Site icon Dijital Tekerlek

Tekerlekli Sohbetler: Refik Kaan AYDOĞAN

Tekerlekli Sohbetler: Refik Kaan AYDOĞAN 3

Tekerlekli Sohbetlerin on yedinci konuğu RABAM Kurucusu Refik Kaan AYDOĞAN. Çok kısa bir zamanda 7 farklı alanda 50’den fazla hizmetle büyük faydalar sağlayan RABAM’ın hikayesi, Kaan Bey’in mobilite sektöründeki analizleri girişimcilere verdiği tavsiyeleri bu röportajda. Keyifli sohbeti için Refik Kaan AYDOĞAN’a çok teşekkür ederiz. Keyifli okumalar.

Refik Kaan Aydoğan kimdir? Bize hikayenizden bahseder misiniz?

2003 -2007 yılları arasında The American School in Switzerland, ardından 2008-2011 yılları arasında The George Washington Üniversitesi’nde uluslararası işletme eğitimi aldım. Kariyerime Divan’da üst yönetim stajyeri olarak başladım, daha sonra otomotiv sektöründe hizmet veren Otokoç Otomotiv bünyesinde Avis Araç kiralamada ve daha sonrasında Aydoğanlar Şirketler Grubu’nda 10 yıl yöneticiliği üstlendim. 2021 yılında ise Rabam üzerine çalışmaya başlayarak girişim dünyasına adım attım.

Okuyucularımız için RABAM’ı anlatabilir misiniz?

Endüstri 4.0 ile ortaya çıkan dijital dönüşüm rüzgarı otomotiv sektöründe de yeni nesil teknolojik ihtiyaçları beraberinde getiriyor. IoT (Nesnelerin İnterneti) ve analitik sistemler daha ön plana çıkarken, otomotiv firmaları artık sensörlerden topladıkları verilerle analitik katmanda neler yapabileceklerine odaklanıyor. Bu yeni çağda ihtiyaçları gözlemleyerek bir uygulamaya sığdıran RABAM ayrı ayrı yerden alınan hizmetleri tek bir noktadan yönetmeyi sağlayan bir çözümle geliyor.  Araç sahiplerine bakım, muayene, araç yıkama, mini hasar onarımı, ekspertiz, akaryakıt ve lastik değişimi gibi toplam 7 alanda 50’den fazla hizmet ile büyük bir fayda yaratıyoruz.

İlk olarak herkesin gözünde büyüyen hizmet ve servis noktalarında bekleme derdine çare oluyoruz. Üstelik araç hangi marka olursa olsun tüm hizmetlerden yararlanabiliyor. Bütün hizmetleri tek çatı altında topluyoruz; kullanıcıların yerine bütün süreçler kapıdan kapıya hizmet ve dijital asistanlık ile yönetiyoruz. Özellikle muayene, bakım ya da mini hasar onarım gibi bekleme süresinin uzun olduğu hizmetlerde büyük bir zaman tasarrufu ve konfor sağlıyoruz. Akaryakıt veya araç yıkama gibi daha kısa süreli işlemlerde ise gün içinde hızlıca hizmet sunabildiğimiz için kullanıcılarımız iş yerlerinde çalışırken bu hizmetlerden kolayca faydalanabiliyor. Onlar çalışmaya devam ederken araç yıkama ve akaryakıt alımı tamamlanarak alındığı noktaya araç teslim ediliyor. Tüm bu hizmet sürecinde de araçlarını mobil uygulamadan anlık olarak takip edebiliyorlar.

Birçok hizmeti aynı anda verebiliyorsunuz. Bu başarının ardında geçmişteki tecrübelerinizin olduğunu biliyoruz fakat böylesine kapsamlı bir hizmet deneyimini sunmanın hem marka açısında hem de kullanıcı açısından ne gibi avantajları ve dezavantajları mevcut?

