Site icon Dijital Tekerlek

Türkiye Yerli Otomobilini Tanıtmaya Hazırlanıyor

Türkiye Yerli Otomobilini Tanıtmaya Hazırlanıyor 2

Yıllardan beri çalışmaları yapılan ve yeni bir taslak hazırlanan yerli otomobilin Türkiye ile buluşmasına sayılı günler kaldı. Tanıtımı için hazırlanan prototipi ile birlikte önümüzdeki günlerde tanıtılması bekleniyor. Öncelikli olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından test sürüşüne tabi tutulacak olan otomobilin yapılacak bu test sürüşünden sonra Türkiye’ye tanıtılması bekleniyor.

2011 senesinden itibaren mühendisler ve mimarlar tarafından üstünde çalışılan fakat bir türlü üretim aşamasına geçilmeyen elektrikli yerli araç 2017 senesinden sonra hız kazanarak birçok holding sponsorluğunda gerçekleşti. 5 adet büyük firmanın ( Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding ve TOBB) ortak olmasıyla hız kazanan yerli otomobil yakın zamanda yapılacak tanıtım ile birlikte Türkiye’ye sunulacak.

Yerli Otomobil için Şirket Kuruldu

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz holdingler bir araya gelerek Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TOGG) ile şirket kurdu. Bu şirket ile birlikte proje hız kazanarak yerli otomobil macerası start aldı. Şirketin hisselerini incelediğimizde TOBB hariç diğer tüm şirketler %19 pay alırken TOBB şirketi küçük ortak konumunda bulunarak %5 pay aldı. Bu şirketin üst yönetimine geçtiğimiz sene Haziran ayında Mehmet Gürcan Karakaş getirilerek birçok yeni faaliyet geliştirildi. Gebze’de bulunan Bilişim Vadisi içerisinde yapılan çalışmalar zaman geçtikçe gün yüzüne çıkmaya başladı.

Test Sürüşünü Erdoğan Yapacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı açıklama  ile projenin ülkemiz adına bir fırsat penceresi olduğunu elektrikli araçları teknolojilerinin temelden dönüştürüldüğü yeni düzende ülkemiz için yeni bir fırsat olduğunu açıkladı. TOGG firması yerli araç ile ilgili gelişmeleri ve protokolü önümüzdeki günlerde tanıtarak bilgilendirme verecek.  Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Gebze’ye geçerek aracı yerinde incelemesi ve test sürüşü yapması bekleniyor.

Fikri ve üretimi ile birlikte mülkiyet hakları dahil herşeyin %100 Türkiye’ye ait olduğu açıklandı. Yüzde 100 elektrikli bir SUV olan aracın ön gösterimi ilk kez gerçek boyutlarında çalışan bir araçtan yapılmış olacak.  Test sürüşünün ardından tanıtımı yapılacak aracın 2022 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Araç ilk olarak 1 adet şeklinde piyasaya gireceği sonraki 8 sene içerisinde de 5 ve daha yukarı sayıda üretiminin gerçekleşeceği açıklandı.

Exit mobile version