Uzun yıllar sonra Tesla’ya rakip olabilecek elektrikli araçlar bu sene içerisinde ortaya çıktı. Porsche cephesinden Taycan tanılırken, Audi cephesinden ise E-Tron modeli tanıtıldı. İki araç da her ne kadar güçlü olsa da, menzil konusunda rekabette Tesla’ya hala ciddi anlamda rakip yok. Tesla’nın 2012 yılında sunduğu modele menzil konusunda rakibin olmaması oldukça ilginç.
Peki Tesla Neden Bu Kadar İyi?
Sormamız gereken soru da tam olarak bu “Neden?”. Aslında sır kapısı Audi E-Tron’un diyagramlarına baktığımızda aralanıyor. Diyagramlarda görüldüğü üzere ana amaç aracı tüm risklere karşı korunmuş hale getirmek ve bu da menzilden bir nebze vazgeçmeyi gerektiriyor.Aynı senaryo Porsche’de de karşımıza çıkmakta.
Buradaki olayların işlem şeması örnek olarak şu şekilde; E-tron bataryasındaki aşırı ısınma durumunda soğutma devreye girmekte. Modüllerden herhangi birini arıza durumunda değiştirme imkanı da olmakta. Bu ve bunun gibi birçok önlem amaçlı protokolün güç kaybına neden olması ile menzile ayrılan limit daha da geriye çekilmekte.
Bir diğer etmen ise Tesla’nın pil kapasitesi. Muadillerine göre daha yüksek bataryalar kullanan firma Model S için 100 kWh’lik bir kullanmakta ve bu da menzile doğrudan etki etmekte. Dezavantajları ise maliyet ağırlığın artması. Ama E-tron ve Model S’nin pil kapasiteleri arasındaki 5 kWh’lık fark kesinlikle 257 km farkın ana sebebi değil. Ana sebep Audi’nin menzilden ziyade diğer fonksiyonlara enerji kotası tanıması ve %12 lik bir pil bölümünü bloke şekilde tutması. Sebep telefon firmalarındaki mantık ile eş değer; bilin tamamen boşalıp dolmasının uzun sürelerdeki zararları. Tesla bu konuda tamamen vurdum duymaz da değil. Kullanıcılarına bu imkanları sunuyor.
Bu uygulamaların ana sebebi ise uzun sürelerdir otomobil sektöründe yer alan firmaların güvenlik konusunda Tesla’ya oranla daha temkinli olmaları.