Site icon Dijital Tekerlek

Yeni Mercedes-Benz EQS ile geleceğin teknolojileri kullanıcılara sunuluyor

Yeni Mercedes-Benz EQS ile lüks segment her anlamda yeniden tanımlanıyor. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

EQS sıfırdan üst sınıf elektrikli araçlara yönelik modüler mimariye dayanan ilk model olmasıyla dikkat çekiyor. “Elektrikli otomobillerin S-Serisi” olarak tanımlanan EQS, aynı zamanda Mercedes’in sıfırdan geliştirdiği üst sınıf elektrikli araçlara yönelik modüler mimariye dayanan ilk model olmasıyla da dikkat çekiyor. Bununla birlikte üstün teknoloji ve tasarım detaylarıyla elektrik ve lüks segmentin dönüm noktası EQS’in ilk aşamada 523 HP gücündeki EQS 580 4MATIC modeli Türkiye’de satışa sunuluyor.

Yeni Mercedes-Benz EQS teknik özellikleri

Model 0,20 Cd rüzgar sürtünme katsayısı ile rekor Cd değerine ulaşıyor. Bununla birlikte 649 kilometreye (WLTP) varan menzil ve 523 beygire varan güç üretimi ile EQS’in güç-aktarım sistemi, S-Serisi segmentindeki kullanıcıların gereksinimlerini karşılıyor. Ayrıca tüm EQS versiyonlarının arka aksında bir elektrikli güç-aktarma sistemi (eATS) bulunurken; 4MATIC versiyonlarının ön aksında da bir eATS bulunuyor.

Batarya tarafında EQS, çok daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip yeni nesil bataryalarla sunuluyor. İki bataryadan daha büyük olanı, 107,8 kWh enerji kapasitesine sahip. Bununla birlikte EQS, doğru akımlı hızlı şarj istasyonlarında 200 kW’a kadar şarj edilebiliyor. 300 kilometreye kadar (WLTP) menzil için yalnızca 15 dakikalık bir şarj yeterli oluyor.

MotorEQS 580 4MATICAMG EQS 53 4MATIC+
Çekiş4×44×4
Maksimum Güç (PS)523658 
Maksimum Tork (Nm)855 950 
Menzil (WLTP)582-679 km529-586 km
Brüt Batarya Kapasitesi (kWh)120 120 
Yakıt Tüketimi Ortalama (kWh/100 km)17,6-19,621,1-23,4
Maksimum Hız (km/s)210220 
0-100 km/s Hızlanma (saniye)4,33,8 
Uzunluk/Genişlik/Yükseklik5216/1926/15125223/1926/1518 
Dingil Mesafesi (mm)32103210 
Bagaj Hacmi (litre)610 610 
Yakıt TipiElektrikElektrik
Ağırlık (kg)2510 2605 

Yeni Mercedes-Benz EQS tasarımı

Her ne kadar S-Serisi’ne yakın olsa da; EQS tamamen elektrikli bir platform üzerine sıfırdan inşa ediliyor. Tamamen yeni bu konsept, “Amaca Yönelik Tasarım”ı mümkün kılıyor. Bununla birlikte “Tek Yay Tasarımı”, fastback arka tasarımı ve olabildiğince önde konumlandırılan kabiniyle EQS, ilk bakışta bile diğer araçlardan ayrışıyor. “Progressive Luxury” (İlerici Lüks) ile birleştirilen “Duygusal Sadelik” tasarım felsefeleri azaltılmış çizgileri ve kesintisiz geçişleri beraberinde getiriyor.

Ön tasarımda Mercedes-EQ’ya özel Mercedes-Benz Yıldızına sahip siyah radyatör ızgarası ve bir ışık bandı ile birbirine bağlanan yenilikçi farlar, özgün bir görünüm oluşturuyor. Radyatör ızgarasında kullanılan 3-Boyutlu Mercedes-Benz Yıldızında tasarım olarak 1911 yılında ticari marka olarak tescil edilen Daimler-Motorengesellschaft’ın orijinal yıldızı kullanılıyor.

