Site icon Dijital Tekerlek

Yeni 2023 Nissan Z, retro tasarımı ile ortaya çıktı

Japon otomobil üreticisi Nissan, yeni retro tasarıma sahip spor otomobili 2023 Nissan Z modelini tanıttı. Spor otomobilin teknik özellikleri, tasarımı ve hikayesiyle ilgili birçok detayı yazımızda sizin için derledik.

Yeni 2023 Nissan Z teknik özellikleri

Yeni Z‘ye güç sağlayan çift turboşarjlı 3.0 litrelik V6 motor bulunuyor. Bununla birlikte otomobil, yalnızca arka tekerleklere gönderilen 400 beygir gücü ve 475 Nm tork değerlerine sahip oluyor. Bu sayılar, 370Z modeline göre 68 beygir güç ve 108 Nm tork iyileştirmeyi temsil ediyor. Nissan tam olarak 0’dan 100 km/s hıza ne kadar sürede çıktığını listelemese de bu yeni versiyonun yüzde 15 daha hızlı olması gerektiğini söylüyor. Bu da, otomobilin 0’dan 100 km/s hıza yaklaşık 4 saniye gibi bir sürede çıkabildiği anlamına geliyor. Bu değer kesin olmamakla beraber, şirketin bu rakamları önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor.

Z modeli, altı ileri manuel şanzıman veya dokuz ileri otomatik şanzıman ile birlikte sunulacak. Her iki vites de “performans düzeyinde” bir kalkış destek kontrol sistemi sunar ve manuel modellerde karbon fiber kompozit tahrik mili ve vites küçültme devir eşleştirme işlevi de yer alacak.

Güvenlik ekipmanında yapılan kapsamlı değişiklikler arasında ise yaya algılamalı standart otomatik acil frenleme ve akıllı önden çarpışma uyarısı, kör nokta ve şeritten ayrılma uyarıları ve arka çapraz trafik uyarıları yer alıyor. Arka görüş kamerası ve akıllı hız sabitleyici de standart olarak sunuluyor. Önceki versiyona göre daha hızlı hızlanma, daha sportif direksiyon, ses geliştirme ve otomobilin dinamik kontrol ayarlarında revizyonlar sunan Standart ve Spor sürüş modları da aynı şekilde sunulacak.

Yeni 2023 Nissan Z tasarımı

Yeni Z, 1969 serisindeki orijinal modeli yansıtan stil öğelerine sahip ve model serisinin ayırt edici özellikleri olan uzun motor kaputu ve kısa arka kısım ile dikkat çekiyor. Nissan tasarım patronu Alfonso Albaisa, yeni tasarımın “gelecek de dahil olmak üzere on yıllar arasında seyahat etmeyi” amaçladığını söyledi.

Yeni model, 1970’lerin Fairlady 240ZG‘sini çizen iki yarım daireye sahip LED farlara sahipken, otomobilin ön tasarımı orijinal modele dayalı bir profile sahip. Ayrıca aerodinamik olarak honlanmış bir ön ayırıcı yer alıyor ve üst düzey Z Performance modellerinde ayrıca bir arka spoyler bulunuyor.

Nissan, yeni Z’yi tasarlarken “modern teknolojiye sahip bir gelenek” yaklaşımını izledi. Orantılar, uzun kaputu ve düşük silueti ile geleneksel arkadan çekişli spor otomobile geri dönüyor. Böylelikle otomobil, aynı anda hem geçmişi hem de geleceği yansıtmış oluyor.

Standart modeller 18 inç jantlarla gelirken, üst versiyonlar 19 inç jantlarla birlikte sunuluyor.

Bunların yanı sıra kapı kollarında küçük değişiklikler ve yan işaret camlarının eklenmesi ve yakıt deposu kapağındaki “Z” detayı dikkat çekiyor. Bu detay ise 1990 ila 1996 yılları arasında üretilen 300ZX‘e gönderme yapan yakışıklı bir tasarım olarak karşımıza çıkıyor.

Dış tasarımda olduğu gibi Z’nin iç tasarımı da eskiyi yeniyle harmanlıyor. Konsolda, merkeze monte edilmiş modern bir 8 inç dokunmatik ekrana sahip. Bu ekran üzerinde Bluetooth, Android Auto/Apple CarPlay, uydu ve radyo gibi özellikler de yer alıyor. Ayrıca üç analog pod göstergesine (boost, turbo hız ve voltaj) sahiptir. Navigasyonlu 9 inç ekran ve sekiz hoparlörlü Bose ses sistemi Z Performance’da standart olarak geliyor. Bunlara iki adet 12 voltluk elektrik prizi ve iki adet USB bağlantı noktası (Type-A ve Type-C) de dahildir.

Tüm Z modelleri, özelleştirilebilir modlara sahip 12,3 inçlik bir dijital gösterge ile birlikte sunuluyor. Normal mod, navigasyon ve ses bilgilerini içeriyor. Gelişmiş mod, araç bilgilerini daha belirgin hale getirmek için devir saatini ve hız göstergesini yanlara doğru kaydırır. Spor modu ise, merkezdeki devir saatine öncelik vererek göstergelerin tam tersi pozisyonda bulunmasını sağlar.

Manuel ayarlı siyah kumaş koltuklar, Z Sport paketinde standart olarak gelirken, Z Performance, güç ayarlı ısıtmalı deri koltuklarla birlikte geliyor. Alıcılar siyah, kırmızı veya mavi deri arasından seçim yapabilir. Koltuklar için özel sarı vurgular da sunuluyor. Standart paket otomobil bile start-stop düğmeli çalıştırma, uyarlanabilir hız sabitleyici, otomatik sıcaklık kontrolü, otomatik kararan dikiz aynası ve ön ve arka sonar sensörleri ile iyi bir donanıma sahip. Z, iki koltuklu düzenini güzel boyutlu bir hatchback bagajıyla koruyor.

Nissan, Z Proto‘ya saygılarını sunmak için yalnızca 240 adetle sınırlı (orijinal 240Z’ye ithafen) özel bir Proto Spec modeli üretecek. Bu model, sarı fren kaliperleri, bronz RAYS jantlar, sarı vurgulu süet/kumaş koltuklar, sarı dikişler ve manuel modellerde özel bir vites kolu dahil olmak üzere Z Proto’dan çeşitli tasarım öğeleri içerecek.

Nissan, fiyatlandırma ile ilgili herhangi bir detay açıklamadı ancak yeni Z’nin 40 bin dolar civarında bir yerden başlamasını bekliyoruz. Birçok renk seçeneğiyle birlikte gelecek olan yeni spor araba 2022’nin başlarında satışa çıkacak.

“2021 Mercedes-Benz C-Serisi All-Terrain resmi olarak tanıtıldı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version