Site icon Dijital Tekerlek

Yeni 2022 BMW iX5 Hydrogen, Münih Otomobil Fuarı öncesinde tanıtıldı

Yeni 2022 BMW iX5 Hydrogen modeli Eylül ayındaki Münih otomobil fuarındaki resmi tanıtımdan önce tanıtıldı. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

iX5 Hydrogen olarak isimlendirilen model Alman otomobil üreticisinin geleceği olarak görülüyor. Bununla birlikte model i-Division stil değişikliklerine ve mavi detaylara sahip. Modelin 2022 yılında kısa bir üretime girmesi bekleniyor. Ayrıca model 2019 yılınta tanıtılan iNext Hydrogen prototipini temel alıyor.

BMW tarafı piyasa koşullarına ve altyapı desteğine bağlı olarak modelin üretimini seri üretime alabilir. Ayrıca marka mevcut altyapı sorunları giderebilirse i3, iX3, iX ve i4 gibi ürün yelpazesindeki diğer araçlarda da; hidrojen yakıt hücresi teknolojisini tanıtabileceğini dahi belirtiyor.

BMW’nin geliştirmeden sorumlu yönetim kurulu üyesi Frank Weber hidrojenli yakıt hücresi ile ilgili şu cümleleri kullanıyor;

“Hidrojen yakıt hücresi teknolojisi, özellikle daha büyük araç sınıflarında, sürdürülebilir aktarma organları için çekici bir seçenek olabilir. Bu nedenle; hidrojen yakıt hücreli aktarma organlarına sahip standarda yakın araçların yol testleri, araştırma ve geliştirme çalışmalarımızda önemli bir kilometre taşıdır.”

iX5 modeli bazıları 3D olarak basılan bazı kozmetik detaylar ile birlikte geliyor. Bununla birlikte modelin mavi renkli radyatör ızgarası, 22″ boyutunda olan alaşımlı jantları, boş egzoz çıkışları ve mavi detaylara sahip arka difüzörü bir hayli bütün görünüyor.

Yeni 2022 BMW iX5 Hydrogen teknik özellikleri

Model her aksta bir tane olmak kaydıyla bünyesinde çift elektrik motorunu barındırıyor. Bununla birlikte model 369 beygir güce sahip. Ayrıca belirtmek gerekir ki, modelde kullanılan motorlar; yeni i4 sedan ve makyajlı iX3 SUV modellerinde kullanılan beşinci nesil eDrive motorları.

i Hydrogen NEXT yakıt hücresi aracılığıyla model; 125kW değerine kadar hidrojen ve havadaki oksijen arasındaki kimyasal reaksiyon yoluyla kendi elektriğini üretebiliyor.

Hidrojen yatırımları ile akıllara gelen Toyota tarafı ile ortaklaşa geliştirilen yakıt hücresi iki adet 700 bar değerinde tank ile depolanıyor. Bununla birlikte bu tanklar totalde altı kilogram hidrojen tutabiliyor.

BMW, kullanılabilir menzili genellikle daha soğuk koşullarda azalan akülü elektrikli modellerin aksine; hava koşullarında bağımsız olarak uzun menzili garanti olarak sağlayabildiğini ifade ediyor. Bununla birlikte modelin yakıt ikmali ise yalnızca dört dakika gibi bir süre alıyor. Elektrikli modellerin ortalama bir buçuk saat gibi bir sürede şarj edilebildiğini düşünürsek; bu süre gerçekten oldukça avantajlı görünüyor.

i Hydrogen NEXT modelinde bulunan lastiklerin dahi sürdürülebilir olarak kullanılıyor. Bununla birlikte model jant tarafında da aerodinamik açıdan da verimliliği sağlayan alaşımlı jantlara sahip. Ayrıca lastiklerin Orman Yönetim Konseyi standartlarına uygun olarak çıkarılan doğal kauçuk ve suni ipekten yapıldığını belirtmek gerek.

Son olarak yeni 2022 BMW iX5 Hydrogen gibi modellerin; elektrikli modellere göre bünyesinde ağır lityum-iyon pillerin bulunmaması; modelin konforunu ve çekme performansını arttırıyor.

“2021 Range Rover Velar teknolojik anlamda güncelleniyor” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version