Site icon Dijital Tekerlek

Tekerlekli Sohbetler: Mehmet Özgür Konuk

Tekerlekli Sohbetler: Mehmet Özgür Konuk 8

Tekerlekli sohbetler serimize ülkemizde otomotiv sektöründeki üst düzey yöneticilerden biriyle devam ediyoruz. Aston Martin Türkiye Direktörü Mehmet Özgür KONUK.

1-Mehmet Özgür KONUK kimdir ve otomotiv dünyasına olan tutkusu nereden gelir?

Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 1985 yılında İstanbul’da dünyaya geldim. Gençlik tutkularım arasında müzik, spor ve elektrikli/mekanik tüm makinelere karşı olan ilgim var. Tüm bu konularda profesyonel olarak çalışmalar gerçekleştirdim. Otomobillere çocukluğumdan beri ilgim vardı, Kara Şimşek dizisi, Geleceğe Dönüş serisi, araba yarışı temalı video oyunları ve F1 kültürünün bunda etkisi büyüktür. Meslek lisesi/teknik lisede Makine Ressamlığı ve Makine bölümlerinde bulundum. Otomotiv’in mühendislik ve teknik tarafı benim için inanılmaz cezbediciydi. Teknolojisinden tasarımına kadar birçok farklı disiplinde mekanik, elektrik, elektronik, yazılım, kimya, metalürji, yapay zeka gibi bambaşka alanları bir araya getiren ve harmanlayan, gelişimin hiç durmadığı, bilgilerin sürekli yenilendiği otomotiv sektörüne girmeye karar verdim ve Marmara Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği bölümüne girdim, Meslek lisesi katsayı probleminden dolayı Otomotiv ilgili seçebileceğim tek lisans bölümü de buydu. Meslek lisesi şartlarında 17 yaşında büyük çabalarla üniversite kazanıp 21’inde Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldum. Erken yaşta ilerlemenin faydası da tüm hayatıma yansıdı.

2-Ülkemizde otomotiv sektöründeki üst düzey yöneticilerden birisiniz, bu sektöre gönlünü kaptıran gençlere tavsiyeleriniz var mı?

En başta hedeflerini belirlemelerini ve bu hedefe ulaşmak için çok çalışmalarını, kendilerini sürekli geliştirmelerini, sabırlı ve azimli olmalarını, sorun yerine çözüm üretmelerini, çalıştıkları iş yerlerini ve işlerini sahiplenmelerini, çok okumalarını ve doğru zaman geldiğinde hazır olmalarını tavsiye ederim. Otomotiv sektöründe çalışabilecekleri üretim, ar-ge, tasarım, satış, servis, yedek parça, yazılım, aksesuar, kuaför, lastikler, madeni yağlar vs gibi birbirinden çok farklı bölümler var. Hangisi kendilerine en uygun bunu görebilmek için yerinde uygulama ve stajlarını mutlaka en iyi şekilde değerlendirmelerini öneririm. Ayrıca Türkiye’deki bilgi kaynağı sınırlı ve zayıf olduğu için mutlaka yabancı dil konusunda aksiyon almaları gerekli.

3-Aston Martin’den önce Ferrari ve Maserati özelinde çalışıyordunuz. Aston Martin’e geçiş süreciniz nasıl oldu?

Ferrari ve Maserati Türkiye Distribütörü Fer-Mas Oto Tic. AŞ’de ortalama 7 senelik bir çalışma sürecim oldu. Bu süre içinde servis içindeki tüm pozisyonlarda çalıştım, her zaman verilen görevden fazlasını yaptım, bunun da kişisel gelişimime muazzam katkısı oldu. Bu dönemde Ferhat Albayrak ve Sinan Saip Bel gibi eşsiz insanlara bağlı çalışmaksa en büyük şansımdır.

Aston Martin Türkiye Distribütörlüğü 2015 yılında D ve D Motorlu Araçlar AŞ’ye geçti, bundan sonra yeni servisin kurulum süreci vardı. Bu süreçte Aston Martin Ortadoğu bölge yöneticileri Fer-Mas’ı örnek servis olarak ziyarete geldiklerinde tanışmıştık. 2016 yılında ilkbaharında iş ile ilgili görüşmelerimiz başladı ve Temmuz ayında Servis Müdürlüğü görevine getirildim, ortalama 2 yıldır da Direktör olarak faaliyetlerimi sürdürmekteyim.

4-Geçen sene pandemi süreci ve Brexit kararının art arda gelmesiyle Aston Martin’in dünya çapında satışları oldukça düşük seviyelere gerilemişti. Bu sene DBX modeli ile dünya genelinde %240 satışlarını arttıran Aston Martin’in Türkiye’deki durumu nedir? Memnun musunuz şimdiki süreçten?

