Site icon Dijital Tekerlek

Tesla’nın Yeni Pil Hücresi kola kutusu büyüklüğünde

Tesla'nın Yeni Pil Hücresi kola kutusu büyüklüğünde 18

Tesla’nın her Eylül ayında düzenlediği; en son teknolojik gelişmelerden bahsettiği “Pil Günü” etkinliği düzenlenmekte. Detaylara gelin birlikte haberimizde göz atalım.

Geçtiğimiz eylül ayında Elon Musk; 25.000 dolarlık bir EV modeli sunmak istediğini söylemekte idi. Bununla birlikte marka 4680 isimli yeni bir pil hücresi de tanıtmak idi.

Musk bu adımı bir atılım olarak nitelendirmişti. Bununla birlikte pil üreticisi Panasonic ile yapılması beklenen işbirliğinin oldukça iki taraf adına da iyi olacağı da gündemde.

Panasonic tarafının EV bataryası ile ilgili Yasuaki Takamoto şu cümleleri kullanmakta; “Bu daha büyük hücreleri üretmek, işçiliğinizi bir veya iki tam seviyeye yükseltmenizi gerektirir, aksi takdirde güvenlik sorunları ortaya çıkar.” Şirketin zaman içinde test edilmiş güvenlik yönetimi sistemleri “burada kesinlikle bize üstünlük sağlar.”

Yeni piller eski pillerin beş katı boyutunda alüminyum bir pop kutudan biraz daha küçük. Bununla birlikte bağlantı parçalarının da beraberinde artması gerekmekte. Tipik bir EV modelinde 4.000 ila 8.000 hücre bulunmakta bu yeni teknoloji sayesindedir bu sayı 500’e düşme ihtimali var. Tüm bunlarla birlikte 30.000 dolar altında Tesla Model 3 modeline ulaşma imkanımız düşük te olsa mevcut görünmekte.

Panasonic markasına göre pillerin boyutunun küçülmesi ile birlikte üretimi zorlaşmakta. Bununla birlikte piller daha fazla ısınmakta. Çünkü büyük hücrenin merkezini soğutmak daima daha zor. Ayrıca yangın konusunda da daha hassas bir hal almaktalar.

Tesla’nın Panasonic ile çalışması halen mümkün mü ?

Elon Musk’ın pil gününde şikayet ettiği gibi Panasonic ölçek oluşturmakta biraz yavaş kaldı. Bu nedenle Tesla tarafının ölçeği kendisinin oluşturmasını beklemekte. Fakat Panasonic önceliğin güvenlik olduğunu belirtmekte idi.

Takamoto konu ile alakalı olarak şu açıklamalarda bulunmakta; “Panasonic’in önemli güvenlik sorunları olmadan yılda 2,5 milyar hücre üretmesine izin veren aynı bilgi birikimi, daha büyük hücreleri üretme konusunda ona bir avantaj sağlıyor”

Tesla, başka pil üreticileri ile görüştüğünü ve Panasonic tarafının pilleri diğer otomobil üreticilerine satacağını belirtmekte idi.

Kasım ayında Avrupa pil konferansında Musk; şirketin sahip yeni pili “tezgah üstü” bir seviyede üretmekte olduğunu ve bundan sonra hedefin “pilot tesis seviyesi” olduğunu belirtmekte. Fakat üretim sürecini büyütmenin çok daha büyük bir adım olduğunu da kabul etmekte.

Son olarak bu haberler elbette güzel haberler daha ucuz pil sistemleri ile fiyatlarda düşüşler beklenmekte. Bununla birlikte bu yeni hücreleri görmemiz birkaç senemizi alma şansına sahip.

” Yeni elektrikli 2023 MINI Hatch karda görüntülendi ” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version