Otomotiv sektörü her geçen gün yeni teknolojiler ve trendlerle daha da gelişiyor. Otomotiv firmaları “akıllı ulaşım sistemleri, bağlantılı-otonom araçlar, dinamik müşteri ihtiyaçları, gelişmiş servis deneyimi, beygir gücünün yerini işlemci gücünün alması vb.’’ gibi alanlarda gelişime ayak uydurmaya çabalıyor. Öncelikle bizi bu kadar başarılı kılan hizmet verdiğimiz sektördeki eğilimleri yakından takip ediyor oluşumuz. Bu sayede kısa sürede ülkemizde başarımızı ve bilinirliğimizi giderek arttırıyoruz.

Bununla birlikte kullanıcılar açısından değerlendirecek olursam; yeni nesil bir kolaylık ve avantajlar sağlıyoruz. Her hizmetin dijitalleşmeye başladığı dünyada, araç sahiplerinin ihtiyaçlarını tek platform üzerinden; fiyatları online görüntüleyerek satın alabilecekleri bir uygulama sunuyoruz. Muayene hizmet ihtiyacı olan kullanıcılar muayene ücretini online olarak uygulamada görebiliyor, randevusunu alabiliyor ya da lastik değişimi ihtiyacı olan kullanıcı da lastik değiştireceği adede göre seçimini yapıp ödeyeceği fiyatı uygulamamız içerisinde görüntüleyebiliyor. Araç sahipleri, satış sonrası hizmetlerde farklı fiyatlarla karşılaştığı için birçok yerden fiyat teklifi almak zorunda kalıyor. Hizmet aldıktan sonra ise ek masraflarla karşılaşabiliyor. Rabam’da tüm fiyatlar online görüntülenerek, sürpriz masrafların önüne geçiliyor. Şeffaf fiyat politikamızın yanı sıra gerçek fiyatlar ile hizmetleri kullanıcılarımız ile buluşturuyoruz. Bunu sağlayabilmek için alanında yetkili birçok firma ile iş birliği yapıyoruz. AXA Sigorta’da buna örnek verebileceğim önemli markalardan. Uçtan uca hizmet sunmanın kullanıcımıza sağladığı avantaj çok fakat aracımın başına bir şey gelir mi? ,  Aracımla kaza yaparsanız gibi yaşadıkları endişeler vardı. Araç fiyatları artık çok yüksek noktalara erişti ve her araç daha kıymetli hale geldi. Kullanıcılarımızın bu noktada yaşadığı endişeyi gayet anlayabiliyoruz ve haklı buluyoruz. Rabam’ı canlıya aldığımız günden bu yana da bunun bilincinde olarak güvenlik tedbirlerimizi aldık, operasyon planlamalarımızı bu doğrultuda yaptık. Yola çıkış mottomuz: “senin aracın bizim aracımız!” olduğu için kullanıcılarımızın bütün çekincelerine, güvende hissetmediği tüm noktalara karşı çözüm üretiyoruz. Rabam’ı bir platform olmaktan öteye taşıyan da tam olarak bu anlayış aslında. Biz otomotiv dünyası ile kullanıcı arasındaki köprü olmak, kullanıcının aracıyla ilgili tüm ihtiyaçlarını güvenle temin edebileceği ve sorularını danışabileceği, çözüm bulabileceği bir nokta olmak istiyoruz. Biz sadece hizmet sağlayan değil, bir hizmete gerçekten ihtiyaç olup olmadığı konusunda da kullanıcılarımızı bilgilendiriyoruz.  AXA Sigorta ile kullanıcılarımızın endişelerini ortadan kaldırmak için kurduğumuz iş ortaklığı aynı zamanda Türkiye’de bir ilk. Rabam’dan hizmet alan kullanıcılarımızın araçları hizmet süresi boyunca AXA Sigortası güvencesi ile olumsuz durumlara karşı koruma altında olacak.

Şu anda 7 kategoride hizmet veren RABAM’ın hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarında ortaya koyduğu küçük, orta ve büyük ölçekteki hedefleri nedir?

