bir şekilde oturan bir difüzör bizleri bekliyor.

Tasarım tarafında sağlanan bu akış elbette lastikler tarafında da destekleniyor. Lastik tarafında özellikle verimliliği desteklemek adına, Bridgestone ultra düşük yuvarlanma dirençli lastikler kullanılıyor. Modelin jant tarafında ise 20″ boyutunda alaşımlı jantlar tercih ediliyor.

İç yaşam alanı

İç tarafta kullanılan yazılımın öncelikli felsefesi, otomobilin akü yönetim sisteminin yanı sıra, sunulan verimliliği en üst düzeye çıkarmak için uydu navigasyon rehberliği, sürüş asistanı içeren araç içi teknoloji ve kullanıcı arayüzünü içeriyor. Bununla birlikte bu teknoloji projenin sürdürülebilirliğine odaklanmasını vurgularken; EQXX’in karbon ayak izini daha da azaltan birçok geri dönüştürülmüş ve bitki bazlı malzeme ile tamamlanıyor. Ayrıca Vision EQXX konseptinde 8k – 47.5″ boyutundaki iç yaşam alanını boydan boya kaplayan kesintisiz bir ekran mevcut.

“Yeni nesil Lexus NX “Güvenli Otomobil” ödülü’nü aldı”

Exit mobile version