Site icon Dijital Tekerlek

Toyota’nın Hikâyesi

toyota

toyota

“Müşteriye saygı, çalışana saygı, dağıtana saygı… Her kiminle muhatapsanız ona saygı.” misyonuyla yola çıkan çalışkan Japonların markası Toyota’nın kuruluşunu gelin sizinle beraber inceleyelim🤓.


Tekstil işiyle ilgilenen Toyoda ailesi bir İngiliz tüccarın fabrikalarını satın almasıyla tekstil işine veda eder👋🏻.Ailenin genç mühendisi Eiji Toyoda o dönemde daha yeni çıkan araba piyasasına girmeyi kafasına koymuştu🤔. O dönem piyasa Ford ve General Motors’un hâkimiyetindeydi🥇🥈. Toyoda ailesi Japon arabaları üretmek istiyordu🚘. II. Dünya Savaşının çıkmasıyla Japon Hükümeti için kamyon üretmeye başladılar🚛. Japonya’ya atılan bombalarla fabrikalarını kaybettiler. Asla pes etmeyen Eiji Amerika’ya giderek Ford’un tesislerini gezdi🚶🏻‍♂. Eiji ne kadar geride kaldıklarını farketti. Bu farkındalıkla “TOYOTA” fikri doğdu☀.

Kamyonet üretiminde General Motors 4 milyon, Ford 2 milyon üretirken Toyota 11706 tane kamyonet üretebilmişti bu hırsla yollarına devam ettiler💪🏻. 1955’li yıllarda ilk araçları olan “Crown” üretildi. 1960’larda ise karşımıza “Corolla” çıktı. Bu gidişatla beraber General Motors ve Ford’un hakimiyeti azalmaya başlamıştı📉. İki dev isim Toyota’ya karşı saldırıya geçsede Fortune Dergisi Toyota’ya “yılın en iyi otomobil üreticisi” ünvanını verdi🚘🥇.


Toyota’nın sırrı diğer iki dev gibi seri üretimde saklı değildi. Toyota, dünyanın hayran kaldığı “Toyota way” adlı sistemle yepyeni bir kültür ortaya çıkardı💫. Bu kültür kısaca; seri üretim yönteminin kullandığı stok sistemi yerine sipariş sistemini kullandı. Bu sisteme göre müşterilerden alınan siparişlere göre üretim yapılıyordu. Böylece talebe göre üretim başladı. Çoğu zararına üretim durdurulmuş oldu. Toyota way adlı kültür 6 sıfır sisteminden oluşuyordu. Bu 6 sıfır hareketini şöyle sıralayabiliriz:

  1. Sıfır stok
  2. Sıfır hata
  3. Sıfır çelişki
  4. Sıfır ölü zaman (üretimde)
  5. Sıfır bekleme süresi (müşteri için)
  6. Sıfır bürokrasi
Dijital Tekerlek | Instagram

İşte Toyota’nın sırrı bu kadar basit, bilimsel yöntemlerle zararı en aza indiriyor böylece her iki tarafta mutlu oluyor🌸. Sizde bu akılcı markanın araçlarına sahip olmaya ne dersiniz? Diğer yazılarımızda farklı markaların kuruluş hikayesinde görüşmek üzere👋🏻…

Exit mobile version