Site icon Dijital Tekerlek

Toyota üretime ara vermeye hazırlanıyor

Toyota, küresel anlamda üretimde önemli bir yere sahip yarı iletken çip sıkıntısı nedeniyle Eylül ayı itibariyle üretim seviyelerini azaltmaya hazırlanıyor. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Belirtilen rakamlara göre Japon otomobil üreticisi önümüzdeki ay içerisinde 540.000 adet araç üretmeyi planlıyor. Bu da ilk hedef olan 900.000’in %40’ını düşürüyor. Alınan yeni karar ile birlikte; markanın 14 fabrikasında yer alan 28 üretim hattından 27’di etkilenecek. Ayrıca belirtmek gerekir ki; Toyota, Burnaston ve Deeside konumlarında yer alan tesislerin şimdilik planlandığı gibi çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Hangi Toyota fabrikalarında üretim duruyor?

Toyota tarafından gelen açıklamaya göre direkt olarak; Fransa, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti’ndeki üç Avrupa fabrikasında üretime geçici olarak ara vereceğini belirtti. Bununla birlikte bu tarz problemlerle karşılaşan tek firma elbette Toyota değil. Bu yılın başlarında Ford tarafında da ortaya çıkan çip sıkıntısı nedeniyle üretim bir nebze yavaşlamıştı. Ayrıca Nissan, Honda ve Jaguar Land Rover markalarının da kayırlarına baktığımızda üretim rakamlarının azaldığını görebiliyoruz.

2011 yılında yaşanan Fukkushima depremi ve tsunamisi sonrasında Japon otomobil üreticisi yarı iletken çip stoğunu bir hayli güzel yönetmekteydi. Marka diğer firmalara göre de bu süreci oldukça iyi yönetebiliyordu. Fakat pandemi sonrasında Güneydoğu Asya’da kötüleşen durum ile birlikte marka parça sıkıntısı yaşamaya başladı. Bununla birlikte marka, yaşadığı aksaklıklara rağmen; 2022 Mart ayının sonuna kadar 9.3 milyon adet otomobil üretme planına sadık olduklarını da özellikle belirtiyor.

Son olarak Japon otomobil üreticisi tarafından yapılan açıklamanın bir kısmı şu şekilde;

“Toyota, küresel olarak otomotiv endüstrisini etkileyen yarı iletken arz sıkıntısının etkisini en aza indirmek için büyük çaba sarf edecek”

“Toyota Europe [TME], üretim üzerindeki daha fazla etkiyi sınırlamak için tedarikçi ağıyla özenle çalışıyor ve araçları müşterilerimize mümkün olan en kısa sürede teslim etmek için her türlü çabayı gösteriyor.

“TME, kayıp hacmi kurtarmak için çaba gösterecek ve 2021 takvim yılı için Avrupa satış planını sürdürmeyi hedefliyor.”

“Yeni 2022 BMW iX5 Hydrogen, Münih Otomobil Fuarı öncesinde tanıtıldı” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version