Site icon Dijital Tekerlek

Volvo 20 milyar dolarlık halka arz için hazırlanıyor

İsveç merkezli otomobil üreticisi Volvo, oldukça yüksek bir meblağlı halka arz için hazırlıklarını sürdürüyor.

Şu anda Volvo için işler parlak görünüyor. Küresel pandeminin getirdiği zorluklara rağmen, İsveçli otomobil üreticisi 2020’de rekor satışları kutladı. Volvo, ABD satışları art arda 15 aydır arttığı için yarı iletken çip sıkıntısına rağmen oldukça başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor.

Volvo, halka arz ile fonları artıracak

Volvo, 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olmaya hazırlanırken, otomobil üreticisi, XC40 Recharge‘ın ardından ilk özel elektrikli otomobili C40 Recharge‘ı piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Volvo’nun ana şirketi Geely‘nin, elektrikli otomobillere geçmek için gereken fonları artırmak için Volvo için yaklaşık 20 milyar dolar değerinde bir halka arzı güvence altına aldığı bildiriliyor.

Geely, Eylül sonunda Volvo’nun halka arzını başlatmak için “ileri düzey görüşmelerde” bulunuyor. Onaylanırsa, bu yıl Avrupa’da gerçekleşen en büyük halka arzlarından biri olacak.

Reuters, Geely’nin 20-30 milyar dolarlık bir değerleme istediğini bildiriyor, ancak bir kaynak 16 milyar doların daha gerçekçi bir değerleme olduğunu öne sürüyor. Volvo için 20 milyar dolarlık bir değerleme, Daimler ve BMW ile eşit olan kazancının altı ila yedi katına eşdeğer olacaktır. Tesla’nın değeri ise kazancının 70 katından fazla.

Ancak Volvo 2021’e güçlü bir başlangıç ​​yapmış olsa da şansı tükenmek üzere olabilir. İsveçli otomobil üreticisi, arz sıkıntısı nedeniyle yılın ikinci yarısında satışların yıldan yıla düşmesini bekliyor.

NordLB‘nin 10 milyar ila 15 milyar dolar arasında bir değerleme tahmininde bulunan otomotiv analisti Frank Schwope, “2021’in ilk yarısında görülen güçlü marjlar, pazarın devam etmesi muhtemel olmayan güçlü bir pandemi sonrası toparlanmadan yararlandığı için sürdürülebilir değil” dedi. Bu Geely’nin Volvo’yu halka açmaya çalıştığı ilk sefer olmayacak. Son girişim, 2018’de 16-30 milyar dolar değerinde bir değerleme ile geri döndü, ancak ticaret gerilimleri ve otomotiv stoklarının değer kaybetmesi nedeniyle anlaşma geri çekildi.

“Yeni tasarıma sahip 2022 Ford Fiesta modelleri tanıtıldı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version