Aston Martin’de son 10 yılda çok büyük değişimler ve atılımlar oldu. Eski CEO Dr. Andy Palmer yönetiminde başlayan markanın 2.yüzyılı vizyonu Lawrance Stroll’un patron koltuğuna oturmasıyla zirveye ulaştı, daha da iyi olacağına inanıyorum. Lawrance Stroll ile birlikte AMG’den transfer edilen yeni CEO Tobias Moers çok büyük yenilikler getirecek markamıza. Pandemi süreci üretime verilen ararlar, lojistik ve ham madde sıkıntılarından dolayı tüm otomotiv sektörünü derinden vurdu, Brexit geçişi de tüm İngiliz markalarını yeni ticari anlaşmalar yapılana kadar sınırlı olarak etkiledi. Ancak pandemi öncesi birbirinden güzel ve mükemmel otomobillerimiz, lansman sırası ile DB11, Yeni Vantage, DBS Superleggera tüm dünyada spor otomobil piyasalarında bomba etkisi yarattı. DBX öncesinde zaten satışlarımızda ciddi artışlar olmuştu. Biz Aston Martin Türkiye olarak ayrıca bu dönemde kendi bölgemizde hem sıfır hem de ikinci el satışlarında her zaman en başarılı ülkeler arasında yer aldık.  DBX birçok açıdan markamızda ilkleri temsil ediyor. St.Athandaki yeni fabrikada üretilen ilk araç, aynı zamanda ilk dört çeker Aston Martin ve İlk Aston Martin SUV. DBX’i kullanan birinin ondan etkilenmemesi imkansız. Spor otomobil kullanımına en yakın SUV diyebilirim. Satışları da çok iyi gidiyor, DBX sahipleri araçlarından çok memnun ve mutlular.

5.Aston Martin DBX geçtiğimiz sene eylül ayında ülkemizde satışa sunuldu. Aston Martin markalı bir SUV sizin için ne ifade ediyor?

DBX en başta kendine has şasisi ve rakiplerinden hiçbirine benzemeyen platformu ile özgünlüğü; mükemmel ağırlık dağılımı, e-diff ve 3 odalı havalı süspansiyon sistemi, 9 ileri otomatik şanzımanı ve aktif AWD sistemi ile gelişmiş mühendislik ve teknolojiyi; sınıfının en yüksek ön/arka yolcu alanı, 15 standart güvenlik sistemi donanımı ve 12 farklı yaşam tarzı aksesuar paketi ile de güven ve özgürlüğü ifade ediyor. İlk defa üretilen bir otomobilin çok daha ötesinde Aston Martin’in 108 yıllık mirasını sonuna kadar genlerinde taşıyor. Döşemesinden boyasına kadar komple el yapımı olması mükemmel, sürüş tecrübesi ise hayallerin ötesinde diyebilirim.

6.Aston Martin yöneticisi Lawrence Stroll, DBX’in dünya genelinde yakaladığı başarının üstüne iki yeni model daha tanıtılacağını söyledi. Bu iki yeni modelden birinin Valkyrie olacağını tahmin ediyoruz. Uzun zamandır Aston Martin gündeminde olan Valkyrie modelinin 150 adet üretileceği sözü verilmişti. Ülkemizde Valkyrie veya Valkyrie Roadster modellerini görebilecek miyiz?

Valkyrie pist odaklı bir otomobil, bu sebepten Türkiye’ye gelmesi çok mümkün değil ancak onun yollarda kullanıma daha uygun versiyonu ve kardeşi olan Valhalla’dan 1 adet sipariş ettik. Muhtemelen 2023 sonu, 2024 başı gibi Türkiye’ye girişi olabilir. Valhalla da çok iddialı bir otomobil. 1000 hp ve üzeri gücü olacak, hibrit sistemli, karbon fiber monokok şasili ve tüm otomobil teknolojilerinin sınırlarının zorlanacağı, muhteşem duygulara öncülük edecek bir şaheser, aynı zamanda çok sınırlı sayıda insan sahip olabileceği bir koleksiyon ürünü.

7.Yeniköy Motors resmi YouTube kanalını kısa süre önce aktif hale getirdiğini duyurdu Önümüzdeki süreçte Aston Martin modellerini burada daha sık görecek miyiz? Yeniköy Motors YouTube kanalı hakkında nasıl bir planlamanız var?

Evet, tabii ki. Bu proje için kendi sosyal medya ekibimizi kurduk, başta YouTube ve Instagram olmak üzere tüm sosyal medya platformlarında kullanılacak ve tüm dünyadaki otomobil severlerin dikkatini çekecek içerikler üretmeye çalışacağız. Amacımız Yeniköy Motors’u dünya markası yapmak ve tüm dünyada var olan izleyici ve takipçi sayısını daha da arttırmak. Yeniköy Motors, Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Nevzat Kaya’nın 30 yıldır çok büyük çabalar ve zorlu çalışmalar sonucu şu anki konumuna getirdiği çok büyük ve önemli bir marka. Bizim de amacımız onun bu istikrarlı çizgisini bozmadan her zaman devam ettirmek. Bugün ortalama stoğumuz 400 adet üstünde dönüyor ve bunların içinde tüm dünyada hayranlık uyandıran, nadide ve çok özel modeller var. Sosyal medya ekibimizin amacı da bu birbirinden muhteşem araçların deneyimlerini en iyi şekilde otomobil severlere yansıtmak olacak.

Aston Martin için ürettiğimiz içeriklerden büyük kısmı Aston Martin Global tarafından sahiplenildi ve tüm dünyadaki Aston Martin bayileri ile paylaşıldı bile.

Aston Martin Türkiye ve Yeniköy Motors hakkında bize eşsiz bilgiler veren Özgür Konuk’a tüm okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

Mehmet Özgür Konuk | LinkedIn
Aston Martin Türkiye
Yeniköy Motors
Yeniköy Motors | YouTube

Exit mobile version