Site icon Dijital Tekerlek

Toyota tarafında tarihi satış rakamları!

Toyota, 2021 yılında toplam pazarda geçen yıla oranla yüzde 30’luk bir büyüme göstererek 52.588 adetlik satış gerçekleştirdi. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Araç bulunurluğu ve yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen Toyota, geçtiğimiz yıldan daha fazla satış yapmayı başardı. Bununla birlikte Japon otomobil üreticisi, Türkiye’deki en yüksek satış adetlerinin ikincisini de gerçekleştirmiş oldu.

Bir önceki yıla oranla perakende satışlarını yüzde 26 arttırmayı başaran marka; 32.773 adetlik satış ile binek otomobil pazarında ilk dört içinde yer alıyor. Filo satışları tarafında ise yüzde 37’lik gelişme ile 19.815 adede ulaşmayı başardı. Ayrıca bu satış verileri ile Toyota tarafının toplam otomotiv pazarındaki payının da yüzde 1,9 oranında artarak, yüzde 7,1 oranla ilk beş içinde bulunduğunu belirtmek gerek.

Hibrit başarısı

Toyota tarafının en çok satan modeli, 41.343 adet ile efsane Corolla modeli oldu. Bununla birlikte Corolla en çok satılan modeller arasında ikinci sıraya yerleşti. Ayrıca hibrit teknolojisinin de öncüsü olan Toyota; Türkiye’deki hibrit otomobil satışlarında da 2020 yılına göre yüzde 9 gelişerek 19.653 adet seviyesine ulaştı. Ayrıca marka, hibrit otomobil satışlarında yüzde 40’lık pazar payı ile pazarda açık ara önde bulunmakta.

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt açıklamaları

2021 yılının ilk çeyreğindeki göstergelerin pazarın 1 milyon adetler civarında gerçekleşeceğine işaret ettiğini; ancak pandemi etkisiyle yaşanan bulunurluk sorununun ortaya çıktığını kaydetti. Bozkurt, içinde bulunulan ortamda 737 bin 550 adetlik satışın da olumlu olarak değerlendirilebileceğini sözlerine ekleyerek şu ifadeleri kullandı;

“Çip krizi, global çapta üretim yapan bütün sektörleri etkilediği gibi otomotiv sektörünü de doğrudan etkiledi. Bunun yanında belli materyallerin tedarikinden kaynaklı bazı yedek parça gruplarındaki üretim ve bulunurluk sıkıntısı ile lojistik sektöründe yaşanan sıkıntıların da sektörümüze yansımasıyla talebin çok altında üretim gerçekleşti ve global bir sorun olarak karşımıza çıktı”

“Eğer bulunurluk sıkıntısını yaşamasaydık 75 bin adetlere rahatlıkla ulaşırdık. 52 bin 588 adetlik satış gerçekleştirdik ve tüm zamanların rekorunu yalnızca 244 adetle kaçırdık. Bulunurluk, kurların inişli çıkışlı grafiği, faiz oranlarına rağmen gerçekleşen satışlarımız geleceğe daha iyi ve güvenle bakmamızı sağlıyor”

“2022 yılında şartlar el verirse satışlar aynı seviyede gerçekleşir”

“Bu, sektörü temkinli yaklaşmaya yönlendiriyor. 2022’de araç bulunurluğu sıkıntımız olacak. Sektörde yaşanan sıkıntılar aşılır ve ÖTV baremleri gerektiği zamanlarda gecikmeden güncellenirse 2022 yılındaki satışların 2021 yılına yakın ya da aynı seviyelerde olacağını öngörüyorum. Bunun yanında kurlar, faiz seviyesi de çok belirleyici unsur olarak karşımıza çıkacak. Kurun, enflasyonun ya da faiz oranlarının yüksekliğinden ziyade öngörülebilir olması çok önemli. Bu nedenle 2022 için 500-750 bin adetler arasında geniş bir bantta tahmin yapabiliyorum”

“2022’de Avrupa pazarının 2,5-3 milyon adet büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Avrupa artık daha fazla araç isteyecektir. Böyle bir Avrupa talebi varken bizim araç almak istediğimizde bulma şansımız biraz azalacak. Bunun yanında ülkemizde farklı dinamikler de var. Türkiye ekonomisi çerçevesinde pazarda talep nasıl olacak? Kurlar stabil kalabilecek mi? Kurun düşük olması önemli ama düşük kurdan ya da yüksek kurdan önce tercih ettiğimiz şey stabil kur seyri. Bunun yanında otomobil almak icin kredi faizleri hala yüksek seyrediyor. Ayrıca kredi kullanımıyla ilgili kısıtlamalar da kredili otomobil satışlarını durma noktasına getirmekte. Bu uygulamanın da gözden geçirilerek günün şartlarına uygun hale getirilmesine ihtiyaç vardır. Bütün bu ekonomik bileşkeler stabil hale gelmeli ki hem biz hem müşterilerimiz plan yapabilsin”

Son olarak Bozkurt, 2022 yılında tedarik ile ilgili olarak Toyota’nın Türkiye satışlarının ne olacağı tahmininde bulunmak için erken olduğunu; ancak 2021 yılıyla aynı paralelde bir satış seyri beklediklerini de sözlerine ekledi.

“Toyota C+pod modelinin satışlarına başlandı”

Exit mobile version