Otomotiv pazarındaki alışkanlıkları değiştirmek için 1 milyon TL’lik bir yatırım ile yola çıktık. Buna ek olarak bu yıl 2 milyon TL’lik ek yatırım daha gerçekleştireceğiz. Bu yatırım ile operasyonumuzu genişletmeyi amaçlıyoruz. Şu anda İstanbul’da faaliyetlerimizi yürütüyoruz ancak yıl sonunda bir yatırım firmasından almayı hedeflediğimiz yatırımla tüm Türkiye’ye yayılarak pazardaki bilinirliğimizi artırmak, farklı ürünler ve hizmetler geliştirmek, hizmet kalitemizi en üst seviyeye çıkartmak ve ardından da 2023’te yurtdışına açılmak istiyoruz. Yakın gelecekte de sadece otomobil kullanıcılarına değil, motosiklet kullanıcılarına da hizmet sağlamak hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Bizleri takip eden birçok genç arkadaşımız var ve neredeyse hepsi tekerlekli araçların hayranı. Uzun zamandır bu ekosisteme değer katan ve bu derin tecrübeyle startup kuran biri olarak onlara hangi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Çok büyük bir sektörün içinde yatırımcı olarak bulunmak gerçekten çok güzel bir duygu, sektör genelde satış alışkanlıklarını değiştirmek için teknolojik yatırımlar yaparken biz sektörü sürdürebilir kılan satış sonrası hizmetlere odaklandık ve burada büyük bir açık olduğunu düşünüyorum. Sektörümüzde sorunlara çözüm bulmak için hala fırsat var. Bu fırsatları değerlendirmelerini teknolojik yatırımlar ve fikirlerle sektöre destek vermelerini tavsiye ederim.

RABAM’ın elektrikli otomobiller ve elektrikli gelecek ile ilgili planları neler? Elektrikli otomobil sahipleri RABAM’ın hangi hizmetlerinden yararlanabiliyor?

Elektrikli araçlar geleceğimizin büyük bir parçası ve hali hazırda sunduğumuz hizmetler ve iş ortaklarımız ile elektrikli araçlara yönelik birçok hizmeti verebiliyoruz. Muayene, araç yıkama, lastik, mini hasar onarım, ekspertiz gibi hizmetlerimizden elektrikli araç sahipleri de kolayca faydalanabiliyor. Şu an için şarj hizmeti sunamıyoruz ama elektrikli araçlara yönelik yeni nasıl hizmetler sunabiliriz diye ürün ve hizmet araştırmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Öncelikli olarak şarj ve bakım ihtiyaçlarını Rabam’dan sağlayabilecekleri birçok proje planlarımız arasında yer alıyor. Bu alanda olası iş birliklerine de açığız.

Ülkemizde üretilmesi planlanan yerli otomobilimiz TOGG hakkındaki görüşleriniz neler?

Türkiye için çok büyük ve gurur verici bir yatırım, gerekli kadar desteklenir ise dünya çapında  bir marka olacağından hiç şüphem yok. Fakat burada önemli olan servis ağının    çok başarılı bir şekilde kurulması. TOGG’un rakibi olan dünya çapındaki şirketler müşterilerine servis ihtiyaçlarını bizim Rabam’da yaptığımız gibi kapıdan kapıya hizmet veya kapıda hizmetlerle gerçekleştiriyorlar, bu bağlamda Rabam’ın uzun vadeli planlarında edindiğimiz bilgi ve birikimle TOGG gibi firmaların “onaylı servis sağlayıcısı” olmak var.

Son olarak da sizin gözünüzden dijitaltekerlek.com’u görmek isteriz. Birkaç cümle ile bizi bize anlatabilir misiniz?

Dijital tekerlek olarak “tek çatı” fikri konusunda aynı yaklaşımı paylaşıyoruz. Otomotiv dünyasının nabzını tutarak; içerikleri bize ilgi çekici ve yeni nesil bir anlayışla sunuyorsunuz. Üstelik; yenilikçi dijital fikirlerle sürdürülebilir faydalar üreterek tekerlekli markaları geleceğe taşıma misyonunuz sektörümüz adına oldukça memnuniyet verici. RABAM’ın hikayesine de platformunuzda yer verdiğiniz için ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.

Exit mobile version