Marka hikayeleri bölümümüzde yazdığımız Tesla’nın kuruluş hikayesinde bahsetmiştik😉. Tesla bünyesinde araç üretmek ve batarya üretmek üzere kollara ayrılıyor. Batarya üzerinde oldukça sıkı çalışan şirketin amacı uzun ömürlü, daha iyi performansa sahip, daha düşük maliyetli batarya üretmek. Şirket için zor olmayan bu hedefte kırıldı ve bahsedilen özelliklere sahip batarya için patent alındı💪🏻.
Tesla’nın batarya araştırma uzmanı Jeff Dahn ve Dalhousie Üniversitesi’nden bir ekip elektrikli bir araçta 1.5 kilometreden fazla yol gidebilecek yeni bir batarya hücresi üzerinde çalışmalarda bulundu. Yapılan testlere göre etkileyici sonuçlar alınan batarya, yeni nesil ‘Single Crystal’ NMC katotuna ve gelişmiş bir elektrolite sahip Li-İyon batarya hücresi🔋🔬.
Jef Dahn ve ekibi bir önceki araştırmalarında test ettiklere bataryaya benzer bir pil hücresi için yeni bir patent başvurusu yaptı📨. Yeni patente bakıldığında, batarya hücresinin performansını artırmak için elektrolit, Vinilen Karbonat (VC) ve dört farklı katkı maddesi kullanılan yeni bir pil hücresi yapıldı. Jef Dahn ve ekibi patent başvurusunda katkı maddelerinin performansta nasıl artış gösterdiğini açıklıyor📄. Ancak bu katkı maddelerinin birlikte nasıl çalıştığını anlamak ise biraz güç🙄…
Alınan Patent Tesla İçin Büyük Bir Artı💪🏻
Pillerin daha uzun süre dayanmasından ziyade yapılan bu çalışmayla birlikte batarya maliyetlerinin düşeceği öngörülüyor. Tesla, geçmişte Model 3’ün bataryasının 1.5 milyon kilometre dayanacak şekilde inşa edildiğini söylemişti. Ancak batarya, bu mesafenin yarısı kadar bir performans göstermişti.
Tesla ürettiği yeni teknolojisiyle hücrelerinin ömrünü uzatabilirse elektrikli araçları yollarda daha kalabalık bir şekilde görmeye hazır olmalıyız👊🏻🔋🚘.