Hyperscreen

Büyük ve kavisli ekran, sol A sütunundan sağ A sütununa kadar bütün bir konsol boyunca uzanıyor. Geniş camın ardında toplamda üç adet ekran bir araya gelerek tek bir ekran gibi görünüyor. Ön yolcuya ait 12,3 inçlik OLED ekran, yolcu koltuğunda da kişiselleştirme ve kontrol alanı sağlıyor.

EQS’te ana ekran tamamen kullanıcı odaklı olacak şekilde yeniden dizayn ediliyor. MBUX ile akıllı sistemi tercih ve durumunuza göre tepki verip, sizi tanıyarak size ön görülü öneriler sunuyor. “Kolay Erişim Ekranı” sayesinde ise en sık kullanılan fonksiyonların %80’ini herhangi bir menü değiştirmeden doğrudan ulaşılabilir durumda oluyor.

Teknolojinin en üst sürüş yardım sistemleri, birçok noktada sürücüyü destekliyor. Konsantrasyon Kaybı Yardımcısı ile sunulan mikro uyku işlevi, yeni bir özellik olarak devreye giriyor. Sürücünün göz kapağı hareketleri, sadece MBUX Hyperscreen ile sunulan sürücü ekranındaki bir kamera aracılığıyla analiz ediliyor. Sürücü ekranındaki yardım ekranı, sürüş destek sistemlerinin çalışmasını anlaşılır bir tam ekran görünümde gösteriyor.

Havalandırma sistemi

Mercedes-Benz, ENERGIZING AIR CONTROL PLUS ile EQS’de hava kalitesi konusunda hiç olmadığı kadar kapsamlı bir yaklaşım sergiliyor. Bununla birlikte sistem; filtreleme, sensörler, ekran konsepti ve klimadan oluşuyor. Özel filtreleme sistemiyle HEPA filtre, dış hava ile giren ince partikülleri, mikro partikülleri, polenleri ve diğer maddeleri yakalıyor. Aktif kömür kaplaması sayesinde kükürt dioksit, nitrojen oksitler ve kokular da azaltılıyor. HEPA filtre, virüsler ve bakteriler alanında “OFI CERT” ZG 250-1 sertifikasına sahip. Ön iklimlendirme özelliği ile araca binmeden içerideki hava temizlenebiliyor.

Adaptif şasi

AIRMATIC havalı süspansiyon ADS+ standart olarak sunulurken; rüzgar sürtünmesini düşürmek ve menzili uzatmak üzere 120 km/s civarında aracın süspansiyonu 10 mm ve 160 km/s hızda bir 10 mm daha otomatik olarak alçalıyor. Sürüş hızının 80 km/s’ye düşmesiyle araç yüksekliği standart seviyeye dönüyor.

Son olarak Mercedes-Benz Otomobil Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Emre Kurt model ile ilgili olarak aşağıdaki ifadeleri kullanıyor:

“EQC ile başladığımız elektrikli otomobil yolculuğumuza EQS ile devam ediyoruz. Üretiminin ilk aşamasından itibaren yeni bir platformda geliştirilen EQS, elektrikli otomobil vizyonumuzun amiral gemisi konumunda. Bu yeni platform sayesinde, otomotivde yaşanan büyük değişimdeki rolümüzü güçlendiriyor, markamızın 136 yıldır sürdürdüğü öncülüğü devam ettiriyoruz. ‘Dünya, bu senin için’ sloganıyla Türkiye’de satışına başladığımız EQS, alışılmış Mercedes-Benz lüksünden, konforundan ve güvenliğinden taviz verilmeden, elektrikli bir otomobilin nasıl olması gerektiğini; 600 km’yi rahatlıkla aşabilen (649 km) tamamen elektrikli menzili ve yüksek akıma sahip hızlı şarj istasyonlarında sadece 15 dakikada yaklaşık 300 kilometrelik menzil sunabilmesiyle kanıtlıyor.”

“2022 Mazda CX-60 resmi olarak tanıtıldı”

Exit mobile version