Kamuoyunda “paralel ithalat” olarak bilinen ve distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatında değer tespiti konusunda alınan tedbirler ithal otomobil genelgesi ile kamuoyuna duyuruldu. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komitesindeki bütçe görüşmelerinde; bakanlığa ulaşan tezler üzerine konu ile ilgili harekete geçtiklerini ve gümrük vergisinin doğru tespiti için yapılan incelemeleri daha önce açıklamıştı. Bununla birlikte var olan bilgilere ek olarak, Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili olarak “distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatında gümrük değerinin tespiti işlemleri” bahisli bir genelge yayınladı.
İthal otomobil genelgesi detayları
Ek bilgi istenilebilecek
Genelge içerisinde distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatlarında belirlenen hususlara göre işlem yapılmasının uygun bulunduğu aktarılırken; söz konusu araç ithalatında uyulacak olan kurallar şu şekilde sıralandı;
- “İthale konu aracın distribütör sıfatıyla ithal edilip edilmediği, ithalatçıdan temin edilecek sözleşmeler incelenerek tespit edilecek.
- Beyan edilen gümrük kıymetinin gerçeklik veya doğruluğu konusunda makul şüphe oluşması halinde, kıymet tespit yöntemleri ile kıymet araştırması ve incelemesine ilişkin olarak Gümrük Kanunu ve ikincil düzenlemeler uyarınca, beyan sahibinden, gümrük idaresince belirlenecek ilave ispatlayıcı bilgi ve belgeler istenilerek işlem yapılacak.
- İthale konu aracın distribütörünün bulunması halinde, gümrük kıymetinin tespitinde, distribütörden temin edilen kıymet bilgisi, gümrük kıymeti ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde veri olarak dikkate alınacak.
- Araca ait, ihraç ülkesi gümrük idaresi tarafından düzenlenen ihracat beyannamesinin ve aracın ilk satışında üreticisi tarafından düzenlenen faturanın onaylı örneği beyannameye eklenecek ve gümrük idarelerince bu husus kontrol edilecek. Söz konusu belgelerin eklenmediği beyannamelerin muayene ve/veya kontrol işlemleri tamamlanmayacak.”
İhtiyaç halinde yurtdışı araştırması
Data kartına sahip olan markalar için bu kartın beyannameye eklenmesi istenen genelgeye göre, uyulması gereken diğer kurallar şu şekilde;
- “Beyannameye eklenen faturaların, Gümrük Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara uygun olup olmadığı ile söz konusu faturalarda, araç üstünde bulunan ilave donanım ve aksesuar bilgileri ile bunların kıymetlerinin yer alıp almadığı kontrol edilecek.
- Eşyanın muayene veya kontrolü yapılırken, araç üzerinde standart ve/veya ilave hangi donanım ve aksesuarların bulunduğu, bunların kıymetleri, standart donanım kapsamında bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa ise faturada ayrıca belirtilip belirtilmediği özellikle incelenecek.
- Beyan edilen gümrük kıymeti ve/veya araçta bulunan donanım ve aksesuarların tespiti için her halükarda, ilgili markanın Türkiye distribütöründen aracın şasi numarası esas alınarak, taşıdığı donanım ve aksesuarlar ile kıymeti konusunda bilgi istenilecek. Distribütörün bulunmaması halinde üniversitelerin ilgili bölümlerinden aracın aksesuar ve donanımları ile ilgili teknik rapor talep edilecek.
- Yurt dışı araştırmasına gidilmesine ihtiyaç duyulması durumunda, ihracatçı ülkeden cevap alınabilmesi için talep yazısında, yurt dışı araştırmasına ihtiyaç duyulma nedenleri maddeler halinde açık ve anlaşılır şekilde belirtilecek.”
“Almanya’da Yılın Otomobili: Yeni Peugeot 308!”